Τα έξι σημεία που χρειάζονται για να μη γίνουν μνημόσυνα το 2074 για τα 100 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *
Εν συντομία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τα εξής 6 σημεία από ελλαδικής πλευράς:
1. Να θυμηθεί η Ελλάδα ότι είναι εγγυήτρια δύναμη.
2. Ως εγγυήτρια δύναμη, ν’ αυξήσει τον αριθμό των ενόπλων δυνάμεών της στην Κύπρο σε αριθμό ίσο ή και μεγαλύτερο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη νήσο. Έχει ανακοινωθεί η κατασκευή ναυτικής βάσης, η ανακοίνωση θα πρέπει να πάρει το συντομότερο σάρκα και οστά. Να κατασκευαστεί αεροδρόμιο για τη στάθμευση των αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Να επαναλειτουργήσει ο ενιαίος αμυντικός χώρος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
3. Να σταματήσει η Ελλάδα να χορηγεί όπλα και αεροσκάφη στην Ουκρανία από τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Να παραχωρήσει η χώρα μας στην Κύπρο πολεμικά αεροσκάφη προκειμένου να ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας κυπριακής πολεμικής αεροπορίας.
4. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Κύπρος να σταματήσουν οποιαδήποτε κίνηση ενίσχυσης της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε.. Στα ίδια πλαίσια, Ελλάδα και Κύπρος να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με το απλό επιχείρημα ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος-μέλος της Ένωσης.
5. Ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες από Ελλάδα και Κύπρο για την αποτροπή του ενδεχομένου αναγνώρισης του ψευδοκράτους, κυρίως από τις τουρκογενείς χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα καλύπτουν προσπάθειες προσέγγισης των κρατών αυτών, όπως είναι οι επίσημες επισκέψεις των αρχηγών κρατών, η εντατικοποίηση οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μαζί τους κ.λπ.
6. Μετά την ολοκλήρωση της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, θα υποβάλει στον ΟΗΕ αναλυτικές προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, προτάσεις με τις οποίες θα έχει συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι προτάσεις αυτές θα προβλέπουν ένα ενιαίο κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα, που θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά σαν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι αυτονόητο ότι μετά απ’ αυτές τις ενέργειές μας η Τουρκία θ’ αντιδράσει με μανία απειλώντας έντονα Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να είναι έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις απειλές της Άγκυρας, έχοντας έγκαιρα ενημερώσει καταλλήλως την διεθνή κοινότητα. Με τη σωστή εφαρμογή των 6 σημείων που αναφέρονται παραπάνω δεν θα χρειαστεί να γίνουν μνημόσυνα το 2074 για τα 100 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί στη νήσο πολύ νωρίτερα προς όφελος του κυπριακού λαού, Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
* Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδος στην Αρμενία, την Πολωνία, τον Καναδά, ως Γ.Γ. του ΟΣΕΠ (2006-12) και ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Για την αντιμνημονιακή του αντίσταση του αφαιρέθηκε με προεδρικό διάταγμα το 2013 ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, που του επεστράφη το 2016.
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.