Ρωσία, Κίνα απορρίπτουν το δολάριο καθώς η Μόσχα ανακοινώνει νέους εμπορικούς διαδρόμους

pixabay / Tumisu
Το Κρεμλίνο επιδιώκει να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το διμερές της εμπόριο με την Κίνα έχει απομακρυνθεί σχεδόν πλήρως από τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των δύο χωρών να μειώσουν την εξάρτησή τους από το οικονομικό σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Maya Krainc - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Εκτός από τη μείωση της εξάρτησης από το παγκόσμιο νόμισμα που κυριαρχείται από τη Δύση, αυτές οι προσπάθειες «απο-δολαριοποίησης» επιτρέπουν στη Ρωσία και την Κίνα να αποφύγουν τις μυριάδες κυρώσεις που εμποδίζουν τώρα τη Μόσχα να δραστηριοποιηθεί στη διεθνή αγορά.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν συμβάλει στην έκρηξη του εμπορίου μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου από το 2022, το οποίο αυξήθηκε κατά 26% σε 240 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Η Κίνα έχει επίσης γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο.

Η απο-δολαριοποίηση δεν είναι το μόνο σχέδιο που αναπτύσσει η Ρωσία για να αποφύγει τις συντριπτικές κυρώσεις. Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών ότι το Κρεμλίνο δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις αναπτύσσοντας νέες εμπορικές διαδρομές στην Ασία.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο νέους διαδρόμους μεταφορών - έναν που θα συνδέει τη Ρωσία με το Κιργιστάν μέσω της Κασπίας Θάλασσας και έναν άλλο που θα εκτείνεται από τη Λευκορωσία στο Πακιστάν. Οι προσπάθειες βασίζονται σε προηγούμενα σχέδια για την ανακατεύθυνση του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου Βορρά-Νότου, μιας σιδηροδρομικής διαδρομής που σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 και θα συνέδεε τη Ρωσία με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω του Ιράν.

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η Μόσχα δάνεισε πέρυσι στην Τεχεράνη 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει το δικό της σκέλος της διαδρομής Βορρά-Νότου. Ο Σεργκέι Ιβάνοφ, προεδρικός απεσταλμένος της Ρωσίας για περιβαλλοντικά θέματα, δήλωσε ότι ο διάδρομος δίνει στη Ρωσία πλήρη πρόσβαση στον Περσικό Κόλπο και πως «καμία κύρωση δε θα τον επηρεάσει». Οι πρόσφατα ανακοινωθείσες διαδρομές θα επιτρέψουν ομοίως στη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις και να αποκτήσει πρόσβαση στις ασιατικές αγορές.

Η Ρωσία και το Ιράν έχουν επίσης ενισχύσει την ικανότητά τους να συναλλάσσονται μεταξύ τους συνδέοντας τα τραπεζικά τους συστήματα, καθώς και οι δύο αντιμετωπίζουν κυρώσεις που περιορίζουν τις δυνατότητές τους να συναλλάσσονται με τη Δύση.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, παρεμποδίζοντας ιδιαίτερα την ικανότητα του Κρεμλίνου να εξάγει πετρέλαιο στη Δύση και να το πωλεί σε ανταγωνιστικές τιμές αγοράς. Εάν η Ρωσία μεταφέρει αγαθά μέσω χερσαίων διαδρόμων που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας των χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις, γίνεται πολύ πιο δύσκολο για τις δυτικές δυνάμεις να απαγορεύσουν, σημείωσε ο Markus Jaeger του Ατλαντικού Συμβουλίου.

«Θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση και την ευπάθεια απέναντι σε μη φιλικά τρίτα μέρη», δήλωσε ο Jaeger.

Αλλά αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, η Ρωσία δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμα. Οι κυρώσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων μέγιστης πίεσης που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της διαδρομής Βορρά-Νότου. Η Ρωσία δανείζει τώρα χρήματα για την κατασκευή στο Ιράν και αναμένεται να δαπανήσει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Marat Khusnullin.

Η πίεση των ΗΠΑ έχει επίσης περιπλέξει την οικονομική προσέγγιση της Ρωσίας με την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει συνέπειες από τη Δύση για την υποστήριξή της προς τη Μόσχα, σύμφωνα με τον Jaeger. Επεσήμανε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, όπου φέρεται να σκοπεύει να προειδοποιήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την παροχή βοήθειας από το Πεκίνο στον ρωσικό στρατό.

Ο Jaeger δήλωσε ότι, καθώς η Κίνα εμπλέκεται περισσότερο οικονομικά με χώρες ή οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις στο Ιράν ή τη Ρωσία, ο κίνδυνος να γίνει στόχος ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων θα αυξηθεί.

«Για τις ΗΠΑ, η επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων που επηρεάζουν κινεζικές οντότητες θεωρείται ως ένα πολύ ανταγωνιστικό βήμα από την Κίνα, το οποίο κινδυνεύει να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις», είπε.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια