Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών
Αυτό σημαίνει ότι ο συντονισμός της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία μεταφέρεται από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ συνολικά - και για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέχεια σε περίπτωση δεύτερης θητείας του σκεπτικιστή της συμμαχίας Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.
Το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία αναμένεται να ανέλθει σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του επόμενου έτους. Σημαντικό για τους επόμενους μήνες: Εκτός από άλλα αντιαεροπορικά συστήματα, θα σταλούν στην Ουκρανία και μαχητικά αεροσκάφη F-16. Και όλα αυτά θα πρέπει να οργανωθούν από τη Γερμανία. Πέρα από το σκοτεινό ιστορικό πλαίσιο που κρύβεται από πίσω, η Γερμανία γίνεται ακόμη πιο αντιρωσική.
"Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό μας δίνει μια πολύ ιδιαίτερη ευθύνη. Και μπορώ να το πω αυτό πολύ ξεκάθαρα: Θα ανταποκριθούμε σε αυτή την ευθύνη", δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα τοποθετήσουν πυραύλους κρουζ από το 2026 - αρχικά "προσωρινά" και αργότερα "μόνιμα". Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται πύραυλοι "Tomahawk" με βεληνεκές που θα ξεπερνά κατά πολύ τα 2.000 χιλιόμετρα, αντιαεροπορικοί πύραυλοι SM-6 και πρόσφατα αναπτυγμένα υπερηχητικά όπλα για την καλύτερη προστασία των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Αλλά ούτε σε αυτή την εκδήλωση υπάρχει πρόσκληση για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. "Καθώς η Ουκρανία προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε στην μη αναστρέψιμη πορεία της προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο Μπάιντεν είπε στην ομιλία του στην τελετή ότι η Ουκρανία θα πρέπει επίσης να λάβει εκατοντάδες πρόσθετους πυραύλους αναχαίτισης μέσα στο επόμενο έτος για την προστασία των ουκρανικών πόλεων από τους ρωσικούς πυραύλους. Τους τελευταίους μήνες, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει επειγόντως πως χρειάζονται πρόσθετα συστήματα "Patriot" για την προστασία των ουκρανικών πόλεων και μητροπολιτικών περιοχών.
Αλλά η άποψη του ΝΑΤΟ για την Κίνα είναι τώρα πολύ πιο σημαντική. Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια πιο σκληρή γλώσσα απέναντι στην Κίνα. Στη δήλωσή τους εξέφρασαν "βαθιά ανησυχία" για τη σχέση με τη Ρωσία και χαρακτήρισαν την Κίνα "κρίσιμο συνεργό" στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη καταδικάσει τον πόλεμο και συνεχίζει να προμηθεύει τη Μόσχα με πολιτικά και στρατιωτικά αγαθά.
Και προκειμένου να θωρακιστεί καλύτερα το ΝΑΤΟ έναντι επιθέσεων χάκερ ή εκστρατειών παραπληροφόρησης, δημιουργείται ένα νέο κέντρο για την ολοκληρωμένη άμυνα στον κυβερνοχώρο. Μεταξύ άλλων, προορίζεται να συμβάλει στη βελτίωση της προστασίας των δικτύων και της επίγνωσης της κατάστασης... Ποιο είναι όμως το πραγματικό αποτέλεσμα αυτής της εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον; Παρόλο που η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ κατά την 75η επέτειο από την ίδρυσή τους, η Γερμανία έχει πλέον αποκτήσει σημαντικό ρόλο.
Η Γερμανία γίνεται έτσι επίσημα το στρατιωτικό επιχειρησιακό κέντρο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Λόγω των πολλών αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Γερμανία, ήταν πάντοτε σαφές ότι η Γερμανία χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ ως αεροπλανοφόρο της ηπείρου, αλλά τώρα το σχέδιο των ΗΠΑ έχει γίνει επίσημο.
Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, καθώς μπορεί να επιφέρει μεγάλο κίνδυνο. Η δήλωση του Όλαφ Σολτς μας δείχνει πως η Γερμανία είναι έτοιμη να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟ. Και αυτή η αιχμή του δόρατος δείχνει προς τη Ρωσία.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, αυτό είναι πολύ προβληματικό στο πλαίσιο της ιστορίας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως γνωρίζουμε καλά. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η απόφαση αυτή λαμβανόταν στην Ουάσιγκτον, μια στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετείχαν Κινέζοι στρατιώτες διεξαγόταν κοντά στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Η πόλη του Μπρεστ μας θυμίζει την επίθεση των Ναζί στη Σοβιετική Ένωση.
Βρισκόμαστε εδώ και χρόνια σε μια σύγκρουση Ανατολής-Δύσης που γίνεται όλο και πιο έντονη. Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον δε συνέβαλε στη σκέψη για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται σαφώς από την αντιπαράθεση με την Ανατολή. Η Ρωσία θεωρείται σήμερα ως ο Μεγάλος Εχθρός, αλλά συζητήθηκε και το θέμα της Κίνας.
Και το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες μεταφέρονται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ στη Γερμανία μας δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος φόβος για την επανεκλογή του Τραμπ.
Έτσι, τέθηκε η πορεία για να μειωθεί ακόμη και η επιρροή του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Ο αγώνας κατά της Ανατολής πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η απόφαση αυτή μας δείχνει ξεκάθαρα τη δύναμη του "βαθέος κράτους" στις ΗΠΑ.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr
από freepen.gr
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.