Τι περιλαμβάνει το πόρισμα για τα εργασιακά

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και στους δανειστές το πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ομοφωνία σε ότι αφορά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που έχουν να κάνουν με τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, προτείνεται η εφαρμογή μικτού συστήματος όπου οι κοινωνικοί εταίροι θα αποφασίζουν το ύψος του (μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας), όμως θα δημιουργηθεί και ένα συμβουλευτικό όργανο, από ειδικούς της αγοράς εργασίας το οποίο θα θέτει τη βάση της διαπραγμάτευσης.

Στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, φαίνεται ότι η Επιτροπή επιφυλάσσεται να προτείνει το τελικό ύψος τους, αναμένοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα (σε ένα περίπου μήνα). Ωστόσο το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν φαίνεται να ζητά αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου κρίνεται ως θετική έκβαση, δεδομένου ότι και η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει στη βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τέλος σε ότι αφορά το σκέλος των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, η Επιτροπή φαίνεται να μην προτείνει ουσιαστικές αλλαγές, παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για «ηχηρές» παρεμβάσεις στα συνδικαλιστικά προνόμια και στο καθεστώς προκήρυξης απεργιών.

Πηγή: insider.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια