Photo: weapons.substack |
Η Λεγεώνα διοικείται σήμερα από Γάλλους αξιωματικούς, αλλά η ιεραρχία είναι όλοι ξένοι. Οι εθελοντές που εντάσσονται στη Λεγεώνα έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν ένα νέο όνομα σύμφωνα με τον κανόνα του anonymat (να είσαι ανώνυμος). Αυτή η αρχική απαίτηση έχει τροποποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ώστε ο εθελοντής να μπορεί να αποφασίσει αν θα διατηρήσει το ονοματεπώνυμό του ή θα υιοθετήσει ένα νέο. Οι λεγεωνάριοι υπηρετούν για μια θητεία 3 ετών μετά την οποία μπορούν να ζητήσουν τη γαλλική υπηκοότητα. Εάν ένας λεγεωνάριος τραυματιστεί, δικαιούται να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα χωρίς καμία περίοδο αναμονής. Δεν υπάρχουν γυναίκες στη Λεγεώνα των Ξένων.
Η αρχική ομάδα των Γάλλων στρατιωτών αριθμεί περίπου 100 άτομα. Αυτή είναι μόνο η πρώτη δόση από τους περίπου 1.500 Γάλλους λεγεωνάριους της Λεγεώνας των Ξένων που έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν στην Ουκρανία.
Τα στρατεύματα αυτά τοποθετούνται απευθείας σε μια καυτή περιοχή μάχης και προορίζονται να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αντισταθούν στις ρωσικές προόδους στο Ντονμπάς. Οι πρώτοι 100 είναι ειδικοί στο πυροβολικό και στην επιτήρηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απειλεί εδώ και μήνες να στείλει γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Έχει βρει ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη από τις χώρες του ΝΑΤΟ, εκτός από την υποστήριξη της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής. Υποτίθεται ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία (εκτός από το ρόλο του συμβούλου).
Ένα από τα ερωτήματα που θα προκύψουν άμεσα από την απόφαση της Γαλλίας να στείλει στρατιώτες από το 3ο Σύνταγμα Πεζικού της είναι αν αυτό ξεπερνά τη ρωσική κόκκινη γραμμή για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία; Θα το δουν οι Ρώσοι αυτό ως έναρξη ενός ευρύτερου πολέμου πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας;
Η ίδια η Γαλλία δε διαθέτει πολλούς στρατιώτες για να τοποθετήσει στις γραμμές μάχης της Ουκρανίας, εάν η γαλλική κυβέρνηση το θελήσει. Σύμφωνα με αναφορές, σήμερα η Γαλλία δεν μπορεί να υποστηρίξει μια υπερπόντια ανάπτυξη μιας πλήρους μεραρχίας και δε θα έχει αυτή τη δυνατότητα μέχρι το 2027 το νωρίτερο.
Η απόφαση να σταλούν Λεγεωνάριοι της Λεγεώνας των Ξένων είναι, από μόνη της, ένας ιδιότυπος γαλλικός συμβιβασμός. Η Γαλλία δεν αναπτύσσει τον εγχώριο στρατό της και, εκτός από τον μικρό αριθμό αξιωματικών, όλοι οι υπόλοιποι άνδρες που αποστέλλονται δεν είναι Γάλλοι πολίτες.
Η απόφαση της Γαλλίας έχει δύο νοήματα, πέρα από το προφανές ότι μπορεί να προκαλέσει έναν πανευρωπαϊκό πόλεμο.
Πρώτα απ' όλα, επιτρέπει στον Μακρόν να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και να κάνει τον σκληρό χωρίς να συναντήσει μεγάλη εσωτερική αντίδραση. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αποστέλλονται στρατιώτες του γαλλικού στρατού και δεν υπάρχει καμία επακόλουθη επιστράτευση ή άλλα μέτρα στα σκαριά. Αυτό μειώνει σαφώς την πιθανή οργή των πολιτικών αντιπάλων του Μακρόν.
Ο δεύτερος λόγος είναι η οργή του Μακρόν για το γεγονός πως τα γαλλικά στρατεύματα, σχεδόν όλα από τη Λεγεώνα, διώχνονται από τη Σαχέλια Αφρική και αντικαθίστανται από Ρώσους. Ο έλεγχος της γαλλόφωνης Αφρικής, και ο πλούτος που παρέχει στους Γάλλους πολιτικούς, έχει σπάσει με την εξέγερση και την επανάσταση στην Αφρική και την αποφασιστική κλίση προς τη Ρωσία, είτε άμεσα είτε μέσω της PMC Wagner (ο όμιλος Wagner) που βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα υπό τον άμεσο έλεγχο του Πούτιν. Αυτή η «ταπείνωση» γίνεται αισθητή στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ιδιαίτερα από τον Μακρόν, ο οποίος, όπως λένε οι αντίπαλοί του, έχασε την επιρροή της Γαλλίας και έβλαψε τα υπερπόντια μεταλλευτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της Γαλλίας.
Ιδιαίτερο πλήγμα δέχεται ο Νίγηρας, σημαντικός προμηθευτής ουρανίου για τη Γαλλία. Η Γαλλία προμηθεύεται το 70 τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας από γεννήτριες πυρηνικής ενέργειας. Οι παγκόσμιες προμήθειες ουρανίου στενεύουν και οι τιμές αυξάνονται. Με τη Ρωσία και το Καζακστάν, μαζί με τον Νίγηρα, να βρίσκονται στην κορυφή της προμήθειας ουρανίου για πυρηνικούς αντιδραστήρες, η Γαλλία αντιμετωπίζει πρόβλημα οικονομικής ασφάλειας στο εσωτερικό της. Με την απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν το ρωσικό ουράνιο (αλλά μάλλον όχι ρεαλιστικά τα επόμενα χρόνια), οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες διακόπτοντας τις προμήθειες.
Δεδομένου του κινδύνου να χάσει την πρόσβαση σε ουράνιο, ή τουλάχιστον αρκετό από αυτό για να τροφοδοτήσει τους αντιδραστήρες της Γαλλίας, ο Μακρόν πρέπει να ελπίζει ότι οι αναπτύξεις στρατευμάτων του στην Ουκρανία δεν θα προκαλέσουν ρωσικό εμπάργκο στις πωλήσεις προς τη Γαλλία.
Δεν είναι σαφές πώς οι λεγεωνάριοι μπορούν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς. Οι Ουκρανοί γνωρίζουν πώς να χειρίζονται το πυροβολικό, και έχουν εξελιγμένη υποστήριξη πληροφοριών, μερικές από τις οποίες παράγονται από τα δικά τους FPV drones και κατασκόπους, και κάποιες από αυτές χάρη στις ΗΠΑ και άλλα μέσα πληροφοριών και επιτήρησης του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Εν πάση περιπτώσει, το ουκρανικό ζήτημα δεν αφορά τον τρόπο χρήσης του πυροβολικού, αλλά το από πού υποτίθεται πως θα προέρχονται τα πυρομαχικά. Η Ουκρανία συνεχίζει να παραπονιέται ότι δεν έχει επαρκείς προμήθειες για οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών.
Η απόφαση να τοποθετηθούν οι στρατιώτες της Λεγεώνας στο Σλαβιάνσκ είναι εξαιρετικά προκλητική και έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της γαλλικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένου του Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες, αν η Γαλλία έστελνε στρατεύματα, αυτά θα αντικαθιστούσαν μονάδες του ουκρανικού στρατού στη δυτική Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν, επομένως, να μετακινηθούν ανατολικά για να πολεμήσουν τους Ρώσους. Καθώς το Σλαβιάνσκ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αυτή η γαλλική εικόνα μιας ήπιας ανάπτυξης μετατρέπεται σε πόλεμο με τη Ρωσία άμεσα.
Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ στην απόφαση των Γάλλων να αναπτυχθούν. Καθώς η Γαλλία ενεργεί μόνη της χωρίς την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, οι Γάλλοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν υποστήριξη από το ΝΑΤΟ βάσει του περίφημου άρθρου 5, του στοιχείου συλλογικής ασφάλειας της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Εάν οι Ρώσοι επιτεθούν στα γαλλικά στρατεύματα εκτός Ουκρανίας, αυτό θα δικαιολογηθεί επειδή η Γαλλία αποφάσισε να είναι μαχητής, και η επιβολή μιας ψηφοφορίας του άρθρου 5 φαίνεται να είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Φυσικά, τα μέλη του ΝΑΤΟ μεμονωμένα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους Γάλλους, είτε στέλνοντας τις δικές τους δυνάμεις είτε υποστηρίζοντας τους Γάλλους υλικοτεχνικά και επικοινωνιακά. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει περίπτωση ένας μόνο στρατιώτης της Λεγεώνας των Ξένων να πάει στην Ουκρανία χωρίς να περάσει από την Πολωνία. Θα το δουν αυτό οι Ρώσοι ως απόδειξη ότι βρίσκονται σε πόλεμο τόσο με τη Γαλλία όσο και με την Πολωνία;
Αυτή την στιγμή κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα με βεβαιότητα. Είναι απίθανο οι Ρώσοι να ανεχθούν επί μακρόν την αύξηση των στρατευμάτων του γαλλικού στρατού, ακόμη και αν πρόκειται για στρατιώτες της Λεγεώνας των Ξένων.
Το τι θα κάνει η Ρωσία ως απάντηση δεν είναι βέβαιο.
από freepen.gr
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.