Οι ΗΠΑ έχουν ένα νέο ύπουλο σχέδιο για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

A mural at the PDVSA headquarters shows men working at Venezuela's oil refineries, in Caracas - Μiguel Ζambrano / ΑFΡ
Η ακύρωση της ανακούφισης από τις κυρώσεις και η εκδίωξη όλων των άλλων μοιάζει με προετοιμασία για έναν κανονισμένο γάμο με τους δυτικούς πετρελαϊκούς γίγαντες

Από την Rachel Marsden, αρθρογράφο, πολιτικό στρατηγικό αναλυτή και οικοδέσποινα ανεξάρτητων εκπομπών talk-show στα γαλλικά και στα αγγλικά - RUSSIA TODAY [rachelmarsden.com] / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν από έξι μήνες, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου στην Αμερική εν μέσω δυτικών κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έστειλαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναζητήσει περισσότερη προσφορά που θα μπορούσε να ελέγξει - και ιδανικά να επωφεληθεί από αυτήν.

Η Ουάσινγκτον δεν μπορούσε να επηρεάσει τη Ρωσία και τον ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ούτε να υποχωρήσει στην ιδεολογικά καθοδηγούμενη ηλιθιότητα των κυρώσεων, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον ίσως να αυξήσει ή να μειώσει την προσφορά για να μετριάσει τις εγχώριες πολιτικές επιπτώσεις από τυχόν επακόλουθες αυξήσεις των τιμών. Έτσι, ο Λευκός Οίκος εξέτασε τα χαρτιά που μπορούσε να παίξει και προσέφερε στη Βενεζουέλα μια συμφωνία για να βγάλει την αμερικανική μπότα από το σβέρκο της. Πιθανότατα είναι απλή σύμπτωση πως η χώρα τυχαίνει να διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη - σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα.

Υπάρχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προόδων της Κίνας και της Ρωσίας στην πίσω αυλή της Ουάσινγκτον, ή την άμβλυνση της εισροής μεταναστών από τη Βενεζουέλα στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της φυγής των ανθρώπων από μια χώρα που αγωνίζεται κάτω από ένα φαινομενικά ατελείωτο εμπάργκο.

Έτσι, η Ουάσινγκτον στράφηκε στον ίδιο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο κατηγόρησε για "ναρκοτρομοκρατία" το 2020 - τον ίδιο τύπο που οι ΗΠΑ πέρασαν χρόνια απονομιμοποιώντας, προωθώντας έναν άλλο πολιτικό της Βενεζουέλας ως τον "πραγματικό" πρόεδρο της χώρας. Αντί όμως να τον συλλάβουν με μαύρη σημαία για να εισπράξουν την αμοιβή των 15 εκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρουν για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή την καταδίκη του, οι Αμερικανοί έκαναν συμφωνία μαζί του.

Χάρη στις ΗΠΑ, ο Μαδούρο είχε μερικά προβλήματα, αλλά ίσως αυτά να μπορούσαν να εξαφανιστούν, αν ήταν πρόθυμος να παίξει μπάλα με την Αμερική με τους δικούς της όρους. Ο αμερικανικός πετρελαϊκός γίγαντας, η Chevron, πέτυχε άδεια άντλησης πετρελαίου από τη Βενεζουέλα το Νοέμβριο του 2022 -ένα μήνα μετά την εφαρμογή της άρσης των κυρώσεων- και σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα ξεμπλόκαραν μέρος των μετρητών πώλησης πετρελαίου του Καράκας που είχαν κατασχεθεί λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ απλώς επέτρεπαν στον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela (PDVSA) να εξάγει πετρέλαιο στην αμερικανική αγορά, ενώ επικαλούνταν κυρώσεις για να κατασχέσουν τα κέρδη του μέσω της αμερικανικής θυγατρικής της PDVSA, της Citgo, κατάσχοντας δισεκατομμύρια σε έσοδα από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Πού πήγαν όλα αυτά τα μετρητά; Για να χρηματοδοτήσουν τις μαριονέτες της Ουάσινγκτον για την αλλαγή καθεστώτος, τότε που ολόκληρος ο δυτικός κόσμος αναφερόταν στον χειροποίητο Χουάν "Ποιος;" Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Αλλά από την στιγμή που το σχέδιο του Γκουαϊδό πήρε φωτιά και ο Μαδούρο ήταν ακόμη επικεφαλής όταν η σύγκρουση στην Ουκρανία ανέτρεψε τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου μέσω της τρέλας των δυτικών κυρώσεων, οι ΗΠΑ ρούφηξαν την όποια υπερηφάνεια τους είχε απομείνει και είπαν ότι θα αφήσουν τη Βενεζουέλα να πάρει στα χέρια της κάποια από τα δικά της μετρητά. Ξαφνικά, η Chevron επέστρεψε στη λεηλασία του μαύρου χρυσού της Βενεζουέλας με αντάλλαγμα την υπόσχεση του Μαδούρο να παίξει καλά στις εθνικές εκλογές. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Chevron ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο γεωτρήσεων για τη Βενεζουέλα σε μια κοινοπραξία με την PDVSA, με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 35% σε ετήσια βάση, φέρνοντας σε λειτουργία νέα κοιτάσματα. Και ένα μήνα πριν από αυτό, η Chevron αύξησε εκ νέου τις γεωτρήσεις στη ζώνη Orinoco.

Έξι μήνες αργότερα, η Ουάσινγκτον έχει πλέον αφήσει να λήξει η απαλλαγή από τις κυρώσεις και μαζί με αυτήν όλες οι προσωρινές επιχειρηματικές άδειες για τη δραστηριοποίηση στη Βενεζουέλα. Όχι ότι η Chevron έχει λόγο να ανησυχεί. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπογράμμισε πως η συνέχιση της αδειοδότησης των πετρελαϊκών εταιρειών θα εξεταστεί κατά περίπτωση. Το οποίο ακούγεται σαν ένας βολικός τρόπος για την Ουάσινγκτον να κρατήσει την αγορά για τον εαυτό της, ή τουλάχιστον να αποφασίσει ποιος θα έχει πρόσβαση. Όλοι οι άλλοι θα τρομάξουν από τις κυρώσεις..

Η χρήση των κυρώσεων ως μέσο ελέγχου του παγκόσμιου ανταγωνισμού δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει εν μέσω αυξανόμενων επιλογών, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος διαφοροποιείται από μια παγκόσμια τάξη που κυριαρχείται από τη Δύση. Το Φεβρουάριο του 2020, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft της Ρωσίας με την κατηγορία ότι "μεσολάβησε για την πώληση και μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα" - κάτι για το οποίο οι ΗΠΑ αναμφίβολα δεν θα έχουν πρόβλημα με τους αμερικανούς ανταγωνιστές τους. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη λεηλασία των πετρελαϊκών περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας από το διεφθαρμένο καθεστώς Μαδούρο", δήλωσε τότε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, καθώς οι ΗΠΑ κυριολεκτικά λεηλατούσαν τα πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας και παρακρατούσαν τα κέρδη.

Τι έκανε λοιπόν ο Μαδούρο για να δώσει στην Ουάσινγκτον την αφορμή να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις; Προφανώς έχει να κάνει με τον αποκλεισμό της υποψήφιας της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο από τις προεδρικές εκλογές, που έχουν οριστεί για τον Ιούλιο του 2024. Αποκλεισμένη από το Ανώτατο Δικαστήριο για 15 χρόνια, η Ματσάδο (η υποψηφιότητα της οποίας αντικαταστάθηκε έκτοτε από εκείνη ενός πρώην διπλωμάτη) κατηγορείται για εμπλοκή με "το σχέδιο διαφθοράς που ενορχήστρωσε ο σφετεριστής Χουάν Γκουαϊδό" και για την περιθωριοποίηση της χώρας που οδήγησε στην "εκποίηση των εταιρειών και του πλούτου του λαού της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, με τη συνενοχή διεφθαρμένων κυβερνήσεων". Η Machado ευχαρίστησε το Ισραήλ για την παρέμβαση στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αναγνωρίζοντας τον Guaido ως τον προσωρινό πρόεδρο που επέλεξε η Δύση και τάχθηκε υπέρ της επίκλησης από την Εθνοσυνέλευση της χώρας ενός άρθρου που θα της επέτρεπε να εγκρίνει ξένες αποστολές στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας την "ευθύνη προστασίας" - την ίδια διάταξη που οδήγησε στην αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη με το ολισθηρό πρόσχημα της "ανθρωπιστικής" επέμβασης.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί οι εκλογές στη Βενεζουέλα να είναι εξίσου δημοκρατικές, ελεύθερες και δίκαιες με τις δικές της. Οι οποίες είναι εξαιρετικά καθαρές. Απλά ρωτήστε τον πρώην υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, τον οποίο η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, σε συνεννόηση με την εκστρατεία της αντιπάλου του, γερουσιαστή και πρώην Πρώτης Κυρίας Χίλαρι Κλίντον, εξαπάτησε στις προκριματικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Οτιδήποτε η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται ότι υπολείπεται αυτού του αστρικού προτύπου της δίνει μια δικαιολογία για να μετακινήσει τα γκολπόστ - μόλις οι δικοί της είχαν την ευκαιρία να πετύχουν μερικά γκολ.

Αν και αναφέρονται δημοκρατικές αποτυχίες, ίσως η ακύρωση του waiver να έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός πως οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν πέσει, η παραγωγή έχει εκτοξευθεί στα ύψη στο εσωτερικό και η εγχώρια ζήτηση είναι πλέον χαμηλή. Ίσως το ανεκμετάλλευτο πετρελαϊκό δυναμικό της Βενεζουέλας ήταν πάρα πολύ καλό και δεν υπήρχε λόγος να απαιτήσουμε από τον Μαδούρο να στρώσει τραπέζι για να δειπνήσουν όλοι, όταν θα μπορούσε απλώς να έχει ένα ρομαντικό τετ-α-τετ - ή μάλλον έναν κανονισμένο γάμο - με τους αγαπημένους της Ουάσινγκτον. Το πάρτι τελείωσε για όλους τους άλλους και τώρα τους ζητείται ευγενικά να φύγουν πριν εμφανιστούν οι μπάτσοι (ή η OFAC).

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια