Τι δείχνουν τα στοιχεία για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Έχει αναφερθεί ότι ο επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ, Τόμας Μάθιου Κρουκς, εθεάθη να φέρει ένα αποστασιόμετρο (συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση αποστάσεων σε απομακρυσμένα αντικείμενα, που χρησιμοποιείται συχνά από κυνηγούς και στρατιωτικούς) και θεωρήθηκε ύποπτος πάνω από 90 λεπτά πριν από τον πυροβολισμό. Αυτό αποκαλύφθηκε από πρόσφατα δημοσιευμένα μηνύματα κειμένου που ανταλλάχθηκαν μεταξύ μελών της μονάδας έκτακτης ανάγκης της κομητείας Μπίβερ. Τα μηνύματα είναι αρκετά ξεκάθαρα: «ξέρει πως είστε εκεί πάνω», «τον είδα όντως με ένα αποστασιόμετρο». Φωτογραφίες του Crooks μοιράστηκαν επίσης με τη μυστική υπηρεσία. Το Forbes το χαρακτήρισε «πιθανό κενό ασφαλείας», αλλά στο γενικότερο πλαίσιο, κάτι τέτοιο ακούγεται σχεδόν σαν ευφημισμός. Δεν είναι καθόλου το μοναδικό «ολίσθημα» σε μια όλο και πιο περίεργη υπόθεση.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Μπορεί κανείς να θυμάται ότι, όπως έγραψα, σύμφωνα με το FBI, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του Τραμπ ο επίδοξος δολοφόνος εντοπίστηκε στην οροφή, κρατώντας όπλο, όχι λιγότερο από 20 λεπτά πριν από τον πυροβολισμό, με πολίτες στο πλήθος να ειδοποιούν τις αρχές - και περιέργως δεν έγινε τίποτα. Επιπλέον, το CNN ανέφερε ότι «η ιατροδικαστική ανάλυση δείχνει πως στη συγκέντρωση του Τραμπ χρησιμοποιήθηκαν έως και τρία όπλα».  Ο Stephen Bryen, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας, λαμβάνει επίσης σοβαρά υπόψη την πιθανότητα ύπαρξης τουλάχιστον ενός δεύτερου δράστη και ζητεί μια «σταθερή έρευνα του FBI με εποπτεία από το Κογκρέσο» επί του θέματος.

Πάνω σε όλα αυτά, ας εξετάσουμε τα ακόλουθα σημεία που παρατίθενται με υπερσύνδεσμο παρακάτω - για λόγους συντομίας δεν θα επεκταθώ πολύ σε καθένα από αυτά, αλλά απλώς θα τα παρουσιάσω:

1. Το Oversight Project (OP) χρησιμοποίησε την ανάλυση διαφημίσεων για κινητά τηλέφωνα σε μια έρευνα γεωγραφικού εντοπισμού και ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο «εντόπισε συσκευές που επισκέπτονταν τακτικά τόσο το σπίτι όσο και τον τόπο εργασίας του Crooks και τους ακολούθησε». Αυτό οδηγεί κατευθείαν στην Ουάσινγκτον - σε ένα κτίριο που τυχαίνει να στεγάζει τόσο το εμπορικό κέντρο Gallery όσο και τα γραφεία του FBI, από όλα τα μέρη: «κάποιος που επισκεπτόταν τακτικά το σπίτι και την εργασία του Crooks επισκεπτόταν επίσης ένα κτίριο στην Ουάσινγκτον που βρίσκεται στο Gallery Place. Αυτό βρίσκεται στην ίδια περιοχή με ένα γραφείο του FBI στις 26 Ιουνίου 2023».

Φυσικά, πρόκειται για μια πολυσύχναστη περιοχή στο κέντρο της Ουάσιγκτον και ο γεωγραφικός εντοπισμός δεν μπορεί να εντοπίσει κάποιον στην πιο ακριβή διεύθυνση. Αλλά και πάλι, δεδομένης της συγκυρίας, η σύμπτωση είναι αρκετή για να εγείρει φρύδια. Δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι πιο δυσοίωνο: θα μπορούσε απλώς να σημαίνει ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες παρακολουθούσαν τον Crooks πριν από το περιστατικό - κανένα από τα δύο σενάρια δεν φαίνεται καλό, όμως (το τελευταίο θα έκανε την παραβίαση της ασφάλειας να φανεί ακόμη πιο περίεργη). Το OP είναι μια πρωτοβουλία υπέρ της «κυβερνητικής διαφάνειας» από το Heritage Foundation που χρησιμοποιεί αιτήματα του Freedom of Information Act.

2. Το FBI, αφού τελικά παραβίασε την τηλεφωνική συσκευή του δράστη, ισχυρίζεται ότι δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αφορά τα κίνητρα. Το FBI υποστήριξε επίσης πως οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων αποτελούν «πραγματική πρόκληση». Οι κατασκοπευτικές ικανότητες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες είναι γνωστές, γεγονός που καθιστά αυτόν τον ισχυρισμό δύσκολο να τον καταπιεί κανείς.

3. Ο Crooks πέταξε ακόμη και ένα drone πάνω από την περίμετρο του συλλαλητηρίου, την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας, και ίσως χρησιμοποίησε μια σκάλα για να ανέβει στην οροφή.

5. Πριν ανέβει ο δράστης, δύο τοπικοί αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα σε ένα κτίριο που έβλεπε στην ίδια στέγη εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, λίγο πριν ο Crooks αρχίσει να πυροβολεί.

6. Τα SS παραδέχθηκαν πως είχαν επανειλημμένα αρνηθεί τα αιτήματα για επιπλέον ασφάλεια στις συγκεντρώσεις του Τραμπ.

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν με όρους ενός απλού «λάθους ασφαλείας». Στην πραγματικότητα, μια τέτοια υπόθεση ακούγεται ακόμη και παράλογη. Αν όλα αυτά είχαν λάβει χώρα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης θα έθεταν ερωτήματα για εμπλοκή των αρχών ή για συγκάλυψη. Στην πολιτική κουλτούρα των ΗΠΑ, ωστόσο, συνήθως φωνάζει κανείς «θεωρία συνωμοσίας» για να κλείσει τη συζήτηση. Μένει όμως να δούμε αν αυτό θα λειτουργήσει σε αυτή την περίπτωση.

Αν κοιτάξει κανείς το χρονοδιάγραμμα, ένας άνδρας (Crooks) εθεάθη να συμπεριφέρεται ύποπτα εντός της περιμέτρου της συγκέντρωσης του Trump (60 λεπτά πριν από το περιστατικό)- στη συνέχεια εντοπίστηκε να περπατάει με ένα rangefinder, μια συσκευή που μοιάζει με τηλεσκόπιο (40 λεπτά πριν), αργότερα εντοπίστηκε από τη Μυστική Υπηρεσία στην οροφή (20 λεπτά πριν), και μάλιστα εθεάθη από πολίτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, οι οποίοι τον έδειχναν και φώναζαν «είναι στην οροφή, έχει όπλο» ενώ ο Τραμπ έβγαζε την ομιλία του (2 λεπτά πριν)- και μάλιστα σημάδευε με το όπλο του έναν αστυνομικό (30 δευτερόλεπτα πριν). Στη συνέχεια, βέβαια, έριξε οκτώ πυροβολισμούς εναντίον του Τραμπ, τραυματίζοντας το αυτί του πρώην προέδρου (μόνο και μόνο επειδή ο Τραμπ έγειρε το κεφάλι του για να διαβάσει κάτι σε μια οθόνη) και χτυπώντας τρεις πολίτες - ένας από αυτούς πέθανε. Ο Κρουκς σκοτώθηκε τελικά από έναν αντίπαλο σκοπευτή των μυστικών υπηρεσιών. Πριν από όλα αυτά, σε κανένα σημείο δεν ανακρίθηκε, δεν του ζητήθηκε να φύγει, δεν συνελήφθη ούτε πυροβολήθηκε - αφού καταρρίφθηκε μόνο αφού επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η ίδια η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ ερευνάται από την Εσωτερική Ασφάλεια, με μια έρευνα που εξετάζει όλα αυτά τα κενά ασφαλείας- και δεν είναι περίεργο που η διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών Kimberly Cheatle παραιτήθηκε τελικά αφού εμφανίστηκε με κλήτευση ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όπως έχω γράψει, η Μυστική Υπηρεσία βρίσκεται όλο και περισσότερο υπό υποψίες, εν μέσω των πολλών αντιφάσεών της.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, κάποιος ρόλος των Μυστικών Υπηρεσιών σε μια απόπειρα δολοφονίας είναι το πιο πιθανό σενάριο μέχρι στιγμής. Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, ο παραιτηθείς πλέον διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών ρωτήθηκε: «Υπήρξε εντολή αποχώρησης, κα Τσάτλ; Υπήρξε συνωμοσία για τη δολοφονία του Προέδρου;» Σίγουρα έτσι φαίνεται, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω. Μπορεί η διευθύντρια να παραιτήθηκε, αλλά η κρίση παραμένει - και αυτό δεν είναι το μόνο σκάνδαλο που στοιχειώνει την Ουάσιγκτον πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Με έναν εν ενεργεία Πρόεδρο, του οποίου η γεροντική και πνευματική παρακμή έχει καλυφθεί από τον στενό κύκλο του Λευκού Οίκου, είναι ακόμη ασαφές ποιος κυβερνά τη χώρα μέχρι στιγμής - με ορισμένους να μιλούν για μια « τριανδρία» (αναφερόμενοι στους στενούς συμβούλους του Μπάιντεν, Μπρους Ριντ, Μάικ Ντόνιλον και Στιβ Ρικέτι). Μπορεί έτσι να προβλέψει κανείς πολιτική αστάθεια και αναταραχή στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς εσωτερικών διαμάχης των υπηρεσιών κατασκοπείας, με ασαφείς και απρόβλεπτες συνέπειες από πλευράς εξωτερικής πολιτικής.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια