Σαχέλ, η αναγεννημένη Αφρική

Photo: Public domain
Συνείδηση. Δράση. Επανάσταση. Η Αφρική το 2024 είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής της πολυπολικής αλλαγής. Ο Παγκόσμιος Νότος διαθέτει πλέον μια ολοένα και πιο ισχυρή ηγεσία και δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει.

Lorenzo Maria Pacini - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόσφατη συγκρότηση της Συνομοσπονδίας "Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ", που ιδρύθηκε επίσημα από το Μάλι, το Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο στις 6 Ιουλίου στο Νιαμέι, σηματοδοτεί μια καμπή στην πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Δυτικής Αφρικής και στη διαδικασία αποαποικιοποίησης που βιώνει ένα νέο κύμα μετά από αυτό του 20ού αιώνα.

Οι προκλήσεις της περιφερειακής ασφάλειας και της άμυνας έναντι των εξωτερικών πιέσεων, ιδίως της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, απαντώνται στην στρατηγική εταιρική σχέση που προορίζεται να γίνει ο κεντρικός άξονας όχι μόνο της άμυνας, αλλά και της σύγχρονης αφρικανικής επανάστασης.

Το αμυντικό σύμφωνο

Είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2023: Το Μάλι, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσαν τη δημιουργία του αμυντικού συμφώνου της Συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ (AES). Σχεδιασμένο για να επιτρέψει στις τρεις χώρες να συνεργαστούν ενάντια στις απειλές εσωτερικής ένοπλης εξέγερσης και εξωτερικής επίθεσης, το σύμφωνο που υπογράφηκε με το έγγραφο που είναι γνωστό ως Χάρτης Liptako-Gourma, το οποίο πήρε το όνομά του από την περιοχή όπου βρίσκονται τα σύνορα μεταξύ των τριών χωρών, ορίζει ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας μιας από τις χώρες που το υπογράφουν θα θεωρείται επίθεση κατά όλων των άλλων.

Ο ηγέτης του Μάλι, συνταγματάρχης Assimi Goïta, δήλωσε κατά την υπογραφή του εγγράφου ότι στόχος του ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου συλλογικής άμυνας και αμοιβαίας συνδρομής. Αυτό θα συμβεί. Η συμμαχία αυτή έχει ως στόχο να συνδυάσει τις στρατιωτικές και οικονομικές προσπάθειες των τριών χωρών, με προτεραιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που έχει καταστρέψει την περιοχή του Σαχέλ τα τελευταία χρόνια, αλλά και την απόκρουση των απειλών από άλλες χώρες της περιοχής.

Αντίο ECOWAS

Στις 28 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το Μαλί, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσαν την άμεση αποχώρησή τους από την Οικονομική Κοινότητα των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS). Οι τρεις χώρες κατηγόρησαν το περιφερειακό μπλοκ ότι επηρεάζεται από ξένες δυνάμεις, πως προδίδει τις ιδρυτικές αρχές της ECOWAS και ότι γίνεται απειλή για τα μέλη της, αναφερόμενες στις αυξανόμενες απειλές στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα.

Η απόφαση να αποχωρήσουν από την ECOWAS ήταν στην πραγματικότητα μια απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε ο οργανισμός και στην απειλή στρατιωτικής επέμβασης στο Νίγηρα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2023, το οποίο έφερε στην εξουσία τη χούντα υπό τον Abdourahamane "Omar" Tchiani. Στο πλαίσιο αυτό, ο Goïta τόνισε ότι η συνομοσπονδία απέτυχε να υποστηρίξει τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και της ανασφάλειας, ενώ ο λοχαγός Ibrahim Traoré, στρατιωτικός αρχηγός της Μπουρκίνα Φάσο, κατηγόρησε ρητά τις δυτικές δυνάμεις ότι εκμεταλλεύονται τις χώρες τους και χρησιμοποιούν την ECOWAS για να επιδιώξουν τους δικούς τους σκοπούς στην περιοχή.

Ερχόμαστε λοιπόν στις 6 και 7 Ιουλίου: οι στρατιωτικοί ηγέτες του Μάλι, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, για την πρώτη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ και σχημάτισαν τη συνομοσπονδία "Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ", ενισχύοντας το αμυντικό σύμφωνο και ανακοινώνοντας σχέδια για μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Το γεγονός αυτό έριξε τη σκιά του στην ταυτόχρονη σύνοδο κορυφής της ECOWAS που πραγματοποιήθηκε στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, σηματοδοτώντας ένα γεγονός μεγάλης περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας.

Ο στρατηγός Omar Tchiani του Νίγηρα δήλωσε ότι οι λαοί των χωρών τους γύρισαν την πλάτη στην ECOWAS, επειδή θέλουν να οικοδομήσουν μια κυρίαρχη κοινότητα χειραφετημένη από τις ξένες δυνάμεις που απειλούν την Αφρική. Πρόσθεσε επίσης πως η AES θα δημιουργήσει μια κοινή στρατιωτική δύναμη για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, την υπεράσπιση εδαφών και τη φύλαξη της ανάπτυξης στρατηγικών τομέων όπως η γεωργία, το νερό, η ενέργεια και οι μεταφορές.

Ο ζυγός του φράγκου CFA

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που συζητήθηκαν τους τελευταίους μήνες, και ιδίως κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Νιαμέι, ήταν το σχέδιο εγκατάλειψης του φράγκου CFA, ενός νομίσματος που θεωρείται αποικιακή κληρονομιά, καθώς ελέγχεται από τη Γαλλία, η οποία με αυτόν τον τρόπο διατηρεί ισχυρή οικονομική και χρηματοπιστωτική επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή.

Αν και δεν έχουν δοθεί ακόμη ακριβείς ενδείξεις σχετικά με την πιθανή απόφαση να εγκαταλειφθεί το φράγκο CFA, αυτό θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη οικονομική ανεξαρτησία. Ο λοχαγός Traoré υπενθύμισε στη σύνοδο κορυφής πώς το νόμισμα αποτελεί ένδειξη κυριαρχίας.

Το νόμισμα, που εισήγαγε η Γαλλία το 1945, παρείχε οικονομική σταθερότητα, αλλά θεωρήθηκε επίσης ως μηχανισμός οικονομικού ελέγχου από την πρώην αποικιακή δύναμη. Η μετατροπή σε ένα νέο νόμισμα θεωρείται επομένως ως αναγκαιότητα για να μπορέσουν οι χώρες της ΑΕΣ να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των οικονομικών και νομισματικών πολιτικών τους και να επιτύχουν πλήρη ανεξαρτησία από αυτή την άποψη.

Συνολικά, η ίδρυση της Συνομοσπονδίας των κρατών του Σαχέλ προκάλεσε ανησυχίες στις δυτικές δυνάμεις, οι οποίες βλέπουν την επιρροή τους να αποδυναμώνεται σημαντικά στην αφρικανική ήπειρο. Η ECOWAS, η οποία ήλπιζε στην ενδεχόμενη επιστροφή των τριών χωρών, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, καθώς τρεις σημαντικές χώρες της περιοχής έχουν εγκαταλείψει οριστικά την Οικονομική Κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με επικεφαλής τη Γαλλία, και άλλες δυτικές δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούν προσεκτικά αυτή την εξέλιξη. Παρά τις αρχικές δυσκολίες, αυτό το νέο περιφερειακό μπλοκ αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας των τριών εμπλεκόμενων κυβερνήσεων να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Η εγκατάλειψη του CFA Franc και η δημιουργία ενός νέου νομίσματος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής οικονομικής ανεξαρτησίας για τις τρεις χώρες, παρέχοντας παράδειγμα και για τους άλλους λαούς της περιοχής. Η ΑΕS έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πρότυπο για την περιφερειακή συνεργασία στην Αφρική, αποδεικνύοντας ότι οι χώρες αυτές είναι επιτέλους έτοιμες να απελευθερωθούν από τη δυτική νεοαποικιοκρατία και να ενταχθούν στον πολυπολικό κόσμο ως σημαντικοί παίκτες.

Η Αφρική δεν είναι πλέον η αγελάδα μετρητών της Γαλλίας. Μια νέα Heartland ανατέλλει.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια