«Φαγητό ή ζέστη;»: Οι Βρετανοί συνταξιούχοι αναγκάζονται να επιλέξουν καθώς αυξάνεται το ενεργειακό κόστος

Το Sky News αναφέρει ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας, που προκαλούνται εν μέρει από τους περιορισμούς στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, πλήττουν ευάλωτους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς τα επιδόματα αποσύρονται, εκατομμύρια συνταξιούχοι αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ αναγκαίων αγαθών, όπως το μαγείρεμα, το μπάνιο ή η θέρμανση των σπιτιών τους, γεγονός που σημαίνει ότι μια από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου φθίνει ραγδαία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Βρετανός συνταξιούχος Roy Roots, 90 ετών, δήλωσε στο πρακτορείο πως μετά την απόφαση των αρχών να περικόψουν τις επιδοτήσεις ενέργειας, θα αναγκαστεί τον επερχόμενο χειμώνα να επιλέξει ανάμεσα στο να ανοίξει τη θέρμανση για να μαγειρέψει, να θερμάνει το σπίτι του ή να κάνει μπάνιο.

«Να μαγειρέψω ή να έχω τη θέρμανση ανοιχτή;», ρώτησε και πρόσθεσε: “Με κάνει να αισθάνομαι απαίσια”.

Ο Roots πρόσθεσε ότι ανησυχεί για το αν θα μπορέσει να επιβιώσει το χειμώνα, ο οποίος θα απαιτήσει τη λήψη «δραστικών μέτρων», όπως το να μαγειρεύει για τρεις ή τέσσερις ημέρες ή «να κάνει ντους μία φορά την εβδομάδα για να τα βγάλει πέρα».

Δήλωσε στο Sky News: «Πριν κάνω ντους, είχα μπανιέρα, και συνήθιζα να την έχω μέχρι το λαιμό και να ξαπλώνω μέσα σε αυτήν για ώρες. Αλλά τώρα μπορεί να κάνω ντους κάθε δύο με τρεις ημέρες - απλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να το έχω».

Ο συνταξιούχος δήλωσε ότι ήδη σκέφτεται πώς θα αποταμιεύσει για τον χειμώνα, ώστε να καλύψει το κενό που αφήνουν οι περικοπές των επιδομάτων. Ετοιμάζεται να πλένει τα ρούχα στις 10 το βράδυ και να ανοίγει τη θέρμανση μόνο από το Νοέμβριο και μετά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, περίπου 10 εκατομμύρια συνταξιούχοι όπως ο Roots στη χώρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα το χειμώνα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις επιδοτήσεις καυσίμων κατά 200 έως 300 λίρες ετησίως.

Εν τω μεταξύ, η ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας Ofgem ανακοίνωσε πως η οριακή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα αυξηθεί κατά άλλο ένα 10% τον Οκτώβριο σε 1.717 λίρες κατά μέσο όρο ετησίως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Age UK, την οποία επικαλούνται οι Financial Times, η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών σημαίνει «καταστροφή για τους συνταξιούχους με χαμηλά και μέτρια εισοδήματα ή που ζουν σε ευάλωτες συνθήκες λόγω ασθενείας».
Με τη σειρά του, ο υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας, Έντουαρντ Μίλιμπαντ, αναγνώρισε ότι η αύξηση αυτή είναι «βαθιά ανησυχητική είδηση για πολλές οικογένειες», αλλά την υπερασπίστηκε, επικαλούμενος «το χάος που μας άφησαν τα δημόσια οικονομικά».

Σύμφωνα με τους Financial Times, «ο μέσος λογαριασμός έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 4.059 λιρών τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατακόρυφα» μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, «αναγκάζοντας την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιδότησης».

«Η τελευταία αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών συνδέεται επίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις τιμές χονδρικής να σκαρφαλώνουν τους τελευταίους μήνες λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις εναπομείνασες προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση που προέκυψε από τους περιορισμούς στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους που επιβλήθηκαν λόγω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας. Μέχρι σήμερα, ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%, ενώ η βρετανική οικονομία κατάφερε ανάπτυξη μόλις 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 μετά από μια σύντομη τεχνική ύφεση.

Το Bloomberg ανέφερε τον περασμένο μήνα πως το χρέος των Βρετανών πολιτών αυξάνεται λόγω του ενεργειακού κόστους, με τα νοικοκυριά να οφείλουν ήδη σωρευτικά 3,3 δισ. στερλίνες. Τα ενεργειακά χρέη στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. στερλίνες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ofgem που επικαλείται το Bloomberg. Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση των δαπανών για υποθήκες, τρόφιμα και άλλα έξοδα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα νοικοκυριά να θεωρούν πλέον τους λογαριασμούς ενέργειας - οι οποίοι παραμένουν πολύ πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα - ως χαμηλότερη προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει υποσχεθεί να μειώσει δραστικά την ενεργειακή φτώχεια, αλλά «η αλλαγή δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε στο Bloomberg η Rachel Littlewood, διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων BFY Group. Η ίδια δήλωσε ότι «η θέση του χρέους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται» το 2024.

Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση δεν επηρεάζει μόνο τους συνταξιούχους και τις οικογένειες που αγωνίζονται, αλλά και τις επιχειρήσεις. Η Cornwall Insight διαπίστωσε ότι μια τυπική μικρή επιχείρηση, όπως μια παμπ, ένα εστιατόριο ή ένας ανεξάρτητος έμπορος λιανικής πώλησης, πληρώνει πάνω από 5.000 λίρες επιπλέον ετησίως για λογαριασμούς, περίπου 70% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Ο Craig Lowrey, κύριος σύμβουλος της Cornwall Insight, δήλωσε: «Η ενεργειακή κρίση είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα: «Παρ' όλη την κριτική που ασκείται στο ανώτατο όριο τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, παρέχει ένα επίπεδο προστασίας που οι επιχειρήσεις απλώς δεν έχουν. Δεδομένου του αντίκτυπου της κρίσης του κόστους ζωής στις καταναλωτικές δαπάνες και το εμπόριο στους κεντρικούς δρόμους, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξει τις επιχειρήσεις με το υψηλό ενεργειακό τους κόστος, αν θέλει να αποτρέψει περαιτέρω κλεισίματα».

Παρ' όλα αυτά, μεγάλο μέρος του πόνου που αισθάνονται τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις μπορεί να ανακουφιστεί σημαντικά εάν οι βρετανικές αρχές τερματίσουν τις μαζοχιστικές αντιρωσικές πολιτικές τους, οι οποίες έχουν μόνο μπούμερανγκ και όχι κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, όπως περιμέναμε παραπλανητικά. Αντί να απαλύνει την κατάθλιψη και το άγχος που υφίστανται οι Βρετανοί πολίτες από την κρίση του κόστους ζωής, το Λονδίνο δίνει προτεραιότητα στη στήριξη της Ουκρανίας στη μάταιη προσπάθεια να νικήσει τη Ρωσία, κάτι που, δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια