Ο τραγικός θάνατος του κιθαρίστα των Quiet Riot, Randy Rhoads

 
Φίλος και πηγή έμπνευσης για τον Όζι Όσμπορν, ο Ράντι Ρόουντς πέθανε στις 19 Μαρτίου 1982 σε ένα συγκλονιστικό δυστύχημα όταν το μικρό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε έπεσε πάνω σε ένα τουριστικό λεωφορείο.
 
 

Στις 19 Μαρτίου 1982, ένα αεροπλάνο που μετέφερε τον 25χρονο κιθαρίστα Ράντι Ρόουντς, συνετρίβη σε ένα σπίτι στο Leesburg της Φλόριντα, μόλις λίγα μέτρα από το λεωφορείο όπου κοιμόντουσαν οι σύντροφοί του. Μεταξύ αυτών ήταν ο Όζι Όσμπορν, με τον οποίο περιόδευε ο Ρόουντς αφού τον είχε βοηθήσει στην ηχογράφηση του πρώτου σόλο δίσκου του, Blizzard of Ozz.
 
Στη μοιραία βόλτα με το αεροπλάνο συμμετείχαν ακόμη δύο άτομα, ο πιλότος Andrew Aycock και η makeup artist Rachel Youngblood. Ενώ ο Aycock προσπαθούσε να πετάξει πάνω από λεωφορείο της μπάντας, κόπηκε το ένα φτερό του αεροπλάνου, κάτι που το έβγαλε εκτός ελέγχου και τελικά, οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

Όταν ο Όσμπορν και το συγκρότημα βγήκαν από το λεωφορείο, είδαν το αεροπλάνο να σιγοκαίγεται και κατάλαβαν αμέσως ότι ο φίλος τους ήταν νεκρός.
 
Η δυναμική συνεργασία του Ρόουντς και του Όσμπορν
 

Όζι Όσμπορν και Ράντι Ρόουντς στο Rosemont Horizon στο Rosemont του Ιλινόις στις 24 Ιανουαρίου 1982
 
Το 1979, φαινομενικά, ο Όζι Όσμπορν ήταν στην κορυφή. Οι Black Sabbath μόλις είχαν κυκλοφορήσει το όγδοο στούντιο άλμπουμ τους, "Never Say Die!", και είχαν ολοκληρώσει μια περιοδεία με τους Van Halen. Σε ένα σπιτιού στο Λος Άντζελες γεμάτο με ναρκωτικά, βρίσκονταν στη μέση της ηχογράφησης του ένατου άλμπουμ τους, όταν έσκασε η μεγάλη βόμβα. Οι δρόμοι του συγκροτήματος και του Όσμπορν χώριζαν.

Χωρίς συγκρότημα, ο Όζι βρισκόταν σε καθοδική πορεία. Χρειάστηκε η τότε μάνατζέρ του, Σάρον Άρντεν, για να τον επαναφέρει σε τροχιά και η λύση ήταν απλή -έτσι φαινόταν. Θα τον διαχειριζόταν ως solo καλλιτέχνη, αλλά κάτι έλειπε. Δεν είχε βρει ακόμα κάποιον που να καταλάβαινε τη μουσική όπως εκείνος, κάποιον που θα μπορούσε πραγματικά να πάει τη μουσική στο επόμενο επίπεδο.
 
Τελικά, και ενώ ο Όσμπορν βρισκόταν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, βρήκε το τέλειο ταίρι του. Ήταν ο Ράντι Ρόουντς.

Ο Ρόουντς, όσο ήταν ακόμα μέλος των Quiet Riot (ένα αμερικανικό glam metal συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες το 1973 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του '80 με το άλμπουμ "Metal Health", το οποίο έγινε το πρώτο glam metal άλμπουμ που σκαρφάλωσε στην κορυφή του Billboard στις ΗΠΑ), είχε ήδη κερδίσει τη φήμη του ταλαντούχου, αινιγματικού ερμηνευτή.

Λίγο μετά την υπογραφή συμβολαίου με την CBS Records, οι Quiet Riot κυκλοφόρησαν τον νέο, πιο προσιτό ήχο τους στον κόσμο -βασικά, στην Ιαπωνία (στα τέλη της δεκαετίας του '70, το συγκρότημα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο στην undergrond σκηνή του Λος Άντζελες αλλά δεν κατάφεραν να υπογράψουν δισκογραφικό συμβόλαιο για τις ΗΠΑ, οπότε κυκλοφόρησαν τους δύο πρώτους δίσκους τους αποκλειστικά στην Ιαπωνία).
 
Ο Ρόουντς ήξερε ότι η πορεία του με τους Quiet Riot πλησίαζε στο τέλος της.

Έτσι λοιπόν, βρέθηκε να περνάει οντισιόν για τον νέο δίσκο του Όσμπορν. Για την ακρίβεια, δεν πρόλαβε να επιδείξει κάτι καθώς ο Όζι του πρόσφερε να περιοδεύσουν, όπως λέει η ιστορία.

"Ήταν σαν δώρο Θεού", είπε αργότερα ο Όζι. "Δουλέψαμε τόσο καλά μαζί. Ο Ράντι κι εγώ ήμασταν σαν μια ομάδα… Μου έδωσε ελπίδα, μου έδωσε έναν λόγο για να συνεχίσω".

Ο αντίκτυπος που είχε ο Ρόουντς στη ζωή του Όζι ήταν εμφανής και στους γύρω του. "Μόλις βρήκε τον Ράντι, ήταν σαν τη νύχτα με τη μέρα. Ήταν ξανά ζωντανός. Ο Ράντι ήταν μια ανάσα καθαρού αέρα, αστείος, φιλόδοξος, απλά ένας υπέροχος τύπος", θυμάται η Σάρον Όσμπορν.

Ο Ρόουντς συμμετείχε σε περίοπτη θέση στο πρώτο σόλο άλμπουμ του Όσμπορν, "Blizzard of Ozz". Ενώ όμως περιόδευαν ενθουσιασμένοι, ο θάνατος του Ράντι σόκαρε όλους όσους τον γνώριζαν.

Ο θάνατος του Ρόουντς
 

Από αριστερά προς τα δεξιά, ο Ράντι Ρόουντς, ο ντράμερ Lee Kerslake, ο Όσμπορν και ο μπασίστας Bob Daisley

Γύρω στο μεσημέρι της 19ης Μαρτίου 1982, λίγο έξω από μια έπαυλη στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου προετοιμαζόταν το συγκρότημα για μια επερχόμενη συναυλία με τους Foreigner στο Leesburg, ο Όζι, η Σάρον και ο μπασίστας Rudy Sarzo ξύπνησαν από μια τεράστια έκρηξη.

"Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συμβαίνει", είπε ο Όσμπορν για το περιστατικό, τέσσερις δεκαετίες αργότερα. "Ήταν σαν να ζούσα ένα εφιάλτη".

Όταν βγήκαν από το λεωφορείο στο οποίο κοιμόντουσαν, είδαν μια φρικτή σκηνή. Ένα μικρό αεροπλάνο είχε πέσει σε ένα σπίτι ακριβώς μπροστά τους, και καιγόταν διαλυμένο. "Λίγο ακόμα και θα είχε πέσει πάνω στο λεωφορείο και θα είχαμε ανατιναχτεί", είπε ο Sarzo.

"Δεν ξέρω τι διάολο συνέβη, αλλά πέθαναν όλοι", είπε ο Όσμπορν. "Έχασα έναν αγαπημένο φίλο -μου λείπει τρομερά. Μόλις έπνιξα τις πληγές μου στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά".
 
Ο Sarzo, χρόνια μετά τον θάνατο του Ράντι, μιλώντας με το Yahoo!, εξήγησε ότι τυχαία είχαν φτάσει στο πολυτελές κτήμα, όπου ο οδηγός σταμάτησε για να φτιάξει τη χαλασμένη μονάδα κλιματισμού του λεωφορείου. Όταν όμως ο Ρόουντς αποφάσισε να κάνει μια βόλτα με το αεροπλάνο, αυτό που ξεκίνησε ως μια συνηθισμένη μέρα, γρήγορα έγινε ένα γεγονός που άλλαξε τη ζωή.

Ο οδηγός του λεωφορείου, Andrew Aycock, έτυχε να είναι πιλότος. Ενώ επισκευαζόταν ο κλιματισμός, αποφάσισε, χωρίς άδεια, να βγάλει ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο Beechcraft F35 και να πετάξει μαζί με κάποιο από τα μέλη του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένων των κιμπορντίστα Don Ailey και τον μάνατζερ των περιοδειών του συγκροτήματος, Jake Duncan.

Η πρώτη πτήση προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα και ο Aycock προσφέρθηκε να κάνει μια δεύτερη πτήση με τον Ρόουντς και την makeup artist Rachel Youngblood -μια πτήση στην οποία είχαν σχεδόν πείσει και τον Sarzo να συμμετάσχει, αλλά, την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην το κάνει και απλά επέστρεψε στο κρεβάτι του.

Ο Ρόουντς, που φοβόταν να πετάξει, μπήκε στο αεροπλάνο για να τραβήξει μερικές αεροφωτογραφίες για τη μητέρα του. Όταν όμως ο Aycock προσπάθησε να πετάξει πάνω από το λεωφορείο του συγκροτήματος, το ένα φτερό του αεροπλάνου έκοψε την οροφή, οδηγώντας το εκτός πορείας και στο μοιραίο δυστύχημα που προκάλεσε το θάνατο του Ράντι.

"Ξύπνησα από την έκρηξη -ήταν σαν μια πρόσκρουση. Ταρακούνησε το λεωφορείο. Ήξερα ότι κάτι είχε χτυπήσει το λεωφορείο", θυμάται ο Sarzo. "Άνοιξα την κουρτίνα και είδα την πόρτα να ανοίγει καθώς κατέβαινα από την κουκέτα μου… υπήρχαν γυαλιά έξω από το παράθυρο στην πλευρά του συνοδηγού του λεωφορείου. Κοίταξα έξω και είδα τον υπεύθυνο της περιοδείας μας γονατισμένο, να τραβάει τα μαλλιά του και να φωνάζει, 'Χάθηκαν!'».

Αναμφισβήτητα, το ατύχημα ήταν μια τραγωδία. Πλέον όμως είχαν να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα του τι θα γινόταν με την υπόλοιπη περιοδεία.

Τα επακόλουθα του θανάτου του Ρόουντς
 


"Το επακόλουθο ήταν εξίσου φρικτό", είπε ο Sarzo για τον θάνατο του Ράντι, "έχοντας να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα καθώς φεύγαμε από τον τόπο αυτής της τραγωδίας… η ενοχή του ότι εμείς είχαμε επιβιώσει μας χτύπησε άγρια, αμέσως".

Και ενώ ο Όσμπορν προσπάθησε να πνίξει τη θλίψη και τις ενοχές του με αλκοόλ και ναρκωτικά, το καθήκον της μάνατζερ πλέον συζύγου Σάρον να μαζέψει τα κομμάτια του διαλυμένου καλλιτέχνη -αλλά και της κατεστραμμένης μπάντας.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό ότι η περιοδεία θα είχε τελειώσει ευθύς αμέσως, αν η Σάρον δεν ωθούσε τον τραγουδιστή να συνεχίσει. Εν μέσω της τραγωδίας, ανέφερε το Rolling Stone, το συγκρότημα βρήκε έναν άλλο προσωρινό κιθαρίστα, τον Bernie Tormé, ο οποίος έπαιζε με τον Ίαν Γκίλαν των Deep Purple στο σόλο side project του.

Τελικά, ο Tormé αντικαταστάθηκε από τον κιθαρίστα των Night Ranger, Brad Gillis, και ο Όζι συνέχισε να έχει μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα -όπως και η σύζυγός του.

Όμως, ακόμα και μετά από 40 χρόνια, ο Όσμπορν δεν μπόρεσε ποτέ να προχωρήσει πλήρως από αυτό το μοιραίο γεγονός. "Μέχρι σήμερα, καθώς σας μιλάω τώρα, είμαι πίσω σε αυτό το χωράφι και κοιτάζω αυτό το γ@μημένο διαλυμένο αεροπλάνο και ένα σπίτι που καίγεται", είπε ο ίδιος στο Rolling Stone. "Δεν ξεπερνάς ποτέ κάτι τέτοιο".

Σε μια τελευταία ανάμνηση στο Biography, ο Osbourne είπε, "Η μέρα που πέθανε ο Ράντι Ρόουντς ήταν η μέρα που πέθανε ένα μέρος του εαυτού μου".

από: ati

από Ξωτικό

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια