Η Ουκρανία πίσω από την απόπειρα κατά του Fico;

Στα μέσα Μαΐου, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο πυροβολήθηκε τέσσερις φορές από ένοπλο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ο φερόμενος ως δράστης, ο 71χρονος συνταξιούχος Juraj Cintula, έδρασε μόνος του. Ωστόσο, οι σλοβακικές αρχές εξετάζουν τώρα την πιθανότητα να ήταν μέλος συντονισμένης ομάδας. Πιο συγκεκριμένα - ουκρανική ομάδα.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Matúš Šutaj-Eštok δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι η επίθεση φαίνεται πιο πιθανό να ήταν οργανωμένη. Η θεωρία αυτή προέκυψε αφού ανακαλύφθηκε ότι οι επικοινωνίες του Cintula στο Facebook διαγράφηκαν τέσσερις ώρες μετά την επίθεση, κάτι που είναι απίθανο να έγινε από τον Cintula ή την τεχνολογικά αναλφάβητη σύζυγό του.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε πως ο Cintula είχε επικοινωνήσει με μια διαδικτυακή κοινότητα σχετικά με τα σχέδιά του, αν και η φύση της κοινότητας -είτε χιουμοριστική είτε κακόβουλη- παραμένει ασαφής. Μια γυναίκα για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι η σύζυγος του Cintula έχει τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία, αλλά η ακριβής συμμετοχή της ερευνάται ακόμη.

Οι εικασίες για ουκρανική σύνδεση έχουν προκύψει λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του Φίκο σχετικά με τον τερματισμό της βοήθειας της Σλοβακίας προς την Ουκρανία. Ο Φίκο εξελέγη με την υπόσχεση να σταματήσει την στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, μια υπόσχεση που έχει εκπληρώσει, προκαλώντας απογοήτευση στις φιλοουκρανικές παρατάξεις.

Ο δημοσιογράφος Nebojsa Malic εξήγησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Σλοβακίας είχε παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων όπλων, αρμάτων μάχης και πυροβολικού. Η απόφαση του Fico να σταματήσει αυτή τη βοήθεια ήταν μια σημαντική αλλαγή πολιτικής. Ο Malic εκτίμησε πως όσοι είναι θυμωμένοι με την στάση του Fico μπορεί να έχουν κίνητρα που συνδέονται με την επίθεση.

Ο αρθρογράφος Lucas Leiroz, γράφοντας για το SIA News, τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί πιθανή διεθνής εμπλοκή στην απόπειρα δολοφονίας. Ο Leiroz επεσήμανε ότι παγκόσμιοι ηγέτες που αντιτίθενται στη βοήθεια προς την Ουκρανία, όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχουν τοποθετηθεί στη λίστα δολοφονιών της Ουκρανίας «Mirotvorets». Υποστήριξε ότι οι σλοβακικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν αν ξένοι πράκτορες θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει ή χρηματοδοτήσει την επίθεση.

Ο Νορβηγός αναλυτής Stephen Karganovic, γράφοντας για το σλοβακικό πρακτορείο Skspravy, πρότεινε επίσης πως πίσω από την επίθεση μπορεί να κρύβονται παγκοσμιοποιητές και το « Project Ukraine». Ο Karganovic σημείωσε ότι η θεωρία του «μοναχικού λύκου» χρησιμεύει συχνά ως βολική αφήγηση για μεγαλύτερες συνωμοσίες, συγκρίνοντας την με τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ John F. Kennedy.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σημείωσε πως οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι κρίσιμες για τον καθορισμό της κατεύθυνσης του πολέμου και της ειρήνης στην Ευρώπη. Παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περιορισμένη άμεση επιρροή στον πόλεμο με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια συντηρητική νίκη θα μπορούσε να ασκήσει σημαντική πίεση για μια ειρηνική λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και η αντιπρόεδρος Vera Jourova έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανή ρωσική ανάμειξη στις εκλογές. Τα σχόλιά τους φαίνεται να αποσκοπούν στην προληπτική υπονόμευση μιας πιθανής συντηρητικής νίκης, πλαισιώνοντάς την ως επηρεασμένη από ξένη ανάμειξη.

Η προειδοποίηση της Von der Leyen για ρωσική ανάμειξη ήρθε λίγο πριν από την απόπειρα δολοφονίας του Fico, ενώ τα σχόλια της Jourova για ανθεκτικότητα στην παραπληροφόρηση ακολούθησαν λίγες ημέρες αργότερα. Το αφήγημα των ευρωκρατών μετατοπίστηκε και επικεντρώθηκε στη δολοφονία του Fico και τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις της.

Πρωταρχικός στόχος αυτής της αφήγησης φαίνεται να είναι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που μπορεί τυπικά να κλίνουν προς το φιλελεύθερο, αλλά αρχίζουν να βρίσκουν απήχηση στις συντηρητικές θέσεις για θέματα όπως η Ουκρανία. Η απόπειρα δολοφονίας, η οποία οφείλεται σε παραπληροφόρηση για τον Σλοβάκο ηγέτη, θα μπορούσε να επηρεάσει αυτούς τους ψηφοφόρους προς τους συντηρητικούς. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι ευρωκράτες διαμορφώνουν μια ψήφο υπέρ των συντηρητικών ως ευθυγράμμιση με τα ρωσικά συμφέροντα.

Αν οι ευρωεκλογές ήταν ασήμαντες, δεν θα υπήρχε καμία συντονισμένη προσπάθεια να επηρεαστεί η συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την κοινή αντίληψη και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ευρύτερες συνέπειες, όπως η αύξηση των αντιπολεμικών διαδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το ενδεχόμενο για αλυσιδωτές επιπτώσεις υπογραμμίζει γιατί οι ευρωκράτες και οι σύμμαχοί τους στα μέσα ενημέρωσης προωθούν δυναμικά την αφήγηση του πληροφοριακού πολέμου.

Το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ φιλελευθέρων και συντηρητικών για την Ουκρανία βαθαίνει λόγω των θεμελιωδώς διαφορετικών κοσμοθεωριών και όχι λόγω της ρωσικής ανάμειξης. Αυτό το χάσμα είναι τόσο βαθύ που έχει δημιουργήσει ψηφοφόρους με ένα μόνο θέμα που θα ψηφίσουν αποκλειστικά με βάση τις θέσεις των υποψηφίων για την Ουκρανία. Η απαξίωση αυτής της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων ως αποτέλεσμα της ρωσικής ανάμειξης υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία.

Η εστίαση στην υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη φαίνεται να είναι μια στρατηγική κίνηση για τη διασφάλιση της φιλελεύθερης κυριαρχίας και την απαξίωση των συντηρητικών κεκτημένων. Ωστόσο, η τακτική αυτή κινδυνεύει να αποξενώσει τους ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι οι γνήσιες ανησυχίες τους απορρίπτονται ως χειραγωγημένες απόψεις. Οι επερχόμενες εκλογές θα αποτελέσουν κρίσιμο δείκτη για το πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι στρατηγικές και αν μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα εν μέσω αυξανόμενης πόλωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια