Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία κάνει μια νέα επίθεση στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

Ο Ζελένσκι υποστήριξε την Παρασκευή ότι η πολυαναμενόμενη επίθεση της Ρωσίας έχει επιτέλους αρχίσει μετά τη νέα της ώθηση στην περιοχή του Χάρκοβο, από την οποία αποσύρθηκε τακτικώς το Σεπτέμβριο του 2022. Αυτό προηγείται της πιθανής προσκόλλησής του στην εξουσία με νομικά αμφίβολες προφάσεις μόλις λήξει η θητεία του στις 21 Μαΐου και ευθυγραμμίζεται με την πρόβλεψη της Ουκρανικής Επιτροπής Πληροφοριών για πολιτικο-στρατιωτικά προβλήματα προς το καλοκαίρι του. Ακολουθούν οι πέντε στόχοι που αναμφισβήτητα επιδιώκει να επιτύχει η Ρωσία ενόψει του ευρύτερου πλαισίου της σύγκρουσης:

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

1. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η Ρωσία να ελέγχει το σύνολο των νέων περιφερειών της.

Τα ολοένα και συχνότερα κέρδη της Ρωσίας στο Ντονμπάς τον τελευταίο μήνα μιλούν για το πόσο σοβαρή έχει γίνει η στρατολογική και υλικοτεχνική κρίση της Ουκρανίας, επιτρέποντας έτσι στη Μόσχα να τους ωθήσει στα άκρα ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο αυτή ακριβώς την στιγμή. Αυτό αποσκοπεί στη διευκόλυνση μιας στρατιωτικής εφόδου για την εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από το σύνολο των νέων περιοχών της Ρωσίας, με τυχόν κατάρρευση των γραμμών του μετώπου να ανοίγει κατά συνέπεια το δρόμο για την επίτευξη πρόσθετων στρατιωτικοπολιτικών στόχων.

2. Εξαναγκασμός της Ουκρανίας να αποστρατιωτικοποιήσει όλες τις περιοχές του κορμού της ανατολικά του Δνείπερου

Η Ρωσία είναι απίθανο να προβάλει εδαφικές διεκδικήσεις στις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται ανατολικά του Δνείπερου λόγω του υψηλού κόστους της βιώσιμης εξασφάλισης, ανοικοδόμησης και ενσωμάτωσής τους, γι' αυτό και μάλλον θα απαιτήσει αντ' αυτού την αποστρατιωτικοποίησή τους ως ζώνη απομόνωσης με αντάλλαγμα τη διατήρηση του πολιτικού ελέγχου από το Κίεβο. Οποιεσδήποτε περιοχές καταλάβει κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας που φέρεται να έχει ξεκινήσει, θα μπορούσαν να της επιστραφούν μόλις συμβεί αυτό, σε μια παραλλαγή των υποτιθέμενων συμβιβασμών που περιέχονται στο σχέδιο συνθήκης της άνοιξης του 2022.  

3. Αποτροπή του ΝΑΤΟ από το να διασχίσει τον Δνείπερο εάν οι δυνάμεις των κρατών μελών επέμβουν συμβατικά

Η Ρωσία δεν επιθυμεί τη συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύγκρουση, αλλά αν κράτη μέλη όπως η Γαλλία ή/και η Πολωνία το πράξουν μονομερώς σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι γραμμές του μετώπου, τότε η Μόσχα ελπίζει ότι οι πρόσφατα ανακοινωθείσες ασκήσεις τακτικών πυρηνικών όπλων θα τους αποτρέψουν από το να διασχίσουν τον Δνείπερο. Σε σχέση με αυτό, η Ινδία και/ή το Βατικανό θα μπορούσαν να μεταφέρουν στο ΝΑΤΟ την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας, ενώ η Ρωσία θα μπορούσε να συγκρατηθεί από το να κυνηγήσει τα στρατεύματα που διαφεύγουν προς και πάνω από τον ποταμό, ώστε να μην επιδεινωθεί το δίλημμα ασφαλείας.

4. Να επηρεάσει την πιθανώς επικείμενη διαδικασία αλλαγής καθεστώτος της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο δε θα διαπραγματευτεί με τον Ζελένσκι, τον Ποροσένκο ή οποιαδήποτε άλλη ουκρανική προσωπικότητα που μόλις μπήκε στον κατάλογο καταζητούμενων του υπουργείου Εσωτερικών του, καθώς τους θεωρεί παράνομους, οπότε οι ΗΠΑ δε θα μπορούσαν να παγώσουν τη σύγκρουση χωρίς κάποιον άλλο στην εξουσία. Η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας ανέφερε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ διερευνούν ήδη πιθανούς αντικαταστάτες του Ζελένσκι και η Μόσχα θέλει φυσικά να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία προκειμένου να φιλτράρει τις φιγούρες που γνωρίζει ότι δεν θα τηρούσαν οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

5. Τερματισμός της σύγκρουσης με τρόπο που να διασφαλίζει τα βασικά συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας στη νέα πραγματικότητα

Οι μαξιμαλιστικοί στόχοι της Ρωσίας για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την αποναζιστικοποίησή της και την αποκατάσταση της συνταγματικής ουδετερότητας της χώρας αυτής είναι απίθανο να επιτευχθούν πλήρως, δεδομένης της νέας πραγματικότητας του ΝΑΤΟ που προετοιμάζεται για μια συμβατική επέμβαση μέχρι τον Δνείπερο, προκειμένου να αποφύγει μια στρατηγική ήττα σε αυτόν τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η Ρωσία πρέπει να καταφύγει σε δημιουργικά στρατιωτικοδιπλωματικά μέσα για τη διασφάλιση των βασικών συμφερόντων ασφαλείας της, αν και αυτό απαιτεί μια εκστρατεία ενημέρωσης για τη μετρίαση των προσδοκιών των υποστηρικτών της.  

----------

Όπως υποστηρίχθηκε παραπάνω, η νέα ώθηση της Ρωσίας στην περιοχή του Χάρκοβο έχει ως στόχο να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση μέχρι το τέλος του έτους, στην καλύτερη περίπτωση, αν και αυτό φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, δεδομένης της ομίχλης του πολέμου και των αμέτρητων μεταβλητών που το κοινό δεν γνωρίζει. Παρ' όλα αυτά, οι πέντε στόχοι που απαριθμήθηκαν σε αυτό το κομμάτι συμπυκνώνουν αυτό που επιδιώκει σήμερα να επιτύχει μετά από πάνω από δύο χρόνια έντονου πολέμου δι' αντιπροσώπων με το ΝΑΤΟ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει κάποιους παρατηρητές να επαναπροσδιορίσουν τις αναλύσεις τους.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια