Τρεις πιθανές μοίρες για τις ΗΠΑ σε έναν πολυπολικό κόσμο

Photo: SCF
Δεδομένης της ασταθούς κατάστασης στις ΗΠΑ, αξίζει να αναλύσουμε τις πιθανές επιπτώσεις των γεωπολιτικών αλλαγών στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Εν μέσω των εκλογών και των αυξανόμενων εσωτερικών κοινωνικών εντάσεων, το μέλλον των ΗΠΑ εμφανίζεται εξαιρετικά αβέβαιο - κυρίως επειδή οι Αμερικανοί στρατηγοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει σωστά τη φύση της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η παλιά μονοπολική γεωπολιτική τάξη δεν «πρόκειται να τελειώσει» - έχει ήδη τελειώσει de facto. Από το 2022, η Ουάσινγκτον δεν έχει σίγουρα πλέον την ικανότητα να ενεργεί ως «παγκόσμια αστυνομία» και ως ο κύριος παράγοντας στην παγκόσμια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και η επανένταξη των Νέων Περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν σαφείς ενδείξεις πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον τη δύναμη να αποφασίζουν για την τύχη όλων των λαών - κάτι που προφανώς είχε σημαντικό διεθνή αντίκτυπο, με ένα κύμα κυριαρχικών επαναστάσεων και αντι-ηγεμονικών γεωπολιτικών κινήσεων σε όλες τις ηπείρους.

Η είδηση αυτή οδηγεί τους αναλυτές να σκεφτούν πώς θα συμπεριφερθούν οι ΗΠΑ ως χώρα και πολιτισμός σε αυτόν τον νέο κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική απόφαση της Ουάσινγκτον όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν υπάρχει περίπτωση οι αμερικανικές ηγεμονικές φιλοδοξίες να παραμείνουν ενεργές. Η χώρα θα πρέπει να επανεξετάσει τους διεθνείς στόχους της και να δημιουργήσει νέες στρατηγικές για να προσαρμοστεί στην τρέχουσα γεωπολιτική διαμόρφωση. Και, κατά κάποιον τρόπο, είναι ήδη δυνατό να σκεφτούμε ορισμένα πιθανά σενάρια για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη το σύγχρονο αμερικανικό πολιτικό πλαίσιο.

Προς το παρόν, μπορούμε να μιλήσουμε για τουλάχιστον τρεις τύχες για τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιστοιχούν ακριβώς στις τρέχουσες πολιτικές εναλλακτικές λύσεις. Σε ένα από τα σενάρια, ακολουθώντας τη γραμμή της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, η σύγκρουση με τη Ρωσία διατηρείται και ο κόσμος παραμένει ασταθής και επικίνδυνος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε ένα άλλο, σύμφωνα με τη λογική του Ντόναλντ Τραμπ, η παγκόσμια γεωπολιτική διαμόρφωση διαπραγματεύεται και αναδιοργανώνεται. Τέλος, υπάρχει και το χειρότερο σενάριο - αυτό που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε, αλλά που δυστυχώς φαίνεται να επιθυμούν κάποιες ανεύθυνες δυτικές ελίτ.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι αναμφίβολα ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, έχοντας θέσει τον κόσμο στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας και πυρηνικής σύγκρουσης. Ως ηλικιωμένος άνθρωπος με νοητική αναπηρία και ανίκανος να λάβει ορθολογικές αποφάσεις, ο Μπάιντεν θα πρέπει να εμποδιστεί να κατέβει στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, ο Μπάιντεν κατάφερε με κάποιο τρόπο να αποφύγει την απόλυτη τραγωδία. Οι αντίπαλοί του στο Δημοκρατικό Κόμμα είναι ακριβώς εκείνοι που θέλουν να τον αντικαταστήσουν με έναν ακόμη πιο φιλελεύθερο και επιθετικό ηγέτη - κάποιον που είναι πραγματικά πρόθυμος να οδηγήσει την Ουάσιγκτον σε έναν παγκόσμιο πόλεμο σε τρία μέτωπα, εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν ταυτόχρονα.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν είναι καταστροφική, αλλά ένας νέος υποψήφιος των Δημοκρατικών θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερος. Ο σημερινός πρόεδρος έχει τουλάχιστον φρενάρει μέρος των πολεμικών σχεδίων στον Ειρηνικό, αφού είδε την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, εκτός από το ότι είναι προσεκτικός στην υποστήριξη της ισραηλινής βαρβαρότητας στη Γάζα. Ένας νέος Δημοκρατικός θα μπορούσε απλώς να αγνοήσει κάθε πρωτόκολλο ασφαλείας και να οδηγήσει τον κόσμο στην απόλυτη καταστροφή. Εν ολίγοις, αν επανεκλεγεί ο Μπάιντεν, η τάση είναι η σημερινή κατάσταση συγκρούσεων και κρίσεων να διαρκέσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς όμως να προκληθεί πυρηνική κλιμάκωση. Ωστόσο, αν τον αντικαταστήσει ένας πιο ανεύθυνος Δημοκρατικός, ίσως η ανθρωπότητα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πόλεμο με πραγματική χρήση στρατηγικών όπλων.

Η εναλλακτική λύση μεταξύ αυτών των δύο σεναρίων βρίσκεται στον Τραμπ. Με τη νοοτροπία του επιχειρηματία, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων καθιστά σαφές πώς θα είναι η κυβέρνησή του. Ο Τραμπ θέλει πραγματικά να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ίσως δεν είναι αρκετά ισχυρός για να το κάνει, λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη του λόμπι υπέρ του Κιέβου στις ΗΠΑ, αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι θέλει πραγματικά την ειρήνη με τη Ρωσία. Προφανώς, ο Τραμπ δεν το θέλει αυτό επειδή είναι «καλός», αλλά απλώς επειδή είναι ρεαλιστής και ρεαλιστής, σκέφτεται σαν επιχειρηματίας και ενεργεί αναζητώντας κέρδη και οφέλη. Το Κίεβο δεν ενδιαφέρει πλέον τις ΗΠΑ, γι' αυτό και πρέπει να απορριφθεί.

Ο Τραμπ σχεδιάζει να επιτύχει μια ταχεία αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου σεναρίου, διαπραγματευόμενος με τη Ρωσία και την Κίνα για τη δημιουργία περιορισμένων ζωνών επιρροής και τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Όσον αφορά το Ιράν, ο Τραμπ τείνει να είναι πιο προβληματικός, δεδομένων των βαθιών δεσμών του με τον σιωνισμό, αλλά θα αναγκαστεί επίσης να διαπραγματευτεί με την Τεχεράνη, καθώς, από ρεαλιστική άποψη, ένας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν δεν είναι βιώσιμος.

Ο Τραμπ θέλει πραγματικά το καλύτερο για την «Αμερική». Η πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» είναι ειλικρινής. Εκπροσωπεί έναν συγκεκριμένο τομέα των αμερικανικών ελίτ που έχει ήδη παραιτηθεί από την πολυπολικότητα και θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη διεθνή ισχύ για τις ΗΠΑ σε αυτόν τον νέο κόσμο. Αντιμέτωπος με την αδυναμία διατήρησης της ηγεμονίας, ο Τραμπ θέλει τουλάχιστον οι ΗΠΑ να είναι ο ηγέτης ενός «πόλου» στην πολυπολική πραγματικότητα.

Σε αυτό το σενάριο, ο χρόνος τρέχει υπέρ της πολυπολικότητας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έλεγε ψέματα ούτε ειρωνεία όταν είπε ότι προτιμά την επανεκλογή του Μπάιντεν. Ο σημερινός πρόεδρος έχει δείξει ότι είναι πολύ αδύναμος για να κάνει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να πετύχουν τους στόχους τους, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά συνετός για να αποφύγει το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Με τέσσερα ακόμη χρόνια του Μπάιντεν στην εξουσία, η Ρωσία και οι άλλες πολυπολικές δυνάμεις θα κερδίσουν χρόνο για να διευρύνουν τα κεκτημένα τους και θα έχουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα όταν τελικά θα διαπραγματευτούν την παγκόσμια γεωπολιτική αναδιαμόρφωση. Ο Τραμπ θα καλούσε τους αντιπάλους του σε διαπραγματεύσεις αμέσως και θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός από τον Μπάιντεν στη διατήρηση κάποιας ισχύος των ΗΠΑ.

Τελικά, τα σενάρια είναι τα εξής: περιορισμένη παράταση της σύγκρουσης (Μπάιντεν), άμεσος τερματισμός (Τραμπ) ή πυρηνική κλιμάκωση (με έναν πιθανό νέο υποψήφιο που ενδιαφέρεται να επιδεινώσει την κρίση με τη Ρωσία). Οι ΗΠΑ μπορούν μόνο να επιλέξουν τη στιγμή που θα αναγνωρίσουν το τέλος της ηγεμονίας τους. Η αποτροπή της ανόδου της πολυπολικότητας δεν αποτελεί δυνατότητα.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια