Tύμπανα παγκοσμίου πολέμου


Πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από τη γηραιά ήπειρο

Αρχικά ήταν ο Στόλτενμπεργκ. Ακολούθησε ο Μπορέλ. Πάντα στον ορίζοντα, βέβαια, είναι και ο αμερικανικός παράγοντας, που δίνει τον τόνο σε ανάλογες περιπτώσεις, ενώ οι… απανταχού «πρόθυμοι» ακολουθούν τις προσταγές. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πλέον πιο δυνατά και ουδείς μπορεί να αποκλείσει πια το ενδεχόμενο ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία να λάβει ευρύτερες, παγκόσμιες διαστάσεις, εάν τελικώς οι σύμμαχοι του Κιέβου αποφασίσουν πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της Δύσης σε χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας.

Ο Αντονι Μπλίνκεν αποτελεί τις τελευταίες ώρες τη «φωνή της Ουάσινγκτον» στη γηραιά ήπειρο, καθώς από το Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας -τον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας-, υποσχέθηκε πως «οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα προσαρμόσουν τις παραδόσεις των όπλων τους για να της εγγυηθούν την επιτυχία».

Σημείωσε, δε, πως «καθώς οι συνθήκες άλλαξαν, καθώς το πεδίο της μάχης άλλαξε, καθώς η Ρωσία άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής της επίθεσής της, εμείς προσαρμοστήκαμε και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε». Τι εννοεί, όμως, ο Αμερικανός διπλωμάτης με τον όρο «προσαρμογή»; Παραμονή των διήμερων συζητήσεων του ΝΑΤΟ στην Πράγα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι προφανές πως αφήνει ανοιχτή μια ενδεχόμενη αλλαγή των κανόνων, ενώ συγχρόνως -όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ- είναι σαφές πως επιχειρεί να πείσει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και τον κεντρικό παίκτη. Τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζυγίζει και προσπαθεί να ισορροπήσει επικίνδυνα τη στάση του εν όψει των αμερικανικών εκλογών.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι άλλο για τους νατοϊκούς εταίρους από το να… λυθούν τα ουκρανικά χέρια. Το είπε άλλωστε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ωθεί ανοικτά τις δυτικές πρωτεύουσες να άρουν περιορισμούς που, όπως υπογράμμισε, «δένουν τα χέρια πίσω από την πλάτη των Ουκρανών».

Διστακτικότητα

Με δεδομένο εντούτοις τον διχασμό που επικρατεί ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, χθες η Συμμαχία εκκίνησε τη διαδικασία της άτυπης διήμερης συνεδρίασής της, με τους υπουργούς Εξωτερικών της να διαβουλεύονται τόσο επί του θέματος της χρήσης ή όχι των δυτικών όπλων εναντίον στόχων εντός Ρωσίας όσο όμως και για την περαιτέρω τροφοδοσία του Κιέβου με όπλα και πυρομαχικά, κυρίως με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου. Από τη μία, λοιπόν, η Γαλλία αναμένεται να εγείρει το θέμα στη σύνοδο της Πράγας, με την ελπίδα ότι θα αλλάξει τη γνώμη των πιο διστακτικών συμμάχων, ειδικά της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον δεν κρύβει πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει μια απευθείας αναμέτρηση με τη Μόσχα, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Προσώρας, κι ενώ το φάντασμα ενός πολέμου παγκόσμιων διαστάσεων πλανάται πάνω από τη διεθνή σκακιέρα, η Μόσχα τηρεί στάση αναμονής. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε ξανά χθες το ΝΑΤΟ ότι «ενθαρρύνει» την Ουκρανία να παρατείνει τη σύγκρουση. «Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, άρχισαν έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης» κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Το κάνουν εσκεμμένα. Ακούμε πολλές πολεμοχαρείς δηλώσεις» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «Ολο αυτό θα έχει φυσικά και αναπόφευκτα συνέπειες και θα είναι σε βάρος των συμφερόντων των χωρών εκείνων οι οποίες έχουν πάρει τον δρόμο της κλιμάκωσης».

Μακρόν: Επιδιώκει την ενεργή εμπλοκή της Γαλλίας στον πόλεμο

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί η Γαλλία να ηγηθεί ενός συνασπισμού πρόθυμων χωρών στην Ουκρανία και θα μπορούσε να ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτών ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τρεις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, o αρχηγός του γαλλικού κράτους ετοιμάζεται να εμπλέξει τη Γαλλία στον πόλεμο.

Κωφεύοντας στις προειδοποιήσεις -ακόμη και από το δικό του στρατόπεδο- για τον κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης, ο Μακρόν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη του Ζελένσκι (στις 6 Ιουνίου, για τις εκδηλώσεις μνήμης της απόβασης της D-Day) για να ανακοινώσει την αποστολή ενός «περιορισμένου αριθμού» στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία…

Σύμφωνα με αξιωματούχους που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η αποστολή των στρατιωτών θα είναι να δοκιμάσουν το έδαφος πριν από την αποστολή πολλών εκατοντάδων ανδρών από τον συνασπισμό των προθύμων. Σκοπός του Παρισιού και του Μακρόν είναι η προσέλκυση των απρόθυμων συμμάχων, μια και απώτερος στόχος είναι «να σχηματίσει και να ηγηθεί ενός συνασπισμού χωρών που θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου».

Παρόλο που τίποτα δεν έχει για την ώρα οριστικοποιηθεί, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται την άλλη εβδομάδα, στις συναντήσεις που θα έχει με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ηγεσίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους. Μεταξύ των ηγετών θα είναι και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στους υψηλούς προσκεκλημένους του Εμανουέλ Μακρόν συμπεριλαμβάνεται, εκτός από τον Ζελένσκι, και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, το ζήτημα της σύστασης συνασπισμού για την «εκπαίδευση» των ουκρανικών δυνάμεων θα μπορούσε να είναι θέμα εβδομάδων ή ακόμη και ημερών, πριν από την αποστολή Γάλλων και Ευρωπαίων εκπαιδευτών στην Ουκρανία. Οπως επιβεβαιώνει και η εφημερίδα «Le Monde», οι διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό πρόκειται να επισπευσθούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο μια πιθανή ανακοίνωση στις 6 και 7 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της D-Day.

Πρωτοβουλία

O Eμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε τότε να αποκαλύψει το περίγραμμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, τρεισήμισι μήνες αφότου δήλωσε στις 26 Φεβρουαρίου ότι δεν αποκλείεται να στείλει δυτικές στρατιωτικές ενισχύσεις στην Ουκρανία. Το θέμα συζητήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο και με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στο περιθώριο των συναντήσεων που είχαν στο Βερολίνο στην αρχή της εβδομάδας.

Η ιδέα θα ήταν να σταλούν αρχικά μερικές δεκάδες ειδικοί για τον εντοπισμό των εκπαιδευτικών αναγκών. Στη συνέχεια, σε μια δεύτερη φάση, μια αποστολή αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών. Στους σχεδιασμούς του Μακρόν συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση αποναρκοθετών ή, ακόμη, η εκπαίδευση στρατιωτών μιας νέας μηχανοκίνητης ταξιαρχίας.

Ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να είναι πολύ επιφυλακτική όσον αφορά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτών, αρκετές χώρες είναι πιθανό να συμμετάσχουν στον συνασπισμό. «Θα μπορούσαμε να στείλουμε τους εκπαιδευτές πίσω στην Ουκρανία (…) που ήταν ήδη εκεί [πριν από τη ρωσική εισβολή]. Η Λιθουανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία, για παράδειγμα, της Γαλλίας, που θα εκπαίδευε στρατιώτες στην Ουκρανία» δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών στα μέσα Μαΐου. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της «Le Monde», οι Βρετανοί θα μπορούσαν επίσης να ενδιαφερθούν για μια τέτοια πρωτοβουλία!

«Στο κόκκινο» οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη

Κατάσταση επιφυλακής έχουν κηρύξει άτυπα οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη, στη «σκιά» ύποπτων επιθέσεων και πυρκαγιών σε υποδομές στη Βαλτική, τη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα περιστατικά αυτά να είναι αποτέλεσμα κάποιου νέου ηλεκτρονικού όπλου που έχει αναπτύξει η Ρωσία, με στόχο να προκαλέσει νέους κραδασμούς στην Ευρώπη.

Το θέμα έφερε στο φως το βρετανικό ειδησεογραφικό μέσο «Guardian», παρουσιάζοντας υποθέσεις που προκαλούν προβληματισμό. «Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο IKEA στο Βίλνιους της Λιθουανίας αυτόν τον μήνα πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, μέχρι που ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να είναι έργο ξένου σαμποτέρ» αναφέρει ο «Guardian».

Επιθέσεις

«Οι Αρχές έχουν υπονοήσει ότι δεν αποκλείεται ρωσική ανάμειξη σε μια εμπρηστική επίθεση που έγινε στο ανατολικό Λονδίνο, μια πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Πολωνίας, μια απόπειρα δολιοφθοράς στη Βαυαρία και αντισημιτικά γκράφιτι στο Παρίσι» τονίζει σε άλλο σημείο το βρετανικό μέσο.

Το ζήτημα συζητήθηκε και σε σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, με τους αξιωματούχους ασφαλείας της Ολλανδίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας να προειδοποιούν για πιθανά εθνικά τρωτά σημεία. Ενας υπουργός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ανησυχούν βαθύτατα για «σαμποτάζ, φυσικό σαμποτάζ, που οργανώνεται, χρηματοδοτείται και γίνεται από Ρώσους πληρεξουσίους».

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται αν υπάρχει συσχέτιση των παραπάνω περιστατικών και με την υπόθεση της φάρσας για τοποθέτηση βόμβας σε πολλά σχολεία γύρω από την Αθήνα, που εκκενώθηκαν προληπτικά. Η Αστυνομία εντόπισε ρωσικό διακομιστή και δήλωσε ότι η ενέργεια αποσκοπούσε στη «διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Πηγή: edromos.gr

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια