Η Ινδία στοχεύει να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μέσω του Βλαδιβοστόκ

Ο γενικός πρόξενος της Ινδίας στο Βλαδιβοστόκ Siddarth Gowrav επισκέφθηκε τον τερματικό σταθμό άνθρακα Sukhodol στο Βλαδιβοστόκ που πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επέκταση της ναυτιλιακής συνεργασίας με τα ινδικά λιμάνια Paradip και Jaigarh, τα οποία διακίνησαν τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού άνθρακα το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κλιμακώνουν την σπίλωση της Ινδίας, αυτή τη φορά με τον ισχυρισμό ότι απειλούνται οι μειονότητες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Παρουσιάστηκαν η συνολική λειτουργία, οι τεχνολογικές δυνατότητες και οι ικανότητες του λιμανιού, οι τελευταίες εξελίξεις και τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση, συζητήθηκαν επίσης οι ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή συνεργασία Ινδίας - Ρωσίας", ανέφερε ο Gowrav στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με αρχική χωρητικότητα 12 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, το λιμάνι Sukhodol θα επιτρέψει στις "μικρές και μεσαίες εταιρείες άνθρακα" να έχουν πλοήγηση όλο το χρόνο και έναν ειδικό σιδηροδρομικό σταθμό, εξασφαλίζοντας έτσι πως η Ρωσία θα μπορεί να συνεχίσει να παραδίδει άνθρακα ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την πεινασμένη για ενέργεια Ινδία, η οποία εισήγαγε περίπου 6,1 εκατομμύρια τόνους ρωσικού άνθρακα σε 16 λιμάνια μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024, καθιστώντας έτσι τη Ρωσία τον τέταρτο μεγαλύτερο προμηθευτή άνθρακα στη χώρα της Νότιας Ασίας.

Οι εξαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία προς την Ινδία έχουν αυξηθεί μόνο την τελευταία μισή δεκαετία και προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται παρά τη συνεχή πίεση που δέχεται το Νέο Δελχί από τη Δύση για τη μη διακοπή των δεσμών με τη Μόσχα και την επιβολή κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Σηματοδοτεί την αύξηση των σχέσεων το γεγονός ότι τα ανατολικά λιμάνια της Ινδίας έχουν πλέον προτεραιότητα έναντι των δυτικών λιμένων, όπου το ρωσικό φορτίο πρέπει να διασχίσει ευρωπαϊκά και, ως εκ τούτου, εχθρικά ύδατα.

Το Βλαδιβοστόκ, η σημαντικότερη πόλη και λιμάνι της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή, καθώς και η Ναχόντκα και η Σαχαλίνη, εξάγουν κυρίως άνθρακα στην Κίνα και, προηγουμένως, στη Νότια Κορέα, η οποία επιβράδυνε τις εξαγωγές μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Παρόλο που η Ινδία αποτελεί βιώσιμη αντικατάσταση της Νότιας Κορέας, οι εγκαταστάσεις έπρεπε να αναβαθμιστούν για να ενισχυθούν οι εισαγωγές άνθρακα στα ανατολικά λιμάνια της Ινδίας, τα οποία έχουν πολύ μικρότερο χρόνο μεταφοράς στο Βλαδιβοστόκ από ό,τι τα δυτικά λιμάνια της χώρας που συνδέονται με τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας.

Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν αύξηση του κόστους από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας, καθώς τα πλοία πρέπει πλέον να ακολουθούν μεγαλύτερες διαδρομές γύρω από την Αφρική. Αυτό καθιστά το Βλαδιβοστόκ πιο κρίσιμο, ακόμη και αν οι ρωσικές εισαγωγές άνθρακα θα συνεχίσουν να εκφορτώνονται σε λιμάνια στις δυτικές και ανατολικές ακτές της στο ορατό μέλλον.

Λόγω της αδιαμαρτύρητης ενίσχυσης των σχέσεων του Νέου Δελχί με τη Μόσχα, οι οποίες βασίζονται σε μακροχρόνιους δεσμούς από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Δύση συνεχίζει να στοχοποιεί την Ινδία, ακόμη και αν υπάρχουν συγκλίσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η αντίθεση με την Κίνα.

Στο πιο πρόσφατο παράδειγμα, η αμερικανική Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (CRS) ισχυρίστηκε ψευδώς σε έκθεσή της πως ο τροποποιητικός νόμος για την ιθαγένεια (CAA) που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Μαρτίου θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάσει το Σύνταγμα της Ινδίας και εξέφρασε την ανησυχία ότι το σχεδιαζόμενο Εθνικό Μητρώο Πολιτών (NRC) θα μπορούσε να στοχεύσει τα δικαιώματα των 210 εκατομμυρίων περίπου μουσουλμανικών πληθυσμών της Ινδίας.

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε μετά την ψήφιση του CAA ότι ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά την τροπολογία και πως "η θρησκευτική ελευθερία και η ίση μεταχείριση βάσει του νόμου για όλες τις κοινότητες είναι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές", παρόλο που δε θα παραβιάζονται δικαιώματα μειονοτήτων. Τότε, το Νέο Δελχί απάντησε απαιτώντας από την Ουάσινγκτον να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Ινδίας.

Παρά την απαίτηση, είναι απίθανο οι ΗΠΑ να απέχουν από την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας και, στην πραγματικότητα, θα συνεχίσουν να υποκινούν ζητήματα, όπως με την ανοχή αυτονομιστικών ομάδων στο έδαφός τους, όπως οι Χαλιστανιστές, ζηλωτές Σιχ που επιδιώκουν μια ανεξάρτητη χώρα στη βορειοδυτική Ινδία. Καθώς η Ινδία είναι μια αναδυόμενη δύναμη που τις επόμενες δεκαετίες μπορεί επίσης να αμφισβητήσει την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον θέλει να ελέγξει την Ινδία και πιστεύει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αστάθειας, όπως η υποστήριξη κινημάτων ανεξαρτησίας, και με την στόχευση της οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας, όπως η αποθάρρυνση των γόνιμων εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία με την έκδοση απειλών για κυρώσεις.

Η πολιτική "Πρώτα η Ινδία" του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σημαίνει ότι το Νέο Δελχί δεν ανέχεται οποιαδήποτε παρέμβαση από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν συγκλίσεις στην αντίθεσή τους στην άνοδο της Κίνας. Αν και οι ΗΠΑ παρενέβησαν με επιτυχία στις εσωτερικές υποθέσεις του Πακιστάν, οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον να επηρεάσει τις πρόσφατες εκλογές της Ινδίας και του Μπαγκλαντές απέτυχαν, γεγονός που δείχνει πως η αμερικανική επιρροή στην περιοχή συνολικά φθίνει.

Η εξάρτηση της Ινδίας από τις ΗΠΑ συνεχίζει να μειώνεται, ιδίως καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσία συνεχίζουν να ευδοκιμούν, η οποία δεν παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Νότιας Ασίας. Αν και θα ήταν προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Νέο Δελχί έναντι της Κίνας, η ουδέτερη στάση της Ινδίας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας απογοητεύει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εξηγεί γιατί συνεχίζεται η εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον της χώρας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια