Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για τον αγώνα για την απελευθέρωση του κατεχόμενου τμήματος του νησιού που δεν τελειώνει ποτέ, εκφράζει την ανησυχία του για πιθανή εξαίρεση του Κυπριακού από τον ελληνοτουρκικό διάλογο, τάσσεται κατά της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προάγοντας μία λύση στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας για όλους τους πολίτες σε όλη την Κύπρο, σημειώνει για μια ακόμη φορά την άμεση ανάγκη για αμυντική θωράκιση και τονίζει ότι «η Κύπρος είναι το τελευταίο φυλάκιο του Ελληνισμού».
Μακαριότατε, ηγείσθε της εκκλησίας της ημικατεχόμενης Κύπρου. Πώς νιώθετε κάθε μέρα που κοιτάζετε τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο;
Είναι μια γροθιά στην καρδιά και τα συναισθήματά μου. Είναι ταυτόχρονα και μια υπόμνηση χρέους. Πέρασε ο τόπος πολλών αιώνων σκλαβιές και κακουχίες. Δεν έχασε, όμως, τον χαρακτήρα του, ούτε και ο λαός την πίστη και την ελπίδα του. Περίμενε ο λαός μας καρτερικά και προετοίμαζε την απελευθέρωση. Έχουμε χρέος απέναντι στους προγόνους μας και τους τριανταπέντε ελληνικούς αιώνες του τόπου μας να μην ξεχνούμε και να αγωνιζόμαστε. Στόχος μας μόνιμος: η απελευθέρωση.
Η Κύπρος έχει εγκλωβιστεί στην στρατηγική του τουρκικού επεκτατισμού. Πώς μπορεί να απεγκλωβιστεί και να αντιμετωπίσει την Τουρκία;
Με τη στροφή στις ρίζες μας και την Ιστορία μας. Πάντα η σύγκριση με τους εχθρούς μας ήταν συντριπτική εις βάρος μας. Από τον συρφετό των Περσών μέχρι τους Τούρκους. Δεν νικούν πάντα οι αριθμοί, αλλά το σθένος για αγώνα και ο σκοπός. Η προγονική αρετή και οι θυσίες των προγόνων θα πρέπει να ενεργήσουν ως εγερτήριο σάλπισμα. Με την προετοιμασία στις οικογένειες, στα σχολεία, στην κοινωνία η νέα γενιά θα πρέπει να αντιληφθεί το χρέος της για αντιμετώπιση του Τούρκου εισβολέα.
Σε κάθε ομιλία σας τονίζετε ότι «η Κύπρος είναι το τελευταίο φυλάκιο του Ελληνισμού»; Τι φοβάστε;
Η Τουρκία επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα άλλα θέματά της με την Ελλάδα, αφήνοντας έξω το Κυπριακό. Αν μας αντιμετωπίσει μόνους, εύκολα θα μας κατατροπώσει. Η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της Τουρκίας ότι αν φύγει το Κυπριακό από τη μέση θα λυθούν όλα τα άλλα προβλήματά της με την Τουρκία κατ’ ευχήν. Θα διαγράψει από τις βλέψεις της το Αιγαίο, τη Θράκη, τα νησιά, η Τουρκία; Όταν πέσει η Κύπρος θα έλθει η σειρά εκείνων. Αυτή την έννοια έχει η δήλωσή μου.
Σε πρόσφατη ομιλία σας στην Αλεξανδρούπολη είπατε ότι, «ως αλύτρωτος Έλληνας δεν νιώθετε τη θαλπωρή και την προστασία της μητέρας πατρίδας». Εκτιμάτε ότι η Κύπρος εξακολουθεί ακόμα να «κείται μακράν» της Ελλάδος;
Εκεί αναφερόμουν στο ότι η Αλεξανδρούπολη εδώ και 104 χρόνια, με την απελευθέρωση νιώθει τη θαλπωρή της Ελληνικής πατρίδας ως μητρικής αγκάλης, ενώ εμείς ακόμα δεν έχουμε απολαύσει αυτή τη χαρά.
Όμως στο ερώτημά σας θα μπορούσα να πω: Ναι, έχουμε την αίσθηση ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις θεωρούν το Κυπριακό ως βάρος και ως εμπόδιο στην ανάπτυξη της Ελλάδος. Το ζήσαμε το 1959, όταν εγκαταλελειμμένοι από την Ελληνική Κυβέρνηση, αναγκαστήκαμε να δεχτούμε τις συμφωνίες της Ζυρίχης που ήταν η αρχή των νέων ταλαιπωριών μας. Το 1974 η Χούντα μάς παρέδωσε στην Τουρκική βουλιμία. Κι όταν μέσα στους βομβαρδισμούς αναζητήσαμε τη βοήθεια της Ελλάδος ήλθε η απάντηση «η Κύπρος κείται μακράν!».
Σήμερα πληροφορούμαστε ότι η Ελλάδα κατέρχεται με κοινό ψηφοδέλτιο με την Τουρκία για τον ΟΑΣΕ. Νιώθουμε πως δεν μας υπολογίζουν, δεν νιώθουν ότι είμαστε τμήμα του έθνους. Αυτό δεν αναφέρεται στον Ελληνικό λαό που πάντα στέκεται δίπλα μας.
Ο Κίμων τον 5ο π.Χ. αιώνα ήλθε με τριήρεις και μας γλίτωσε από τους Πέρσες. Με τα μέσα της εποχής εκείνης δεν ήμασταν μακριά, τώρα απομακρυνθήκαμε;
Πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο είναι υπέρμαχοι της Δ.Δ.Ο. Εσείς έχετε απορρίψει και τη διζωνική και τα δύο κράτη. Τι προτείνετε;
Η Δ.Δ.Ο είναι τουρκικών προδιαγραφών λύση. Η Τουρκία θα έχει τον πλήρη έλεγχο του ενός τμήματος της Κύπρου και θα ελέγχει και το άλλο. Το ίδιο και η λύση συνομοσπονδίας.
Προτείνουμε λύση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ό,τι απολαμβάνει ο κάθε Ευρωπαίος και ο κάθε ελεύθερος άνθρωπος να απολαμβάνουμε κι εμείς: Ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας σε όλη τη νήσο μας. Ένας άνθρωπος μία ψήφος. Μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει γι’ αυτό;
Το Κυπριακό, λέτε, είναι πανεθνικό θέμα. Υπάρχει κοινή γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας ή είναι μόνο βολικές δηλώσεις;
Ακριβώς αυτό τονίζουμε· να δεχθεί η Αθήνα τις υποδείξεις μας για πανεθνική θέση απέναντι στο Κυπριακό. Όχι γιατί είναι εγγυήτρια δύναμη του κράτους μας, αλλά γιατί έχουμε την ίδια καταγωγή. Είμαστε Έλληνες από την αρχή της Ιστορίας μας. Δεν είμαστε νεοφερμένοι σ’ αυτόν τον τόπο. Είμαστε εδώ, εδώ και τριανταπέντε αιώνες, όσο οι Λακεδαιμόνιοι στην Πελοπόννησο όσο και οι Αθηναίοι στην Αθήνα. Ζητούμε τη συμπαράσταση του έθνους για να επιβιώσουμε ως Ελληνισμός. Δεν ζητούμε οικονομική βοήθεια όπως οι παροικίες του εξωτερικού για να διατηρήσουμε τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά μας. Αυτά τα κρατήσαμε με ποταμούς αιμάτων ανά τους αιώνες. Απαιτούμε τώρα, (και το λέμε απαιτούμε και όχι παρακαλούμε), γιατί αυτό το δικαίωμα μάς το δίνει η κοινή μας καταγωγή, την από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων. Εάν η Κύπρος πέσει, το είπα πολλές φορές, τότε θα αρχίσει η αποδόμηση της Ελλάδος. Δεν θα κορεστεί η βουλιμία της Τουρκίας με το να πάρει την Κύπρο. Θα ξεκινήσει το Αιγαίο, θα έλθει η Θράκη, η Μακεδονία, τα νησιά και τα άλλα.
Η Τουρκία ενέταξε στην ύλη των σχολικών βιβλίων τη διδασκαλία του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Εμείς εγκαταλείψαμε το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Τελικά, ξεχάσαμε; Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Παιδείας;
Σημαντικότατος ο ρόλος της παιδείας. Από τις αξίες που θα μεταδώσουμε στα παιδιά μας θα εξαρτηθεί ο μελλοντικός προσανατολισμός τους, η στάση τους απέναντι στην κατεχόμενη γη μας.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός διείδε αυτή την αξία της Παιδείας στην υπόδουλη Ελλάδα και ίδρυσε παντού σχολεία. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ιδρύοντας το Παγκύπριο Γυμνάσιο είχε ως στόχο και την εθνική αποκατάσταση. Μελετώντας την Ιστορία, τους προγόνους, τις προγονικές αρετές, τα κατορθώματά τους θα εμφυτευθεί ανάλογος πόθος στις ψυχές των νέων.
Είναι γεγονός ότι ξεχαστήκαμε στα μισά του δρόμου. Η καλοπέραση, η ισοπέδωση των αξιών διαγράφουν τις μνήμες των κατεχομένων.
Οφείλουμε στροφή στην Ελληνοχριστιανική μας παιδεία.
Μετά την ενθρόνισή σας εξαγγείλατε ενίσχυση της άμυνας. Μπορείτε να μας πείτε πού βρίσκεται το θέμα αυτό; Υποστηρίζετε στράτευση όλου του λαού;
Η αμυντική θωράκιση είναι το κύριο μέλημά μας και πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων. Θα πρέπει να δείξουμε ότι κάθε νέα τυχόν προέλαση των Τούρκων θα έχει γι’ αυτούς κόστος. Και ακόμα με το να θωρακιστούμε αμυντικά δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, αλλά θα επιδιώξουμε πάση θυσία την ανατροπή τους και την απελευθέρωση του τόπου μας. Η Ιερά Σύνοδος καθόρισε, ήδη, μιαν ετήσια εισφορά για την εθνική μας άμυνα, η οποία είναι υπολογίσιμη. Καταλαβαίνετε, όμως, ότι δεν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι περισσότερο γιατί ο αμυντικός τομέας είναι κάτι το οποίο πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και δεν θα πρέπει να δίνονται όλα στη δημοσιότητα. Τονίζουμε όμως, πάντα, ότι πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος μας ότι χρειάζεται η αμυντική μας θωράκιση.
Μετά από 50 χρόνια κατοχής και καταστροφικών αδιεξόδων, ποιο μήνυμα στέλνετε προς τον κυπριακό ελληνισμό και στις ηγεσίες Κύπρου-Ελλάδας;
Το μήνυμα που στέλνουμε και προς τον Κυπριακό λαό και προς τις ηγεσίες της Κύπρου και της Ελλάδος είναι ότι όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα ξεγράψουμε την πατρίδα μας, δεν θα ξεγράψουμε τα κατεχόμενά μας. Δεν πρέπει και δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση ούτε γιατί ο αντίπαλος είναι ισχυρός, ούτε γιατί το διεθνές περιβάλλον δεν μας ευνοεί. Ξέρουμε από το παρελθόν ότι υπάρχουν συγκυρίες που βοηθούν πολλές φορές και τους αδύνατους. Και οι εξελίξεις, όπως σημειώνονται στην περιοχή μας, δείχνουν ότι πολλές φορές και ο αδύνατος μπορεί να γίνει καταλύτης για τα όσα συμβαίνουν σε μιαν περιοχή.
Πρέπει ακόμα να κατανοήσουμε ότι στις δικές μας κυρίως δυνάμεις και της Ελλάδος πρέπει να στηριχθούμε. Οι άλλοι, όσο ευπρόσδεκτη και αν είναι η βοήθειά τους, αν κρίνουν ότι τα συμφέροντά τους προάγονται καλύτερα με το να συνταχθούν με τον εχθρό, δεν θα διστάσουν κάποια στιγμή να το κάνουν. Και αν αλλάξουν τα καθεστώτα σε κάποιες γειτονικές χώρες, που σήμερα είναι υπέρ μας, δεν θα αργήσουν και εκείνες να στραφούν εναντίον μας. Στις δικές μας, λοιπόν, δυνάμεις και της Ελλάδος, με την οποία μας ενώνει κοινή καταγωγή, πρέπει να στηριχθούμε.
Οι τοπικές συμμαχίες είναι αναγκαίες και πρέπει οπωσδήποτε να τις εξασφαλίσουμε με το να κάνουμε τα συμφέροντά μας να συμπλέουν με τα συμφέροντα εκείνων. Και να ξέρουμε πάντα ότι δεν υπάρχουν ποτέ αμετάβλητες συνθήκες. Μέσα στον χρόνο το δίκαιο δεν θάπτεται και δεν πεθαίνει και πρέπει να το διατηρήσουμε πάντοτε στην επικαιρότητα. Μήνυμα τελικό προς όλους είναι ότι αγωνιζόμαστε και όσα χρόνια και να περάσουν στόχος μας είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας.
ΠΗΓΗ: Speak News
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.