Έρχεται η «θανάσιμη 4άδα»-Ρωσία-Κίνα-Βόρεια Κορέα-Ιράν προκαλούν τρόμο-Η Δύση να είναι… έτοιμη


Ρωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ιράν αποτελούν απειλή και συστημικές προκλήσεις για το ΝΑΤΟ

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, η οποία τόνισε την απειλή και τις «συστημικές προκλήσεις» που θέτουν η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, γεωπολιτικοί και αμυντικοί αναλυτές λένε ότι η Δύση πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτούς τους αντιπάλους.

Ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, George Robertson, προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν ένα «θανατηφόρο κουαρτέτο» αντιπάλων, καθώς ξεκίνησε μια στρατηγική επισκόπηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βρετανίας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα θανατηφόρο κουαρτέτο χωρών που συνεργάζονται όλο και περισσότερο», δήλωσε, σε σχόλια που μετέδωσε το Sky News. «Εμείς σε αυτή τη χώρα και στη συμμαχία του ΝΑΤΟ… πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτό το συγκεκριμένο κουαρτέτο καθώς και τα άλλα προβλήματα που διαπερνούν τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Robertson δεν κατονόμασε ρητά τα μέλη του κουαρτέτου, αλλά οι άλλες τρεις χώρες εκτιμάται ότι είναι η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα – χώρες που το ΝΑΤΟ περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι αποτελούν απειλή και συστημικές προκλήσεις για την «ευρωατλαντική ασφάλεια».

Η χρήση της λέξης «θανατηφόρα» για να παραπέμψει στην Κίνα ταιριάζει με την αναβάθμιση της ρητορικής κατά του συμμάχου της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, όπου η ιδιότητα του Πεκίνου ως αντιπάλου αναγνωρίστηκε δημοσίως περισσότερο από ποτέ.

Οι σύμμαχοι της Ρωσίας

Στη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, η Κίνα περιγράφεται ως «αποφασιστικός αρωγός» του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ως «συστημικές προκλήσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ ο στρατιωτικός συνασπισμός επικαλείται «συνεχείς κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και υβριδικές δραστηριότητες» και ανησυχίες σχετικά με τη διαφοροποίηση του πυρηνικού οπλοστασίου και των διαστημικών δυνατοτήτων του Πεκίνου.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον συμφώνησαν ότι οι «καταναγκαστικές» πολιτικές και φιλοδοξίες της Κίνας αμφισβητούν τα «συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες» του αμυντικού συμφώνου, τοποθετώντας το Πεκίνο ως βασικό αντίπαλο της συμμαχίας.

Η δήλωση του ΝΑΤΟ ανέφερε επίσης ότι η «εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» της Κίνας με τη Ρωσία προκαλεί «βαθιά» ανησυχία, αν και ήταν σαφές ότι η Ρωσία και ο συνεχιζόμενος πόλεμός της στην Ουκρανία παρέμενε η πιο άμεση ανησυχία της συμμαχίας.

Ο συνασπισμός περιέγραψε τη Μόσχα ως έχουσα «διαλύσει» την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Δύση και ως έχουσα «υπονομεύσει σοβαρά την παγκόσμια ασφάλεια». Οι πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας και η υβριδική δράση μέσω πληρεξουσίων, όπως οι κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, οι προκλήσεις στα σύνορα των συμμάχων και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης, σημειώθηκαν ως ιδιαίτερες απειλές.

Οι σύμμαχοι της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, κατηγορήθηκαν επίσης ότι «τροφοδοτούν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας» κατά της Ουκρανίας, παρέχοντας άμεση στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, όπως πυρομαχικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), γεγονός που, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, «επηρεάζει σοβαρά την ευρωατλαντική ασφάλεια και υπονομεύει το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης».

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα αρνούνται ότι έχουν πραγματοποιηθεί μεταφορές όπλων. Το Ιράν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι προμήθευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, αλλά ισχυρίστηκε ότι τα είχε στείλει πριν από την έναρξη του πολέμου. Η Κίνα έχει απειληθεί με κυρώσεις, αφού κατηγορήθηκε ότι έστειλε υλικά «διπλής χρήσης», συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων και εξοπλισμού όπλων, για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στην παραγωγή των δικών της όπλων.

Η Κίνα αρνείται ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία, ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Lin Jian, φέρεται να χαρακτήρισε τα τελευταία σχόλια του ΝΑΤΟ «μεροληπτικά, συκοφαντικά και προκλητικά». Επίσης, απέρριψε το ΝΑΤΟ ως «κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου». Η αποστολή της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η δήλωση του ΝΑΤΟ ήταν «γεμάτη με ψυχροπολεμική νοοτροπία και πολεμική ρητορική».

Ο Ian Bremmer, ιδρυτής και πρόεδρος του Eurasia Group, δήλωσε ότι η τελευταία σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έδειξε ότι η Δύση και οι αντίπαλοί της φαίνεται να τοποθετούνται σε μια «νέα στάση ψυχρού πολέμου».

Ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως κύριου αντιπάλου, επεσήμανε στο CNBC, θα αυξήσει «την πίεση για αποσύνδεση από την Κίνα σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς για τους Ευρωπαίους… και δεδομένης της παρουσίας των ασιατικών συμμάχων ως στρατηγικών εταίρων του ΝΑΤΟ, αισθάνεται όλο και περισσότερο για το Πεκίνο ως ευρύτερη ανάσχεση που θα μπορούσε να μετακινήσει τον κόσμο σε μια νέα στάση Ψυχρού Πολέμου».

Οικονομική υπεροχή

Το πώς ακριβώς η Δύση μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιους αντιπάλους μένει να φανεί. Η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν υπόκεινται ήδη σε σημαντικές διεθνείς κυρώσεις και οι περιορισμοί αυτοί στο εμπόριο και σε βασικούς τομείς τους έχουν αναμφισβήτητα ωθήσει πιο κοντά.

Η ένταξη της Κίνας στα λεγόμενα «κράτη-παρίες» ήταν ένα σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ, σημείωσε ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας, αλλά εξακολουθεί να μην δίνει καμία σαφήνεια σχετικά με το πώς οι δυτικοί σύμμαχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο άξονα ισχύος.

«Η δήλωση αναφέρει ότι «η ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] δεν μπορεί να επιτρέψει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη στην πρόσφατη ιστορία χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα και τη φήμη της», το οποίο είναι ένα σημαντικό βήμα για τη Συμμαχία, καθώς καλεί την εχθρική της πρόθεση», δήλωσε ο Ed Arnold από το think tank Royal United Services Institute.

«Ωστόσο, κυρίως εντοπίζει και θαυμάζει το πρόβλημα, αντί να περιγράφει τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ γι’ αυτό», σημείωσε σε σχόλιό του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, δήλωσε ότι η οικονομική υπεροχή της Δύσης θα μπορούσε να τη βοηθήσει να επικρατήσει, ενώ οι αντίπαλοί της επιβαρύνουν σοβαρά τις δικές τους οικονομίες και πόρους – είτε διεξάγοντας πόλεμο, στην περίπτωση της Ρωσίας, είτε υποστηρίζοντας συγκρούσεις αλλού, όπως στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

«Σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο, οι ελεύθερες και προηγμένες δημοκρατίες της Παγκόσμιας Δύσης αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες προκλήσεις», δήλωσε ο Schmieding στο CNBC. «Η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο υψηλής έντασης εναντίον μιας συμπολίτισσας ευρωπαϊκής χώρας, ενώ η Κίνα διεκδικεί επιθετικά την ισχύ της», σημείωσε.

«Είναι εύκολο να είναι κανείς απαισιόδοξος για τις προοπτικές των προηγμένων χωρών ως υπερασπιστών της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Αλλά αυτό θα ήταν λάθος. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των εχθρών της Παγκόσμιας Δύσης. Το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ [ακαθάριστο εγχώριο προϊόν] φαίνεται να κορυφώνεται, η Ρωσία θα δυσκολευτεί να διεξάγει τον δαπανηρό πόλεμό της για περισσότερα από μερικά χρόνια ακόμη και το Ιράν μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε αυτό που είναι ήδη η Βόρεια Κορέα, μια οικονομική περίπτωση με πολύ περιορισμένους πόρους».

Η «Παγκόσμια Δύση» έχει ανώτερους πόρους, δήλωσε ο Schmieding, και, «αν συγκεντρώσει τη θέληση να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της, να στηρίξει την Ουκρανία, να πληρώσει για την άμυνά της και να παίξει το μακροπρόθεσμο παιχνίδι, μπορεί να επικρατήσει, ενώ οι ταραχοποιοί θα υποφέρουν από τις συνέπειες του ότι έχουν επιβαρύνει τις οικονομίες τους».

Πηγή: ΙΣΚΡΑ

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια