Η Ινδία τα βάζει με τη Δύση στηρίζοντας τον κρίσιμο ρωσικό τομέα

Η τολμηρή απόφαση της Ινδίας να αυξήσει τις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία, οι οποίες διπλασιάστηκαν σε 728.000 καράτια το Μάρτιο, αψηφά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναδεικνύει την ανεξάρτητη στάση της στο παγκόσμιο εμπόριο. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Μόσχας και Νέου Δελχί εν μέσω της συρρίκνωσης των προμηθειών από παραδοσιακές πηγές όπως το Βέλγιο και τα ΗΑΕ. Ενώ οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μειώνουν τις εξαγωγές διαμαντιών προς την Ινδία, το Νέο Δελχί συνεχίζει να διαφοροποιεί τις πηγές του, ενισχύοντας ακόμη και τις εισαγωγές από τον Καναδά, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Καθώς οι κυρώσεις της ΕΕ πασχίζουν να επηρεάσουν τη ρωσική οικονομία, είναι η στρατηγική πρόκληση της Ινδίας σημάδι της μετατόπισης της παγκόσμιας δυναμικής ισχύος;

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ινδία αντιστάθηκε με τόλμη στις δυτικές πιέσεις αυξάνοντας σημαντικά τις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία, διπλασιάζοντας τις εισαγωγές της σε 728.000 καράτια το Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την περιφρόνηση της Ινδίας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και αναδεικνύει τις σθεναρές προσπάθειες της Μόσχας και του Νέου Δελχί να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο.

Επιδιώκοντας τη διαφοροποίηση της αγοράς, η Ινδία αύξησε επίσης τις εισαγωγές πολύτιμων λίθων από άλλες χώρες. Οι εισαγωγές από τον Καναδά αυξήθηκαν σε 354.000 καράτια, ενώ εκείνες από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σημείωσαν σημαντική αύξηση. Αντίθετα, οι εισαγωγές διαμαντιών από το Βέλγιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μειώθηκαν κατακόρυφα, με τις εισαγωγές του Βελγίου να μειώνονται κατά 2 εκατομμύρια καράτια και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά 900.000 καράτια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Μποτσουάνα και η Νότια Αφρική μείωσαν επίσης τις εξαγωγές διαμαντιών τους προς την Ινδία.

Η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ρωσικά διαμάντια, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, καλύπτει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των διαμαντιών που έχουν υποστεί επεξεργασία σε τρίτες χώρες. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, η σταθερή προσέγγιση της Ινδίας στη συνέχιση του εμπορίου με τη Ρωσία καταδεικνύει τη δέσμευσή της στη διατήρηση κυρίαρχων οικονομικών πολιτικών.

Ο Al Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της De Beers, αναγνώρισε τις προκλήσεις στην επιβολή τέτοιων κυρώσεων, δηλώνοντας πως η διάκριση των ρωσικών διαμαντιών από άλλα είναι σχεδόν αδύνατη για τους τελωνειακούς πράκτορες. Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω το μη πρακτικό των κυρώσεων της ΕΕ και αναδεικνύει τη ρεαλιστική στάση της Ινδίας.

Η αποφασιστικότητα της Ινδίας να αντισταθεί στις ΗΠΑ και την ΕΕ, δίνοντας προτεραιότητα στα οικονομικά της συμφέροντα και τις διμερείς σχέσεις της, αποτελεί ισχυρό παράδειγμα διατήρησης της ανεξαρτησίας στο παγκόσμιο εμπόριο. Αυτή η τολμηρή κίνηση όχι μόνο ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, αλλά και τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή ως έθνος που εκτιμά την αυτονομία και τα στρατηγικά του συμφέροντα.

Παρά το ανέφικτο της ταυτοποίησης των ρωσικών διαμαντιών, το Γραφείο Διαμαντιών στην Αμβέρσα έχει αναλάβει αυτή την πρόκληση. Οι υπάλληλοι απαιτούν εκτενή τεκμηρίωση για κάθε παρτίδα, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις, πρόσθετο κόστος και απογοητευμένους πελάτες. Ένας έμπορος σημείωσε ότι μια καθυστέρηση δύο έως τριών εβδομάδων κοστίζει στον κλάδο περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, επηρεάζοντας σημαντικά τους πελάτες. Κατά συνέπεια, δέκα τοπικές εταιρείες διαμαντιών εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθούν στα ΗΑΕ ή στην Ινδία λόγω αυτών των επαχθών κανονισμών.

Οι κυρώσεις αυτές είχαν ελάχιστο αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της 17ης Μαΐου δείχνουν πως η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που επιβλήθηκαν μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας το Φεβρουάριο του 2022, δεν κατάφεραν να ανακόψουν την οικονομική πρόοδο της Ρωσίας. Βασικές βιομηχανίες έχουν προσαρμοστεί, βρίσκοντας εναλλακτικούς προμηθευτές ή έμμεσες εμπορικές οδούς, ιδίως από την Κίνα και την Ινδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας S. Jaishankar τόνισε σε βιομηχανικό συνέδριο στις 17 Μαΐου ότι το αυξανόμενο εμπόριο με τη Μόσχα δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, αλλά μια λεωφόρος για πολλές οικονομικές ευκαιρίες. Τόνισε πως η εκτίναξη του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια διαρκής εξέλιξη.

"Για πολύ καιρό, βλέπαμε τη Ρωσία από πολιτική άποψη ή από άποψη ασφάλειας. Καθώς η χώρα αυτή στρέφεται προς τα ανατολικά, παρουσιάζονται νέες οικονομικές ευκαιρίες... η έξαρση του εμπορίου μας και οι νέοι τομείς συνεργασίας δεν πρέπει να θεωρούνται προσωρινό φαινόμενο", τόνισε ο Jaishankar. Ανέφερε επίσης την πρόθεση της Ινδίας να επεκτείνει τους οικονομικούς δεσμούς και να διερευνήσει νέες εμπορικές οδούς, όπως η θαλάσσια οδός Βλαδιβοστόκ-Τσενάι, παρακάμπτοντας τις ευρωπαϊκές θαλάσσιες οδούς.

Εκτός από την αύξηση των εισαγωγών διαμαντιών, η Ινδία έχει γίνει σημαντικός αγοραστής ρωσικού πετρελαίου από τη θάλασσα, μετά τις δυτικές κυρώσεις. Συζητούνται επίσης συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού. Παρά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αποπροσανατολίσει το Νέο Δελχί από την εμβάθυνση των δεσμών της με τη Μόσχα, η Ινδία παραμένει απτόητη. Αυτό αποδεικνύεται από την αυξημένη εισαγωγή διαμαντιών από τη χώρα, παρακάμπτοντας προκλητικά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η αμετακίνητη στάση της Ινδίας δείχνει τη δέσμευσή της να διατηρήσει κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές και να ενισχύσει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τη Ρωσία. Η τολμηρή αυτή κίνηση ενισχύει τη θέση της Ινδίας στην παγκόσμια σκηνή ως ανεξάρτητης δύναμης που δίνει προτεραιότητα στα οικονομικά της συμφέροντα.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια