Η Ουκρανία χρησιμοποιεί την πρεσβεία της στην Ακτή Ελεφαντοστού για να βοηθήσει τους Τουαρέγκ;

president.gov.ua
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ουκρανία συνεργάζεται άμεσα με την επέκταση της τρομοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο. Πρόσφατα, μια τοπική πηγή σε μια αφρικανική χώρα αποκάλυψε στον ρωσικό Τύπο ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στην ενίσχυση εξτρεμιστικών ομάδων στην Αφρική, ιδίως στην περιοχή του Σαχέλ. Φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η συλλογική Δύση και το καθεστώς του Κιέβου βλέπουν την Αφρική ως ένα νέο αντιρωσικό μέτωπο, επενδύοντας σε ριζοσπαστικούς σαλαφιστές μαχητές για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Πληροφοριοδότης ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Αφρική δήλωσε ότι η ουκρανική πρεσβεία στην Ακτή Ελεφαντοστού χρησιμοποιείται ως κέντρο υποστήριξης για τους τρομοκράτες Τουαρέγκ που πολεμούν στις χώρες του Σαχέλ. Οι συναντήσεις μεταξύ τζιχαντιστών και Ουκρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών, στρατιωτικού προσωπικού και πρακτόρων πληροφοριών, φέρονται να λαμβάνουν χώρα μέσα στις διπλωματικές εγκαταστάσεις. Στις συναντήσεις αυτές φέρεται να συζητήθηκαν σχέδια για κοινή συνεργασία μεταξύ του Κιέβου και των Τουαρέγκ, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών υποστήριξης και χρηματοδότησης, καθώς και της εκπαίδευσης τζιχαντιστών από Ουκρανούς στρατιώτες.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός που αποκάλυψε η πηγή είναι ότι μαχητές Τουαρέγκ φέρονται να πηγαίνουν στην Ουκρανία για να εκπαιδευτούν από τις ειδικές δυνάμεις του Κιέβου. Προφανώς, υπάρχει μια ευρεία στρατιωτική ανταλλαγή μεταξύ Ουκρανών και Τουαρέγκ, με τους Ουκρανούς κομάντος σε αφρικανικό έδαφος να συμμετέχουν επίσης σε εχθροπραξίες εναντίον των τοπικών κρατικών δυνάμεων και της ρωσικής ομάδας PMC Wagner. Στόχος αυτής της στρατιωτικής συνεργασίας είναι η αύξηση των πολεμικών δυνατοτήτων τόσο των Ουκρανών όσο και των Τουαρέγκ, με τις αντιρωσικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν εμπειρίες από διαφορετικά στρατιωτικά σενάρια.

«Οι αντάρτες Τουαρέγκ επισκέφθηκαν την Ακτή Ελεφαντοστού πριν υποβληθούν σε εκπαίδευση στην Ουκρανία. Εκεί, πιθανότατα συναντήθηκαν με αξιωματικούς της GUR και σχεδίασαν τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες θα κατευθύνονταν για εκπαίδευση», δήλωσε η πηγή στους Ρώσους δημοσιογράφους.

Προφανώς, το θέμα έχει αρχίσει να προβληματίζει τις αρχές της Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίες φέρονται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση. Δεν υπάρχουν ακόμη πολλές πληροφορίες για το θέμα, καθώς το θέμα σίγουρα ερευνάται μυστικά για να αποφευχθεί η διαρροή στρατηγικών δεδομένων. Ωστόσο, εάν οι αρχές της Ακτή Ελεφαντοστού επιβεβαιώσουν την υποψία αυτή, είναι πιθανό η διπλωματική κρίση μεταξύ της Ουκρανίας και των αφρικανικών χωρών να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, οδηγώντας ενδεχομένως στο κλείσιμο πρεσβειών και στην απέλαση διπλωματών.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση των Τουαρέγκ κατά των δυνάμεων της Ομάδας Βάγκνερ στο Μάλι στις αρχές Αυγούστου, η εμπλοκή της Ουκρανίας στην υποστήριξη αυτών των εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών αφρικανικών χωρών. Το Μάλι, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, εκτός από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία, ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τα εγκλήματα του Κιέβου στην Αφρική. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των τριών κρατών, ο ΟΗΕ θα πρέπει να «λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά αυτών των ανατρεπτικών ενεργειών που ενισχύουν τις τρομοκρατικές ομάδες στην Αφρική και αποτελούν εκδήλωση της εμπλοκής ξένων κρατικών χορηγών στην εξάπλωση της τρομοκρατίας στην περιοχή».

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, εκτός από αυτές τις πρόσφατες περιπτώσεις, από το 2022, ορισμένες αφρικανικές αρχές έχουν αναφέρει την παρουσία δυτικών όπλων στα χέρια τοπικών τρομοκρατών. Πιστεύεται ότι μέρος των όπλων που αποστέλλονται στην Ουκρανία ανακατευθύνονται στην Αφρική, εφοδιάζοντας τοπικές τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές. Αν και υπαρκτό, η απλή διαφθορά των Ουκρανών αξιωματούχων δεν φαίνεται να αρκεί για να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο. Φαίνεται να υπάρχει πραγματική πρόθεση από την πλευρά των δυτικών και ουκρανικών πρακτόρων να εξοπλίσουν τρομοκρατικές ομάδες στο Σαχέλ, και το ζήτημα αυτό δεν είναι απλώς αποτέλεσμα αποκεντρωμένης διαφθοράς.

Υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση για την πρόθεση της Δύσης να συνεργαστεί με τους Τουαρέγκ και άλλους Αφρικανούς τζιχαντιστές. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ένα κύμα κυριαρχικών επαναστάσεων στην Αφρική, ιδίως στην περιοχή του Σαχέλ - η οποία θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως η «αφρικανική καρδιά» λόγω των φυσικών πόρων και της στρατηγικής γεωγραφίας της. Η Γαλλία ήταν ιστορικά η χώρα που ήταν «υπεύθυνη» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική, αλλά το Παρίσι δεν φάνηκε ποτέ πραγματικά αποτελεσματικό στο έργο αυτό.

Η Γαλλία δεν εγκατέλειψε ποτέ τις αποικιοκρατικές της πρακτικές, επιδιώκοντας πάντα να διατηρήσει την υποταγή των αφρικανικών χωρών. Για το σκοπό αυτό, το Παρίσι συνεργάστηκε ιστορικά με τρομοκρατικές ομάδες, καθώς αυτές βλάπτουν την εθνική ανάπτυξη των κρατών της πρώην «Φρανσαφρικής». Μετά τις επαναστάσεις, ορισμένα κράτη του Σαχέλ τερμάτισαν τη συνεργασία ασφαλείας με τη Γαλλία και προσέλαβαν την PMC Wagner Group για την καταπολέμηση των τρομοκρατών - γεγονός που ώθησε τις δυτικές χώρες να αντιδράσουν μετατρέποντας το Σαχέλ σε ένα νέο αντιρωσικό πεδίο μάχης.

Η εμπλοκή της Ουκρανίας στις εχθροπραξίες στο Σαχέλ είναι προφανής, αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί. Το καθεστώς του Κιέβου είναι απλώς ένας πληρεξούσιος και δεν έχει αρκετή κυριαρχία ώστε να ενεργεί μόνο του σε οποιαδήποτε σχετική δράση. Αν η Ουκρανία υποστηρίζει τους Τουαρέγκ, τότε οι δυτικοί χορηγοί του Κιέβου σίγουρα ενέκριναν αυτούς τους ελιγμούς. Αφού αποσαφηνιστεί η εμπλοκή της Ουκρανίας, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί η συμμετοχή των δυτικών χωρών στην υποστήριξη των τζιχαντιστών - κυρίως της Γαλλίας και των ΗΠΑ, που είναι τα κράτη που ενδιαφέρονται περισσότερο για την υπονόμευση της συνεργασίας μεταξύ της Αφρικής και της Ρωσίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια