Arab al-Aramshe: Η Χεζμπολάχ εκδίδει ανακοίνωση για τους δολοφόνους του Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση της στρατηγικής των στοχευμένων δολοφονιών του Ισραήλ, χτυπώντας ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας και επιδεικνύοντας εντυπωσιακά κατορθώματα συλλογής πληροφοριών με σκοπό να ταπεινώσει το Τελ Αβίβ.

Χαλίλ Νασράλα - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 17 Απριλίου, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μια σειρά ποιοτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο δυτικό τομέα των λιβανό-ισραηλινών συνόρων, με αποκορύφωμα μια εξελιγμένη επίθεση με κατευθυνόμενους πυραύλους και ένα αεροσκάφος με εκρηκτικά που έπληξε το αρχηγείο μιας ισραηλινής μονάδας αναγνώρισης στο χωριό Arab al-Aramshe.



Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα 18 απώλειες, ορισμένες από αυτές σοβαρές, συμπεριλαμβανομένου ενός εχθρικού στρατηγού που υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με ισραηλινές αναφορές.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτών των επιχειρήσεων ήταν να δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα στο Ισραήλ: περαιτέρω στοχευμένες δολοφονίες μελών της Χεζμπολάχ δε θα γίνουν ανεκτές. Η αντίδραση της αντίστασης προκλήθηκε ειδικά από τη δολοφονία μαχητών της στα χωριά Ain Baal και Chehabiya την προηγούμενη ημέρα, όπου ισραηλινά πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών μαρτύρησαν αρκετούς μαχητές σε γρήγορη διαδοχή.

Η Χεζμπολάχ χτυπά, το Ισραήλ αντιδρά

Το πρωί της επιχείρησης αντιποίνων, η Χεζμπολάχ εκτέλεσε πρόσθετες αξιοσημείωτες επιθέσεις στο δυτικό τομέα. Αυτές περιλάμβαναν το χτύπημα του στρατώνα Branit με έναν ισχυρό πύραυλο Burkan και την εκτόξευση ενός πυραύλου Almas-3 στη μονάδα εναέριου ελέγχου της βάσης Meron, σηματοδοτώντας την πρώτη αναφερόμενη χρήση αυτού του πυραύλου με βεληνεκές που υπερβαίνει τα 10 χιλιόμετρα.

Η επίθεση κατέστρεψε επίσης ένα AN/TPQ-37, ένα ραντάρ ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό βλημάτων και την αναγνώριση της προέλευσής τους.

Παρά την αρχική του απροθυμία, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε την επιχείρηση, μετά τις συντριπτικές αποδείξεις που παρουσιάστηκαν σε πολυάριθμες βιντεοσκοπήσεις. Η επιχείρηση, όπως και πολλές άλλες από τη Χεζμπολάχ τον τελευταίο καιρό, ήταν μια ποιοτική απάντηση, που προσέλκυσε σημαντική προσοχή και ανάλυση από τα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ.

Επιφανείς σχολιαστές σημείωσαν ότι η Χεζμπολάχ είχε παρακάμψει αποτελεσματικά τα ισραηλινά συστήματα προειδοποίησης και χτύπησε κατά βούληση, υποδεικνύοντας πως οι προηγούμενες δολοφονίες από το Ισραήλ δεν απέτρεπαν τις στρατηγικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ.

Η επιχείρηση Arab al-Aramshe αναλύεται προσεκτικά από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τόσο όσον αφορά την τακτική της Χεζμπολάχ όσο και τις αντιδράσεις του Ισραήλ. Το ισραηλινό κανάλι 12, ειδικότερα, έδωσε έμφαση σε δύο σημαντικά σημεία:

Πρώτον, η Χεζμπολάχ μαθαίνει γρήγορα από τις προηγούμενες επιχειρήσεις και εισάγει νέες τακτικές και όπλα στο πεδίο της μάχης. Αυτό φάνηκε από την ανάπτυξη βαρέων πυραύλων Burkan εναντίον βάσεων του ισραηλινού στρατού, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην προσέγγισή της και αναδεικνύοντας την ικανότητά της να καινοτομεί και να εφαρμόζει νέες τεχνολογίες σε σενάρια μάχης.

Δεύτερον, επισημάνθηκε επίσης η ικανότητα του λιβανέζικου αντιστασιακού κινήματος να συνδυάζει αποτελεσματικά πολλαπλά οπλικά συστήματα ταυτόχρονα για να στοχεύει μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην εξουδετέρωση των αμυντικών μέτρων του εχθρού και στη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου.

Περαιτέρω πληροφορίες δόθηκαν από στρατιωτικό ανταποκριτή της εβραϊκής εφημερίδας Makor Rishon, ο οποίος επεσήμανε ότι οι πολυάριθμες δολοφονίες μελών της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ δεν απέτρεψαν ούτε επηρέασαν σημαντικά την ικανότητα της οργάνωσης να πραγματοποιεί εξελιγμένα πλήγματα εναντίον ευαίσθητων ισραηλινών στρατιωτικών σημείων.

Ουσιαστικά, η απεικόνιση των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης δίνει μια εικόνα ανησυχίας σχετικά με τις τρέχουσες στρατιωτικές στρατηγικές του ισραηλινού στρατού και την αποτελεσματικότητά τους. Ροές άρθρων καταλήγουν πλέον στο συμπέρασμα πως ούτε οι βαθιές επιδρομές στο λιβανέζικο έδαφος ούτε η στοχοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ εμπόδισαν την οργάνωση να αποκτήσει πρόσβαση και να χρησιμοποιήσει προηγμένο οπλισμό ή να εκτελέσει συντονισμένες επιθέσεις.

Η συλλογή πληροφοριών της Χεζμπολάχ

Οι δυνατότητες πληροφοριών της Χεζμπολάχ είναι σαφώς ισχυρές και έχουν καλλιεργηθεί επί πολλά χρόνια. Αυτό το επίπεδο συλλογής πληροφοριών έχει επισημανθεί από τον Γενικό Γραμματέα της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, ο οποίος κάποτε έστειλε έντονο μήνυμα στους Ισραηλινούς:

Δεν έχει σημασία τι ξέρετε εσείς για την αντίσταση, αλλά τι ξέρει η αντίσταση για εσάς.

Η επιχείρηση Arab al-Aramshe είναι μια πειστική απεικόνιση αυτών των δυνατοτήτων. Η εκ των προτέρων γνώση της Χεζμπολάχ για μια σχετικά νέα τοποθεσία αναγνώρισης και το επακόλουθο επιτυχημένο χτύπημα αναδεικνύουν τη σχολαστική δουλειά των μυστικών υπηρεσιών της.

Αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση μια μεμονωμένη περίπτωση- παρόμοιες επιχειρήσεις με βάση τις πληροφορίες έχουν στοχεύσει άλλα κρίσιμα ισραηλινά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών αρχηγείων και των θέσεων του Iron Dome σε διάφορες τοποθεσίες.

Η Χεζμπολάχ έχει επίσης καταφέρει να εντοπίσει και να χτυπήσει ιδιαίτερα ευαίσθητους και λιγότερο ορατούς στόχους. Αυτό περιλαμβάνει στρατιωτικές βάσεις όπως η βάση "Yaav" και ο στρατώνας "Kila" στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, που είναι γνωστό πως είναι το αρχηγείο της διοίκησης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Αυτές οι τοποθεσίες έγιναν ειδικά στόχος μετά την επιστροφή των δυνάμεων της Ταξιαρχίας Γκολάνι, οι οποίες εκπαιδεύονταν εκεί μετά τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων πληροφοριών της Χεζμπολάχ έγκειται στη σαφήνεια και την ασάφεια της. Ενώ οι στόχοι των επιχειρήσεών της είναι σαφείς, ο τρόπος με τον οποίο συλλέγει τόσο λεπτομερείς και συγκεκριμένες πληροφορίες παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστος και μυστηριώδης.

Αυτή η ικανότητα εντοπισμού και αντιμετώπισης τρωτών σημείων βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος υποδηλώνει ένα εξελιγμένο δίκτυο συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, το οποίο πιθανότατα περιλαμβάνει τόσο τεχνολογική επιτήρηση όσο και ανθρώπινες πληροφορίες.

Αύξηση των διακυβευμάτων

Η Χεζμπολάχ επεδίωκε να επιτύχει διάφορους στόχους μέσω του συνδυασμένου χτυπήματος στο Arab al-Aramshe. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν την αποτροπή των δολοφονιών μαχητών της αντίστασης από το Ισραήλ και την επιβεβαίωση της εστίασης της αντίστασης στο χτύπημα σημαντικών στόχων υψηλής αξίας για την πρόκληση σημαντικών απωλειών.

Επιπλέον, η Χεζμπολάχ απέδειξε την ικανότητά της να συγκεντρώνει λεπτομερείς πληροφορίες, που της επιτρέπουν να εντοπίζει ευαίσθητες και στρατηγικές θέσεις του εχθρού.

Η κλιμάκωση των δραστηριοτήτων αντίστασης έχει ως στόχο να θέσει όρια στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος συνεχίζει τη στρατηγική των δολοφονιών και των επιθέσεων εναντίον λιβανέζων πολιτών και κρατικών γεωργικών περιοχών. Επιπλέον, αυτές οι ενέργειες στο μέτωπο του Λιβάνου έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν την αντίσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω της ανάπτυξης διαφόρων όπλων και στρατιωτικών τακτικών, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να επιδιώκει τον στόχο της να προκαλέσει και να περιορίσει την ισραηλινή επιθετικότητα προς τον Λίβανο, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση στη Γάζα - τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά - από την έναρξη της πλημμύρας της Αλ Ακσά πέρυσι.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια