Η ΕΕ εξακολουθεί να χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο - ενεργειακός παρατηρητής

novatek.ru
Freepen.gr - Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ προειδοποίησε κατά της δραστικής μείωσης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία, παρά τη φιλοδοξία του μπλοκ να τερματίσει εντελώς την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα της χώρας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Στην έκθεση παρακολούθησης της αγοράς του 2024 που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) δήλωσε ότι "οι μειώσεις των ρωσικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου θα πρέπει να προσεγγιστούν με προσοχή", ιδίως λόγω του επικείμενου τέλους της προμήθειας αερίου από αγωγούς από τη χώρα αργότερα φέτος.

Η έκθεση αναφερόταν στη λήξη της πενταετούς σύμβασης διαμετακόμισης για την προμήθεια φυσικού αερίου από αγωγό από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας τον Δεκέμβριο. Η Ουκρανία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε σχέδια για παράταση της συμφωνίας. Εάν η ροή σταματήσει, η ΕΕ θα μπορούσε δυνητικά να χάσει 13,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, ή περίπου το 4% της συνολικής κατανάλωσης του περασμένου έτους.

Η άλλη εναπομένουσα διαδρομή αγωγού από τη Ρωσία προς την Ευρώπη περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Η ΕΕ στοχεύει να σταματήσει εντελώς την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027. Για τον σκοπό αυτό, η μείωση των εισαγωγών LNG από τη χώρα "θα πρέπει να εξεταστεί με σταδιακά βήματα, ξεκινώντας από τις επιτόπιες εισαγωγές", αναφέρεται στην έκθεση. "Σημαντικές ποσότητες" είχαν συναφθεί στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών πριν από την έναρξη της στρατιωτικής 

επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επακόλουθων δυτικών κυρώσεων, προσθέτει το έγγραφο.
Ο ACER εξέφρασε την ανησυχία του για τις νέες εξουσίες που παραχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μεμονωμένες χώρες νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι χώρες της ΕΕ έχουν πλέον τη νομική δυνατότητα να περιορίσουν τη ροή του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο. Εάν ληφθούν, τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να σπάσουν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας και να οδηγήσουν σε βαριές κυρώσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια