Η Μόσχα εγκαταλείπει τις περιορισμένες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός

pixabay / rperucho
Δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια ότι η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία πυροδοτεί ένα γρήγορο τέλος του πολέμου

Από την εισβολή του ουκρανικού στρατού στο ρωσικό έδαφος στις αρχές του μήνα, ειδικοί και άλλοι παρατηρητές αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις προοπτικές μιας διευθέτησης με διαπραγματεύσεις. Πράγματι, αυτός μπορεί να ήταν και ο στόχος της εισβολής. «Νομίζω ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησής μας, πιστεύουν πως αυτό γίνεται για να τερματιστεί ο πόλεμος», δήλωσε ένας διοικητής μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών που βοήθησε στο σχεδιασμό της επίθεσης.

Ben Armbruster - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά φαίνεται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ότι η επίθεση είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post του περασμένου Σαββάτου, η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας φαίνεται πως εκτροχίασε τις προγραμματισμένες έμμεσες συνομιλίες που προορίζονταν να «διαπραγματευτούν μια συμφωνία-ορόσημο που θα σταματούσε τα πλήγματα στις υποδομές ενέργειας και ενέργειας και στις δύο πλευρές».

Μάλιστα, σύμφωνα με την Post, ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επρόκειτο να φιλοξενηθούν και να μεσολαβήσουν οι Καταριανοί, ήλπιζαν ότι μια συμφωνία για το περιορισμένο πεδίο των υποδομών θα οδηγούσε σε μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία.

Ενώ μια διπλωματική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στην Post ότι οι Ρώσοι απλώς καθυστέρησαν τις συνομιλίες και δεν τις ματαίωσαν εντελώς, Ρώσοι αξιωματούχοι διέψευσαν στη συνέχεια ολόκληρο τον άξονα της ιστορίας της Post.

«Κανείς δεν έσπασε τίποτα, επειδή δεν υπήρχε τίποτα για να σπάσει», δήλωσε στο Reuters η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. «Δεν υπήρξε καμία άμεση ή έμμεση διαπραγμάτευση μεταξύ της Ρωσίας και του καθεστώτος του Κιέβου σχετικά με την ασφάλεια των μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων κρίσιμων υποδομών».

Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται, αντί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη. Όπως και να έχει, η Post ανέφερε ότι οι Ουκρανοί δεν πίστευαν ποτέ πως οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας ήταν τόσο ευνοϊκές, ακόμη και χωρίς την εισβολή στο Κουρσκ.

Εάν η ίδια η εισβολή στο Κουρσκ έχει τη δυνατότητα να δώσει στην Ουκρανία μοχλό πίεσης σε τυχόν μελλοντικές συνομιλίες, ο George Beebe του Ινστιτούτου Quincy έγραψε στο RS αυτή την εβδομάδα ότι μέχρι στιγμής αυτό φαίνεται απίθανο.

«Αν η Ουκρανία είχε καταφέρει να καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ, ένα από τα μεγαλύτερα της Ρωσίας, η διαπραγματευτική της δύναμη έναντι του Κρεμλίνου θα μπορούσε να είχε αυξηθεί αρκετά σημαντικά», είπε. «Ο ρωσικός στρατός θα ήταν δύσκολο να εκδιώξει τις δυνάμεις που κρατούν το εργοστάσιο χωρίς να καταστρέψει ή να βλάψει τις εγκαταστάσεις, και οι Ουκρανοί κατακτητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή της απελευθέρωσης ραδιενέργειας ως μοχλό πίεσης έναντι των απαιτήσεων του Πούτιν σε τυχόν διαπραγματεύσεις».

Ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ βρίσκεται εντός της εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού, γεγονός που έχει ανησυχήσει έντονα τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, τελικά, σημειώνει ο Beebe, «οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μείνει πολύ πίσω από την επίτευξη αυτού του στόχου και έχουν ελάχιστες προοπτικές να τον επιτύχουν τώρα που η Ρωσία έχει κινητοποιήσει δυνάμεις που υπερασπίζονται το εργοστάσιο».

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια