50 χρόνια Μεταπολίτευσης και η αλήθεια των αριθμών

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ ("Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες") και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης", Τετάρτη 3 Απριλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Του Γιώργου Ν. Μουσταΐρα *

Φέτος το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα εορτάσει – οσονούπω – στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, την πεντηκονταετία από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα. Είναι μία σημαντική επέτειος και ως είθισται, στις επετείους γίνονται και κάποιοι απολογισμοί. Σημαντικό τμήμα του κάθε απολογισμού, φυσικά, είναι και η παράθεση αριθμών χρησίμων όσο και κρισίμων για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στο παρόν σύντομο σημείωμά μου η παράθεση αριθμών έχει την βάση της στον προβληματισμό για τον βαθμό επιτυχίας των κυβερνώντων, ως συνεχιστών της δημοκρατικής παρακαταθήκης της Μεταπολίτευσης, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της επιτυχίας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην πορεία της.

Και επειδή το ανώτατο στάδιο της Δημοκρατίας είναι οι εκλογές, όπου οι πολίτες εκφράζουν τον βαθμό εμπιστοσύνης τους προς τους κυβερνώντες αλλά και προς τους διεκδικούντες το δικαίωμα διακυβέρνησης, θα χρησιμοποιήσω την άτεγκτη γλώσσα των αριθμών, όπως αυτοί προέκυψαν από τα αποτελέσματα της κάλπης της 9ης Ιουνίου 2024.

Σ’ αυτές, λοιπόν, τις εκλογές υπήρξαν 9.814.615 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Με το ποσοστό της αποχής να πιάνει τον αριθμό ρεκόρ 59,5%, καταμετρήθηκαν, τελικά 3.976.085 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Και ας δούμε, αναλυτικά, τις ψήφους και κάποια συγκριτικά στοιχεία για τα τρία πρώτα κόμματα, τα οποία, ως γνωστόν, έχουν κυβερνήσει, άλλο περισσότερο άλλο λιγότερο, την χώρα.

Το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας το επέλεξαν 1.125.602 ψηφοφόροι. Για να έχουμε συγκριτικά στοιχεία, στις επαναληπτικές κάλπες του Ιουνίου του περασμένου έτους για τις εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. είχε λάβει 2.115.322 ψήφους.

Το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επέλεξαν 593.133 ψηφοφόροι. Στις επαναληπτικές κάλπες του Ιουνίου του περασμένου έτους για τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 930.013 ψήφους.

Το ψηφοδέλτιο του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης το επέλεξαν 508.399 ψηφοφόροι. Στις επαναληπτικές κάλπες του Ιουνίου του περασμένου έτους για τις εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 401.224 ψήφους.

Στα ανωτέρω αξίζει να προστεθεί πως σ’ αυτές τις εκλογές είχαν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά 111.500 νέοι εκλογείς.

Τώρα, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, παίρνοντας μια αριθμομηχανή και βάζοντας μέσα τα αριθμητικά δεδομένα, διαπιστώνουμε (δεν θέλω διαμαρτυρίες!), ότι τα τρία «μεγάλα» κόμματα εξασφάλισαν το… 22,7% της αποδοχής τού συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων!

Και κάνοντάς το «λιανά», η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία πήρε το 11,47%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 6,04% και το ΠΑΣΟΚ το 5,18%!

Κατά τα άλλα, με το 26,1% του πληθυσμού της χώρας (2.658.400 άτομα), να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό (στοιχεία του 2023 της ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και με τη Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ να χρωστούν (και να συνεχίσουν να δανείζονται!) μπροστά από 850.000.000 ευρώ(!), όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη γιορτή στο Προεδρικό…

* Γιώργος Ν. Μουσταΐρας, δημοσιογράφος – ιστορικός ερευνητής

Πηγή: militaire.gr

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια