Οι τράπεζες της ΕΕ πληρώνουν περισσότερους ρωσικούς φόρους μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία - FT

Wikipedia
Freepen.gr - Οι μεγαλύτερες τράπεζες με έδρα την ΕΕ που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται πέρυσι και κατέβαλαν τέσσερις φορές περισσότερους φόρους από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times τη Δευτέρα.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International (RBI), η ιταλική UniCredit, ο ολλανδικός δανειστής ING, οι γερμανικές Commerzbank και Deutsche Bank, καθώς και η ιταλική Intesa Sanpaolo και η ουγγρική OTP ανέφεραν συνδυασμένα κέρδη στη Ρωσία άνω των 3 δισ. ευρώ (3,2 δισ. δολάρια) πέρυσι, τρεις φορές περισσότερα από ό,τι το 2021, γράφουν οι FT. Τα κέρδη δημιουργήθηκαν εν μέρει από κεφάλαια που οι τράπεζες δεν μπορούν να αποσύρουν από τη χώρα, εξηγεί το δημοσίευμα.

Η εκτίναξη των εσόδων είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες της ΕΕ να πληρώσουν περίπου 800 εκατ. ευρώ (857 εκατ. δολάρια) σε φόρους, από 200 εκατ. ευρώ το 2021, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι δική τους ανάλυση.

Περισσότερα από τα μισά από τα 800 εκατ. ευρώ των φορολογικών πληρωμών πραγματοποιήθηκαν από την RBI, η οποία έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία. 

Τα κέρδη της RBI που αποκτήθηκαν στη Ρωσία υπερτριπλασιάστηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, αναφέρει η εφημερίδα. Αντιπροσωπεύουν πλέον το ήμισυ των συνολικών κερδών του αυστριακού ομίλου, σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο πριν από τη σύγκρουση, πρόσθεσε.

Οι κανονιστικοί περιορισμοί που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση το 2022 απαγορεύουν την καταβολή μερισμάτων από ρωσικές θυγατρικές σε επιχειρήσεις από "μη φιλικές" δυτικές χώρες.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τις ρωσικές καταθέσεις εκτός από το να τις διατηρούμε στην κεντρική τράπεζα. Έτσι, καθώς τα επιτόκια ανέβηκαν, ανέβηκαν και τα κέρδη μας", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας με ρωσική θυγατρική, όπως αναφέρουν οι FT.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια