Παρουσίαση της ηθικής υπόθεσης υπέρ του καπιταλισμού

pixabay / TheDigitalWay
Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο να ενθαρρύνει την απληστία, τον φθόνο, τον εγωισμό και άλλες ηθικές αδυναμίες να ανθίσουν. Τα δημοφιλή συγγράμματα για τον καπιταλισμό, ιδίως τα "The Fountainhead" και "Atlas Shrugged" της Ayn Rand, αναγνωρίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της ηθικής υπόθεσης του καπιταλισμού. Κανένα οικονομικό σύστημα, όσο αποτελεσματικό και παραγωγικό κι αν είναι, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αν θεωρείται ευρέως ως η ρίζα κάθε κακού. Δεδομένου πως η επιστήμη των οικονομικών δεν έχει αξίες και δεν ασχολείται με ζητήματα ηθικής, αυτή η εσφαλμένη αντίληψη για τον καπιταλισμό συχνά φουντώνει και διαδίδεται με λίγη επιφυλακτικότητα.

Wanjiru Njoya - mises.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η παραδοχή πολλών καπιταλιστών είναι ότι τα αποδεδειγμένα οφέλη του καπιταλισμού θα έπρεπε να μιλούν από μόνα τους - οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν τις υλικές ανέσεις που μόνο ο καπιταλισμός μπορεί να παράγει, και αυτό θα αρκεί για να γίνει η υπόθεση υπέρ του καπιταλισμού. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι ο σοσιαλισμός συνοδεύεται πάντοτε από τυραννία, στέρηση και τελικά θάνατο, και είναι λογικό να υποθέσουμε πως δεν υπάρχει ανάγκη για συζητήσεις σχετικά με την ηθική - τα γεγονότα θα μιλήσουν από μόνα τους.

Ενώ τα γεγονότα μιλούν σε μεγάλο βαθμό από μόνα τους, οι σοσιαλιστές που προσκολλώνται στις ιδεολογικές τους ερμηνείες με λατρευτική αφοσίωση έχουν πλέον κατακτήσει την κυριαρχία στα περισσότερα σχολεία και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προσφέρουν μια ερμηνεία της ιστορίας που φαίνεται επιφανειακά ελκυστική - οι πλούσιοι είναι πλούσιοι επειδή οι φτωχοί είναι φτωχοί, ο πλούτος προέρχεται από την κλοπή και την εκμετάλλευση, όσοι αντιτίθενται στην αναδιανομή του πλούτου υποκινούνται από μίσος, ο σοσιαλισμός αποτυγχάνει μόνο επειδή οι λάθος άνθρωποι έχουν τεθεί επικεφαλής και άλλα παρόμοια.

Αυτά τα επιχειρήματα είναι κεντρικά στο κίνημα "αποαποικιοποίηση του προγράμματος σπουδών" που έχει σαρώσει τα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια. Η βάση αυτής της ιδεολογίας είναι η δέσμευση στον εξισωτισμό και η πεποίθηση ότι η ανισότητα εισοδήματος, πλούτου ή συνθηκών είναι λάθος. Η αντίληψη ότι η ανισότητα είναι κατά τεκμήριο κακή και πως ο καπιταλισμός είναι επομένως ανήθικος επειδή παράγει ανισότητα, επιμένει. Όπως υποστηρίζει ο Michael Tanner στην κριτική του για τον "Καπιταλισμό" του Thomas Piketty:

"Ο Piketty θεωρεί την κακία της ανισότητας ως δεδομένη, αγνοώντας το ευρύτερο ερώτημα αν οι ίδιες συνθήκες που οδηγούν στην αύξηση του πλούτου στην κορυφή της πυραμίδας βελτιώνουν επίσης την υλική ευημερία για εκείνους που βρίσκονται στη βάση".

Μια από τις προκλήσεις στην ηθική υποστήριξη του καπιταλισμού είναι ότι οι συζητήσεις για την ανισότητα έχουν γεννήσει τη δική τους χρήση της ορολογίας, στην οποία φιλελεύθερος σημαίνει εξισωτικός και καπιταλισμός σημαίνει εκμετάλλευση. Έτσι, το πρώτο βήμα για την υπεράσπιση του καπιταλισμού είναι οριστικό. Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική ο όρος "καπιταλισμός" θεωρήθηκε ιστορικά πως συνδέεται άρρηκτα με τον ιμπεριαλισμό, την κατάκτηση και τον φυλετικό διαχωρισμό. Το βιβλίο του Walter Williams "Ο πόλεμος της Νότιας Αφρικής κατά του καπιταλισμού" ασχολείται με αυτό το ζήτημα, με στόχο να αποσαφηνίσει τη σημασία της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της συμβατικής ελευθερίας για τον καπιταλισμό. Ο Ουίλιαμς ανησυχούσε για το γεγονός ότι το απαρτχάιντ θεωρήθηκε ως "εργαλείο του καπιταλιστικού πλουτισμού":

"Η κυρίαρχη άποψη των έγχρωμων στη Νότια Αφρική είναι ότι το απαρτχάιντ είναι απόρροια του καπιταλισμού. Οι επιχειρηματίες θεωρούνται συχνά ως κακές δυνάμεις που επιδιώκουν νόμους που εισάγουν φυλετικές διακρίσεις ως μέσο για υψηλότερα κέρδη μέσω της οικονομικής εκμετάλλευσης των μη Ευρωπαίων. Ως εκ τούτου, στα μάτια πολλών έγχρωμων Αφρικανών και των ευεργετών τους στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, ένα μεγάλο μέρος της λύσης θεωρείται ότι βρίσκεται - μεταξύ άλλων - στην προώθηση σοσιαλιστικών στόχων, όπως η κρατική ιδιοκτησία και η αναδιανομή του εισοδήματος, ως μέσο για την επίτευξη μιας πιο δίκαιης κοινωνίας".

Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί Αφρικανοί θεωρούν τον κομμουνισμό μια ελκυστική ιδεολογία - θεωρούν τον κομμουνισμό ως "αντιρατσιστικό" και ενθαρρύνονται με ενθουσιασμό σε αυτή την πεποίθηση από τους δυτικούς κομμουνιστές.

Η ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτές οι παρανοήσεις προσφέροντας μια ηθική υπεράσπιση του καπιταλισμού δείχνει τη σημασία του βιβλίου του Murray Rothbard "Η ηθική της ελευθερίας". Η κατανόηση της ηθικής της ελευθερίας είναι σημαντική για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της ατομικής ιδιοκτησίας, και πέρα από αυτό είναι επίσης σημαντική ως θεμέλιο μιας ηθικής υπεράσπισης του καπιταλισμού.

Στο βιβλίο μας, "Αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας", ο David Gordon και εγώ θεμελιώνουμε την ηθική υπεράσπιση του καπιταλισμού στα ηθικά πρότυπα που έθεσε ο Rothbard. Υποστηρίζουμε ότι ο καπιταλισμός, από μόνος του, δεν είναι ούτε ηθικός ούτε ανήθικος. Είναι ένα σύστημα ελεύθερης ανταλλαγής στην αγορά που βασίζεται στην ατομική ιδιοκτησία, και κατά την άποψή μας "δεν είναι πιο λογικό να αναζητούμε ένα ηθικό πρότυπο μέσα στις διαδικασίες της ελεύθερης ανταλλαγής στην αγορά απ' ό,τι θα ήταν να αναζητούμε ένα ηθικό πρότυπο στους λόφους ή στα δάση ή σε άλλα φυσικά χαρακτηριστικά". Υποστηρίζουμε πως "αντίθετα, οι αρχές του καπιταλισμού θα έπρεπε να αξιολογούνται σύμφωνα με ένα ανεξάρτητο ηθικό πρότυπο, δηλαδή την ηθική της ελευθερίας".

Συνεπώς, υπερασπιζόμαστε την ηθική του καπιταλισμού τονίζοντας τη σημασία του καπιταλισμού για την ελευθερία και με τη σειρά μας τονίζοντας τη σημασία της ελευθερίας για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Υποστηρίζουμε ότι το αν οι άνθρωποι έχουν το ίδιο ποσό πλούτου ή διαφορετικά ποσά πλούτου δεν είναι ούτε ηθικό ούτε ανήθικο. Η ηθική συζήτηση δεν αφορά ούτε την ισότητα ούτε την ανισότητα, αλλά το φυσικό δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν σε ειρήνη και ελευθερία. Η ελευθερία είναι το θεμέλιο της ηθικής και της δικαιοσύνης.

Υπερασπιζόμαστε τον καπιταλισμό όχι επειδή πιστεύουμε πως τα συστήματα ελεύθερης ανταλλαγής είναι εγγενώς ηθικά, αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε την ελεύθερη ανταλλαγή ως χαρακτηριστικό της αυτοκτησίας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, διαφορετικά θεμέλια για την ηθική και τη δικαιοσύνη μπορεί να έχουν διαφορετικοί άνθρωποι, με βάση την ηθική φιλοσοφία ή τη θρησκεία, για παράδειγμα, αλλά τέτοια θεμέλια δεν θα ήταν αντικειμενικά ή καθολικά. Η ατομική ιδιοκτησία και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι το μόνο ηθικό θεμέλιο της δικαιοσύνης με αντικειμενική και καθολική έννοια.

Εκείνοι που θεωρούν τον καπιταλισμό ανήθικο ουσιαστικά απεικονίζουν την ελεύθερη ανταλλαγή, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και τη συμβατική ελευθερία ως "κακό", επειδή η ελευθερία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ισότητα του πλούτου - η ελευθερία είναι πράγματι υποχρεωμένη να παράγει άνιση κατανομή του πλούτου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Amartya Sen, είναι περίεργο να βλέπουμε την ελεύθερη ανταλλαγή ή την οικονομική ελευθερία ως "ανήθικη": "Το να είμαστε γενικά εναντίον των αγορών θα ήταν σχεδόν τόσο παράξενο όσο το να είμαστε γενικά εναντίον των συνομιλιών μεταξύ των ανθρώπων". Είναι σαφές ότι η ηθική υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, ή των "συνομιλιών μεταξύ ανθρώπων", δεν εξαρτάται από το αν η εμπειρία ή τα αποτελέσματα αυτών των αλληλεπιδράσεων είναι ίσα. Η ηθική υπεράσπιση του καπιταλισμού προϋποθέτει επομένως το εγγενές και αναφαίρετο δικαίωμά μας στη ζωή, την ελευθερία και την ιδιοκτησία.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια