Η Χάρις είναι ισχυρότερη υποψήφια από τον Μπάιντεν. Είναι όμως αρκετά ισχυρή;

/x.com/kamalaharris
Η αντιπρόεδρος έχει το προβάδισμα έναντι του Τραμπ σε ορισμένα σημεία, αλλά δυσκολεύεται σε άλλα

Μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, μια σοφή απόφαση, δεδομένων των καταστροφικών δημοσκοπικών ποσοστών του και μετά από μια θλιβερή εμφάνιση στο ντιμπέιτ απέναντι στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις φαίνεται τώρα να αναλαμβάνει τα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Του Μπράντλεϊ Μπλάνκενσιπ, Αμερικανού δημοσιογράφου, αρθρογράφου και πολιτικού σχολιαστή - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η γεννημένη στην Καλιφόρνια, πρώην εισαγγελέας, γερουσιαστής και αποτυχημένη υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2020 έχει πλέον αναλάβει το μηχανισμό της εκστρατείας του Μπάιντεν και έχει εξασφαλίσει τα περισσότερα από τα ονόματα που είναι απαραίτητα για να πάρει το χρίσμα του προέδρου στο Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον επόμενο μήνα.

Φαίνεται να θεωρείται ένα βήμα μπροστά από τον Μπάιντεν, με την τελευταία δημοσκόπηση του NPR/PBS/Marist να δείχνει πως ο Τραμπ προηγείται με μόλις μία μονάδα διαφορά, αν και εντός του περιθωρίου σφάλματος της έρευνας των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων. Μια άλλη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τρίτη εμφανίζει τη Χάρις να συγκεντρώνει 44% έναντι 42% του Τραμπ σε μια αντιπαράθεση, αν και εντός του περιθωρίου σφάλματος των τριών μονάδων της εν λόγω δημοσκόπησης. Τέλος, μια δημοσκόπηση της Morning Consult εμφανίζει τη Harris πίσω από τον Trump μόλις δύο μονάδες, σε σύγκριση με το τότε έλλειμμα έξι μονάδων του Biden.

Το ερώτημα για τον υποψήφιο σύντροφό της είναι στον αέρα, αλλά ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ, ο γερουσιαστής της Αριζόνα Μαρκ Κέλι και ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο είναι τα φαβορί, σύμφωνα με το AP.

Το βασικό ερώτημα τώρα είναι αν η Χάρις μπορεί να νικήσει τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Υπάρχουν κάποια πειστικά επιχειρήματα υπέρ και κατά, με ένα μικρό μειονέκτημα σε βάρος της.

Το θετικό είναι ότι οι Δημοκρατικοί είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν τις πρόσφατες διαιρέσεις και να συσπειρωθούν πίσω από τη Χάρις. Το εθνικό συνέδριο του κόμματος πλησιάζει και οι εκλογές απέχουν μόλις πάνω από 100 ημέρες. Η Χάρις, ως η πρώτη γυναίκα, έγχρωμη και νοτιοασιατική αντιπρόεδρος, δημιουργεί σημαντικό ενθουσιασμό. Η εκστρατεία της συγκέντρωσε 81 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση του Μπάιντεν, γεγονός που αντανακλά την ισχυρή υποστήριξη.

Η Χάρις, στα 59 της χρόνια, έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα 81 χρόνια του Μπάιντεν, αντιμετωπίζοντας ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και τη γνωστική οξύτητα. Οι γκάφες του ίδιου του Τραμπ και η προχωρημένη ηλικία του (78 ετών) καθιστούν το θέμα αυτό σημαντικό.

Παρά την ανθεκτική βάση MAGA του Τραμπ, παραμένει ευρέως αντιδημοφιλής. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων των Hill και Decision Desk HQ δείχνει ότι το 53% των Αμερικανών τον βλέπουν δυσμενώς. Η απώλεια της λαϊκής ψήφου τόσο το 2016 όσο και το 2020, σε συνδυασμό με τη σύνδεσή του με την εξέγερση στο Καπιτώλιο και με διάφορα νομικά ζητήματα, τον καθιστούν ευάλωτο αντίπαλο. Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι ο Χάρις μπορεί να καταστήσει τις εκλογές αποτελεσματικά ένα δημοψήφισμα για τον Τραμπ.

Η Χάρις πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το 2022 την απόφαση Roe vs Wade. Αυτό είναι ένα ισχυρό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας για τους Δημοκρατικούς, με την πλευρά των δικαιωμάτων στην άμβλωση να κερδίζει κάθε ψηφοφορία σε ολόκληρη την πολιτεία για σχετικά μέτρα. Το ενδεχόμενο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος οξύνει τη συζήτηση για τις αμβλώσεις.

Στο αρνητικό μέτωπο, η Χάρις έχει χαμηλά ποσοστά εύνοιας, με το 56% των Αμερικανών να τη βλέπουν δυσμενώς.  Αυτό είναι χειρότερο από τα ποσοστά του Τραμπ και υποδηλώνει έλλειψη ευρείας απήχησης. Μια δημοσκόπηση του Economist/YouGov έδειξε ότι διπλάσιοι ανεξάρτητοι την βλέπουν δυσμενώς από ό,τι θετικά.

Η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις για τις προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν απογοητευτική. Δυσκολεύτηκε να κερδίσει έδαφος και τελικά αποσύρθηκε πριν από τις εκλογές της Αϊόβα. Οι επικριτές ανησυχούν ότι τα ίδια ζητήματα - ζητήματα αυθεντικότητας, σύνδεσης με τους ψηφοφόρους και εσωτερικές διαμάχες του προσωπικού - θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν.

Η υποψηφιότητά της εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η Αμερική είναι έτοιμη να εκλέξει μια μαύρη γυναίκα για πρόεδρο. Ενώ ο Ομπάμα έσπασε το φυλετικό φράγμα, ο σεξισμός παραμένει μια πρόκληση. Η Χάρις αντιμετωπίζει επιθέσεις που οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν πως αντικατοπτρίζουν ένα διπλό πρότυπο, συμβάλλοντας στα χαμηλά ποσοστά αποδοχής της.

Η μετανάστευση παραμένει ένα σημαντικό τρωτό σημείο για τους Δημοκρατικούς, και η Χάρις συνδέεται στενά με αυτό λόγω του ρόλου της στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης από την Κεντρική Αμερική. Παρά τις βελτιώσεις, οι μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις των συνόρων παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ο Τραμπ και το ΓΑΠ είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν αυτή τη σύνδεση.

Η πορεία της προς την προεδρία ενισχύεται από την ενότητα του κόμματος, τη μοναδική υποψηφιότητά της και τα τρωτά σημεία του Τραμπ. Ωστόσο, τα χαμηλά ποσοστά εύνοιάς της, οι παρελθοντικοί προεκλογικοί αγώνες, οι πιθανές προκαταλήψεις των ψηφοφόρων και η συσχέτισή της με τις προκλήσεις της μετανάστευσης θέτουν σημαντικά εμπόδια. Δεδομένων των τελευταίων καραγκιοζιλίκια με τον Τραμπ, φαίνεται να έχει το σαφές προβάδισμα σε αυτό το σημείο.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια