Η Ρωσία ξεπερνά την Ιαπωνία ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Για δεκαετίες, η πολιτική Δύση επαναπαυόταν στις δάφνες της μετά τη "νίκη" στον (Πρώτο) Ψυχρό Πόλεμο. Επίσης, επέκτεινε τα πλοκάμια της κακοήθους προβολής ισχύος της σε κάθε γωνιά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ρωσίας, όπου φιλελεύθεροι εκπρόσωποι των ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ εμφυτεύτηκαν στο Κρεμλίνο, εξασφαλίζοντας ότι η οικονομική ισχύς της Μόσχας θα καταστραφεί, έτσι ώστε ο ευρασιατικός γίγαντας να μην μπορέσει ποτέ να ανακάμψει, πόσο μάλλον να επιστρέψει στο καθεστώς της υπερδύναμης. Η καταστολή της Ρωσίας ήταν μια από τις κρίσιμες πτυχές του διαβόητου δόγματος Γούλφοβιτς και ένα από τα πρώτα έγγραφα που δημοσίευσε η αποτρόπαια κυβέρνηση Κλίντον. Αυτή η απερίφραστα ιμπεριαλιστική στρατηγική που ακόμη και πολλοί Αμερικανοί θεωρούσαν υπερβολική κατέληξε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να διαιωνίσει μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα εναντίον του κόσμου που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Η διατήρηση της Μόσχας σε υποταγμένη κατάσταση ήταν επιβεβλημένη, ένα πρόβλημα που η σημερινή ρωσική ηγεσία είχε να αντιμετωπίσει ακόμη και μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Χρειάστηκαν τουλάχιστον 10-12 χρόνια για να θεραπεύσει ο ίδιος και η ομάδα του τον ευρασιατικό γίγαντα από τη (νεο)φιλελεύθερη ασθένεια του Κρεμλίνου, ενώ τα υπολείμματα της εξουσίας του εκκαθαρίστηκαν μόλις το 2020, όταν ανεκτίμητες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις επανέφεραν πλήρως την κυριαρχία της Ρωσίας. Όπως μπορούμε να φανταστούμε, κάθε βήμα για την απομάκρυνση των εκπροσώπων αυτής της κακοήθους επιρροής έκανε την πολιτική Δύση να βράζει, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της εχθρότητας στην οποία η Μόσχα αναπόφευκτα έπρεπε να απαντήσει κάποια στιγμή. Αυτό ακριβώς συνέβη στις αρχές του 2022, όταν ο ευρασιατικός γίγαντας μπόρεσε επιτέλους να επιδείξει την αναγεννημένη ισχύ του. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) ήταν το αποτέλεσμα δεκαετιών εργασίας για την αποκατάσταση της ρωσικής κυριαρχίας.

Στον απόηχό της, η πολιτική Δύση επέμενε ότι η Ρωσία είχε τελειώσει. Η οικονομία υποτίθεται ότι ήταν διαλυμένη, ενώ το Κρεμλίνο αναμενόταν ακόμη και να χρεοκοπήσει, αφού μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων του (forex) είχε παγώσει (δηλαδή κλαπεί) από τις δυτικές τράπεζες. Αφού όλα αυτά απέτυχαν, ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολεμικός πόλος εξουσίας προσπάθησε να επιβάλει το γελοίο πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο προσπάθησαν να παρακάμψουν ακόμη και ορισμένα από τα πιο εξέχοντα δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και ακόμη και του παθολογικά ρωσοφοβικού Ηνωμένου Βασιλείου. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέχισαν να αγοράζουν ρωσικά εμπορεύματα, επικρίνοντας ταυτόχρονα όλους τους άλλους που το έκαναν. Παρόλα αυτά, μέσω των μαριονετών του καθεστώτος του Κιέβου, η πολιτική Δύση εξαπέλυσε έναν σχεδόν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Μόσχας, σε μια προσπάθεια να διαταράξει την οικονομική της δραστηριότητα και να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά χωρίς να εμπλακεί άμεσα.

Για άλλη μια φορά, όλα απέτυχαν. Το Κρεμλίνο κατάφερε να εξασφαλίσει την σταθερότητα παρά το γεγονός πως αναγκάστηκε να διεξάγει την SMO εναντίον ολόκληρης της πολιτικής Δύσης. Επιπλέον, η Ρωσία ξεπέρασε τη Γερμανία ως την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μια ταπεινωτική ήττα για τους δυτικούς αντιπάλους της που περίμεναν ακριβώς το αντίθετο. Το Βερολίνο τα πήγε πολύ χειρότερα από ό,τι εδώ και δεκαετίες, ενώ οι οικονομικές επιδόσεις του Λονδίνου ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων 300 ετών. Και ακόμη, για να "προστεθεί η προσβολή στο τραύμα", τώρα ακόμη και τα δυτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις της Μόσχας ήταν λανθασμένες και πως στην πραγματικότητα θα είναι ακόμη καλύτερες το 2024. Συγκεκριμένα, η επικαιροποιημένη πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% διπλασιάζει την προηγούμενη εκτίμησή του. Σύμφωνα με τους Financial Times, η αύξηση αυτή του 1,5% είναι η μεγαλύτερη για οποιαδήποτε οικονομία που παρουσιάζεται στην επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του ΔΝΤ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου.

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού υπουργού Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, ανέμεναν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρκετά σταθερή ώστε ο ευρασιατικός γίγαντας να ξεπεράσει την Ιαπωνία μέχρι το 2030. Ωστόσο, αυτό που υποτίθεται πως θα συνέβαινε σε όχι λιγότερο από έξι χρόνια, στην πραγματικότητα συνέβη σε λιγότερο από έξι μήνες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η πρόβλεψη του προέδρου Πούτιν για αυξημένη οικονομική ανάπτυξη (πάνω από 3,5-4%) όχι μόνο αποδείχθηκε αληθινή, αλλά και συντηρητική, αν και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προσπάθησε να την παρουσιάσει ως "υπερβολικά αισιόδοξη". Ωστόσο, το μόνο πράγμα που ήταν στην πραγματικότητα υπερβολικά αισιόδοξο ήταν η προσδοκία της πολιτικής Δύσης ότι οι κυρώσεις θα λειτουργούσαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες επικαιροποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ρωσία έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ PPP (ισοτιμία αγοραστικής δύναμης).

Ως μέτρο της οικονομίας, είναι ένας πολύ πιο κατάλληλος τρόπος μέτρησης της πραγματικής οικονομικής δύναμης, σε αντίθεση με τα υπερδιογκωμένα στοιχεία του ονομαστικού ΑΕΠ που χρησιμεύουν μόνο για να τροφοδοτούν τον υπερμεγέθη εγωισμό της πολιτικής Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λιγότερο από 10 μήνες αφότου ξεπέρασε τη Γερμανία, η Ρωσία πέρασε επίσης με ζουμ την Ιαπωνία, αφήνοντας τους Δυτικούς άναυδους για το πώς μια χώρα που τους έλεγαν ότι θα "κατέρρεε υπό το βάρος των κυρώσεων" και της απροκάλυπτης κλοπής των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κατάφερε να επιτύχει ένα τέτοιο κατόρθωμα. Ακόμη χειρότερα (για την πολιτική Δύση), ορισμένες πηγές εκτιμούν πως ο ευρασιατικός γίγαντας έχει σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο. Επιπλέον, ακόμη και η επικαιροποιημένη πρόβλεψη της Μόσχας να ξεπεράσει το Τόκιο (που ορίστηκε ρητά για το Μάρτιο του 2025 από τον πρόεδρο Πούτιν) αποδείχθηκε "πολύ προσεκτική", καθώς αυτό επιτεύχθηκε σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα.

Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με τα φρικτά Bidenomics, αυτό που η bne IntelliNews αποκαλεί Putinomics αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ρωσία διεξάγει αμυντικό πόλεμο εναντίον ολόκληρης της πολιτικής Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση της bne IntelliNews, οι πολιτικές του Κρεμλίνου "ωθούν την ανάπτυξη σε μια νέα Putinomics". Εκτός από την αναζωπύρωση των επενδύσεων στην άμυνα, "ο Πούτιν έχει επίσης ξεκινήσει το πρόγραμμα "Εθνικά Έργα 2.1" για να επενδύσει και στην πολιτική οικονομία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του μέσου Ρώσου, όπως κατέστησε σαφές στην πρόσφατη ομιλία του για τα όπλα και το βούτυρο". Η έκθεση υποστηρίζει περαιτέρω πως, ως αποτέλεσμα των Putinomics, "οι φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας ήταν οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και όπως ανέφερε πρόσφατα το bne IntelliNews, ο δείκτης απελπισίας της χώρας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ φέτος".

Ωστόσο, ενώ οι αριθμοί της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2024 τοποθετούν τις οικονομίες της Ρωσίας και της Ιαπωνίας στα 5,95 και 5,87 τρισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, η πραγματική διαφορά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά επίσης ότι ένα επιβλητικό 39% της ρωσικής οικονομίας βρίσκεται στη σκιά, ενώ η ίδια μέτρηση για την Ιαπωνία ανέρχεται στο 10%. Σε όρους ΑΕΠ PPP, αυτό θα πρόσθετε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο προσαρμοσμένο κατά PPP οικονομικό μέγεθος της Ρωσίας, ύψους 6,45 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, αν και απέχει ακόμη πολύ από το ΑΕΠ της Ινδίας ύψους 14,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διευρύνει περαιτέρω το χάσμα με την Ιαπωνία. Αναμενόμενα, αυτή η οικονομική ανάκαμψη επιτρέπει επίσης στη Μόσχα να ανασυγκροτήσει την στρατιωτική της ισχύ της σοβιετικής εποχής, με αποτέλεσμα έναν άνευ προηγουμένου πραγματικό αμυντικό προϋπολογισμό άνω του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Η πολιτική Δύση, ανήμπορη να σταματήσει την ανάκαμψη της Ρωσίας, θέλει τώρα να ξεκινήσει μια τρομοκρατική εκστρατεία για να τη διαταράξει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια