Ρεύμα: Σε ρόλο παρατηρητή ο Μητσοτάκης

 
Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Βαφτίζει την αισχροκέρδεια «δυσλειτουργίες» και ανακάλυψε τώρα τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των εταιριών ενέργειας, για τα οποία παλιότερα δεν ήθελε να ακούει

Είναι εξοργιστικά προκλητικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναφέρεται στις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, καθώς δίνει την εντύπωση πως αντιμετωπίζει το θέμα σαν ένας ουδέτερος παρατηρητής που κάνει διαπιστώσεις και όχι σαν υπεύθυνος πρωθυπουργός, που οφείλει να προστατεύει τους καταναλωτές από την αισχροκέρδεια των εταιριών ενέργειας. Ακόμα μία φορά, χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε το ίδιο, λέγοντας πως «δεν μπορεί ο Ελληνας καταναλωτής να πληρώνει τις δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας»!

Την αισχροκέρδεια, λοιπόν, τη βαφτίζει «δυσλειτουργίες», τις οποίες ως πρωθυπουργός δεν αντιμετωπίζει, ενώ για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας ανακάλυψε μια νέα έκφραση – ή, μάλλον, θυμήθηκε αυτή του Αλέξη Τσίπρα. Οταν την είχε πει στη Βουλή παλιότερα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είχε αντιδράσει έντονα. «Ουρανοκατέβατα κέρδη» είναι, λοιπόν, τώρα κατά τον πρωθυπουργό τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, η κυβέρνηση θα τα φορολογήσει με έκτακτο τέλος για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί του Αυγούστου.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον έκτακτο φόρο προς τους ηλεκτροπαραγωγούς, ώστε να επιδοτηθούν τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου. Πάντως, μετά το «ράλι» της περασμένης εβδομάδας, οπότε η χονδρική τιμή του ρεύματος έφτασε τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι τιμές επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα και σήμερα κινούνται στα 104 ευρώ (8η θέση πανευρωπαϊκά), με μέση τιμή Ιουλίου τα 136 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση των τιμολογίων λιανικής από τους παρόχους, είναι η τιμή μετά την επιδότηση να διαμορφωθεί στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα και, σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» στο υπουργείο, θα απαιτηθούν περί τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή, 2 Αυγούστου.

Απότομη αύξηση

Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί και με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας» και υποστήριξε πως «τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την Αν. Ευρώπη και στα Βαλκάνια». «Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Ελληνας καταναλωτής να πληρώνει όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε» είπε και πρόσθεσε:

«Τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Με τη σειρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε: «Πολύ σωστά αναφερθήκατε και στην ακρίβεια, αφού η αντιμετώπισή της είναι σημαντική για την κοινωνική συνοχή. Οπως είναι και η πρόσβαση στη δημόσια υγεία και γενικά σε τομείς που αφορούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Και εκεί θα πρέπει κανείς με τις δημόσιες πολιτικές να μη μένει πίσω. Αυτό το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ κερδισμένων και χαμένων της παγκοσμιοποίησης θα πρέπει όσο γίνεται να καλύπτεται ή, έστω, να μειώνεται, επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια κινείται προς αυτή την κατεύθυνση είναι σωστή».

Πηγή: dimokratia.gr

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια