medlabnews.gr iatrikanea
7 ευγενείς τρόποι για να εξουδετερώσεις την αγένεια των άλλων
Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
- Γιατί οι αγενείς άνθρωποι είναι αγενείς.
- Πώς να προετοιμάσεις καλύτερα τις αντιδράσεις σου.
- Πώς να προετοιμάσεις καλύτερα τις αντιδράσεις σου.
Αγενείς άνθρωποι υπάρχουν παντού γύρω σου. Κι αυτό δεν αλλάζει. Δεν χρειάζεται φυσικά να το αποδεχτείς αυτό, αλλά ούτε να φτάσεις και στο άλλο άκρο αντιδρώντας έντονα. Τι χρειάζεται να ξέρεις; Ότι η αγένεια είναι μια ήπια και συχνά διακριτική μορφή επίθεσης. Μπορεί, όμως, να ταράξει ακόμα και τους πιο ψύχραιμους, ειρηνικούς και καλοπροαίρετους χαρακτήρες. Πολλές φορές έχει τη δύναμη να σε αφήσει με κλονισμένη την αυτοπεποίθηση και καταρρακωμένη διάθεση να αναρωτιέσαι: “Μα τι κάνω λάθος και μου φέρονται έτσι;”
Όμως η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές οι αγενείς άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα κακοί ούτε έχουν κάτι προσωπικό μαζί σου. Απλά δεν έχουν μάθει να έχουν καλούς τρόπους. Ή άλλα τους φταίνε κι άλλοι πληρώνουν. Επειδή, όμως, θα βρεθείς σχεδόν καθημερινά αντιμέτωπος με αυτούς - από τον υπάλληλο που (δε) σε εξυπηρετεί πίσω από τον πάγκο της τράπεζας, τον γείτονα που ενοχλείται για το “νιάου” της γάτας σου ή τον συνάδελφο με τον οποίο έχεις αναλάβει κοινό project, είναι σκόπιμο να γνωρίζεις πώς να αντιμετωπίζεις την όποια αγενή συμπεριφορά χωρίς να ταράζεσαι. Ορίστε τι συστήνει ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης - Κοινωνιολόγος, να κάνεις κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπος με την αγένεια.
1. Μην το παίρνεις προσωπικά
Ιδιαίτερα αν η αγενής συμπεριφορά κάποιου περιλαμβάνει και προσωπικά σχόλια προς το άτομό σου, είναι εύκολο να κλονιστεί η αυτοπεποίθησή σου και να χαλάσει η διάθεσή σου. Ένα σημαντικό όπλο είναι να αντιμετωπίσεις την αγένεια ως πρόβλημα του άλλου κι όχι δικό σου. Να θυμάσαι ότι συχνά το να διατηρήσεις βλεμματική επαφή με το πρόσωπο που είναι αγενές απέναντί σου αρκεί για να το κάνεις να νιώσει αμήχανα για τη συμπεριφορά του, ακόμα κι αν δεν πεις τίποτα.
2. Διατήρησε την ψυχραιμία σου
Αν κάποιος είναι εξαιρετικά αγενής μαζί σου, μείνε σε απόσταση από αυτή την έντονη κατάσταση και, όταν ηρεμήσουν τα «πνεύματα», αναρωτήσου αν αξίζει να εισπράξει μια ακραία αντίδραση από εσένα. Να θυμάσαι ότι μερικά άτομα χρησιμοποιούν την αγένεια για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να εκνευρίσουν τους άλλους και να τους κάνουν να χάσουν την αυτοκυριαρχία τους. Μην πέφτεις, λοιπόν, στην παγίδα τους.
3. Χρησιμοποίησε την ευγένεια ως αντίδοτο
Κατά 99% ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις έναν αγενή άνθρωπο είναι με το αντίθετό της, που λειτουργεί σαν αντίδοτο. Στην πραγματικότητα, οι σταθερά ευγενικοί τρόποι με έναν μαγικό τρόπο αδρανοποιούν και αποδυναμώνουν την αγένεια.
4. Αναζήτησε τι κρύβεται από πίσω
Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι αγενείς επειδή είχαν δύσκολη μέρα, έχουν βρεθεί πολλή ώρα στην αναμονή, είναι υπό στρες ή απλά δεν έχουν μάθει να έχουν καλούς τρόπους. Μερικές φορές, κι ανάλογα και με τη σχέση που έχεις με τον άλλον, βοηθάει να κάνεις κάποιες ερωτήσεις ή παρατηρήσεις που δείχνουν το ενδιαφέρον σου προς αυτόν, όπως: “Είσαι καλά;” ή “Δείχνεις εκνευρισμένος”, ή “Φαίνεσαι υπό πίεση”. Αυτό ανοίγει μία πιο φιλική δίοδο επικοινωνίας με το πρόσωπο που ήταν αγενές μαζί σου, καθώς τον προσεγγίζεις με διάθεση κατανόησης, πράγμα που μπορεί να εξουδετερώσει την αγένειά του.
5. Θυμήσου ότι έχεις το δικαίωμα να γυρίσεις την πλάτη
Το να απομακρυνθείς από μια κατάσταση που σου προκαλεί δυσαρέσκεια είναι συχνά ο πιο εύκολος τρόπος για να αποφύγεις τη συνέχιση μιας αγενούς συμπεριφοράς. Μπορείς να επιλέξεις να φύγεις, ακόμα κι αν κάποιος σε προσβάλει προσωπικά και είναι επιθετικός μαζί σου. Δεν είναι υποχρεωτικό να ανταπαντήσεις. Σιωπή και αποχώρηση ισοδυναμούν κάποιες φορές με απάντηση. Μην το ξεχνάς αυτό. Είτε είναι φίλος, είτε συνάδελφος, είτε συγγενής σου, είτε ένας άγνωστος, το μήνυμά σου ας είναι ξεκάθαρο: δε θέλεις να συμμετέχεις σε αυτό.
6. Προετοιμάσου καλύτερα
Πολλές φορές ένα αγενές πρόσωπο είναι κάποιος τον οποίο συναναστρέφεσαι συχνά. Ένας συνάδελφος, κάποιος από την παρέα σου, ακόμα κι ένας φίλος σου ή ο σύντροφός σου. Αν του έχεις επισημάνει ότι η αγένειά του σε ενοχλεί ή τη θεωρείς ως κάτι αρνητικό πάνω του, όμως εκείνος δεν την αποβάλει, είναι μάταιο να προσπαθείς να τον κάνεις να αλλάξει. Το μόνο έξυπνο που μπορείς να κάνεις είναι να προετοιμαστείς καλύτερα για κάθε επόμενη φορά που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις την αγένειά του. Επίλεξε με ποιον τρόπο θα τη χειρίζεσαι από όλους τους παραπάνω που αναφέραμε, αντί να αυτοσχεδιάζεις κάθε φορά την τελευταία στιγμή. Το σημαντικό είναι να έχεις συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης. Μην ξεχνάς ότι ένας από τους στόχους της αγένειας είναι να σε αποσυντονίσει, καθώς κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι παίρνουν δύναμη προκαλώντας σύγχυση και αμηχανία τους άλλους. Το να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου κάτι τέτοιο, προετοιμάζοντας καλύτερα τις αντιδράσεις σου, αποτελεί επίδειξη δύναμης εκ μέρους σου κι έναν καλό τρόπο να αποδυναμώσεις την αγένεια των άλλων.
7. Αναρωτήσου μήπως έχεις μερίδιο ευθύνης
Μερικές φορές, όταν εισπράττεις συστηματικά αγένεια από τους άλλους, είναι η ώρα που χρειάζεται να κάνεις την αυτοκριτική σου. Θα πρέπει τότε να αναρωτηθείς. Μήπως τελικά ο αγενής είσαι εσύ και η αγένεια των άλλων είναι μια απάντηση στη δική σου αγενή συμπεριφορά; Να θυμάσαι ότι τις περισσότερες φορές μπορεί να μη συνειδητοποιείς την όποια αγένειά σου, καθώς μπορεί να την προωθείς μέσα από έναν αφιλτράριστο αυθορμητισμό ή ένα χοντροκομμένο χιούμορ. Σκέψου σοβαρά αν η αγένεια που εισπράττεις είναι απλά μια αντανάκλαση της δικής σου συμπεριφοράς. Εξάλλου, αν παραδεχτείς ότι αυτό ισχύει, είναι πιο εύκολο να το αλλάξεις. Έτσι δεν είναι;
Φλώρα Κασσαβέτη, Αρχισυντάκτρια
thriveglobal.gr
από MEDLABNEWS.GR
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.