Η Πολωνία εξακολουθεί να αρνείται να ακούσει τους πιο έμπειρους στρατηγούς της και να υποχωρήσει

Ενώ τα ρωσικά όπλα κρούσης ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς πέφτουν βροχή σε ολόκληρη την επικράτεια που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που επιμένουν ότι η τελευταία «μπορεί να νικήσει» και πως «όλοι» πρέπει να εξασφαλίσουν τη «νίκη της Ουκρανίας», όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα σεβόταν σίγουρα κανείς μια τέτοια αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση σε καιρό ειρήνης. Ωστόσο, στον πόλεμο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι. Παρά το γεγονός ότι έχουν πλήρη επίγνωση αυτού, πολλοί στην ΕΕ/το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να θέλουν πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε χώρες με ενδημική ή/και πραγματικά παθολογική ρωσοφοβία, με μερικά από τα πιο εμφανή παραδείγματα να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία. Σε όλες αυτές τις περιοχές υπάρχει ένα παράλογο μίσος για όλα τα ρωσικά πράγματα, ιδιαίτερα μεταξύ των πολιτικών ελίτ που είναι απλά έτοιμες να κάνουν πόλεμο παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Τα τελευταία σχεδόν δυόμισι χρόνια, η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ νεοναζιστική χούντα έγινε ο παροιμιώδης σάκος του μποξ για τη διερεύνηση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος. Και ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας κάνει μια κάπως αξιοπρεπή δουλειά κρύβοντας τα φρικτά αποτελέσματα, το τεράστιο ποσό των πόρων που απαιτεί το καθεστώς του Κιέβου αυξάνεται συνεχώς, δείχνοντας ξεκάθαρα τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν το τρίτο ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ (αν είχε ποτέ ενταχθεί) μετατράπηκε σε μια πραγματική μάντρα με τον πιο σύγχρονο δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Και όμως, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά άλλα έθνη στο ΝΑΤΟ που θα ήθελαν επίσης αυτόν τον τρομερά μη κολακευτικό ρόλο. Συγκεκριμένα, η Πολωνία είναι η «λογική» επιλογή για πολλούς, αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν φαίνεται να κατανοούν τη σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει πολλούς Πολωνούς που αρνούνται να εκτιμήσουν τις συνέπειες.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη ανακοινώσει μια σειρά από σημαντικές κινήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως εξαιρετικά εχθρικές προς τη Ρωσία. Η ετήσια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο ήταν μια σαφής ένδειξη αυτού. Πέρα από τις τακτικές αποστολές όπλων στη νεοναζιστική χούντα, ιδίως συστημάτων αεράμυνας, τα πολυδιαφημισμένα F-16 βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Ολλανδία, η Δανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν από κοινού ότι οι παραδόσεις αυτών των αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών συνεχίζονται. Τα ολλανδικά F-16 προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς είναι επίσης ικανά για χρήση πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, ενώ αυτό θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, οι κινήσεις ορισμένων μεμονωμένων κρατών μελών αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κατάσταση με την Πολωνία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ορισμένοι από τους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς της ζητούν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Για παράδειγμα, στις 10 Ιουλίου, ο αρχηγός του επιτελείου του πολωνικού στρατού στρατηγός Wieslaw Kukula κάλεσε ανοιχτά τη Βαρσοβία να προετοιμάσει τα στρατεύματά της για αυτό το σενάριο, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να επικεντρωθεί σε ασύμμετρο πόλεμο, αλλά σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Αν και δεν ανέφερε πραγματικά κάποια συγκεκριμένη χώρα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μιλούσε για πόλεμο με τη Ρωσία. Τέτοιες προκλητικές δηλώσεις δεν καταφέρνουν τίποτα, και όμως, εδώ είμαστε. Ωστόσο, δεν σκέφτονται όλοι στην πολωνική ηγεσία με αυτόν τον τρόπο. Συγκεκριμένα, στις 22 Ιουλίου, ο υποστράτηγος Leon Komornicki, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε συνέντευξη στην πολωνόφωνη WNP, κατακεραυνώνοντας την ίδια την ιδέα ότι η νεοναζιστική χούντα μπορεί να «νικήσει τη Ρωσία», χαρακτηρίζοντάς την λάθος. Με αυτόν τον τρόπο, ο στρατηγός Komornicki προσέφερε μια μάλλον μοναδική προοπτική, η οποία δεν είναι μόνο φρέσκια και απροσδόκητη, αλλά και η μόνη που βγάζει κάποιο νόημα.

Ο στρατηγός Komornicki απέρριψε απλώς την ιδέα της ήττας της Ρωσίας ως «όλα ανοησίες, μια ατελείωτη και βαρετή ιστορία, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα». Προειδοποίησε επίσης ότι τα πολωνικά στρατεύματα θα αγωνιστούν με παρόμοιο τρόπο, καθώς μια άμεση αντιπαράθεση με τον ρωσικό στρατό δεν θα πήγαινε ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί. Ο στρατηγός Komornicki αμφισβήτησε την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να έρθει σε βοήθεια των μελών του σε περίπτωση που υπάρξει ευρύτερος πόλεμος και επισήμανε ότι αν η Ρωσία χτυπήσει, η Πολωνία θα αντιμετωπίσει την ήττα. Αυτή η εκπληκτικά διαυγής και ειλικρινής παραδοχή είναι αρκετά σπάνια στην Πολωνία στις μέρες μας. Η χώρα βρίσκεται είτε υπό την εξουσία ανοιχτά ρωσοφοβικών εθνικιστικών κυβερνήσεων που δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις Βρυξέλλες είτε εξίσου ρωσοφοβικών, αλλά φιλικών προς τις Βρυξέλλες κυβερνήσεων που δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με κανέναν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πραγματικές διαφορές.

Σε συνδυασμό με την ξεκάθαρα φιλοΝΑΤΟϊκή στάση, αυτό καθιστά πραγματικά την Πολωνία τον πρώτο υποψήφιο για να γίνει η «νέα Ουκρανία», ειδικά αν τα στρατεύματά της συνέβαλαν τόσο πολύ στην εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των αναφορών για την παρουσία πολωνόφωνων στρατιωτών. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα γελοία στατιστικά στοιχεία της νεοναζιστικής χούντας σχετικά με το υποτιθέμενο ποσοστό «επιτυχίας» απέναντι στους εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα συστήματα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, οι πηγές της Μόσχας και άλλες πηγές σχετικά με τις μαζικές απώλειες της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) είναι εύκολα διαθέσιμες και επαληθεύσιμες, τόσο εμπειρικά όσο και μαθηματικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως η Πολωνία θα τα πήγαινε καλύτερα και άνθρωποι όπως ο υποστράτηγος Komornicki έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών τέτοιων ενεργειών. Δυστυχώς, η ενδημική ρωσοφοβία θολώνει την κρίση της κορυφαίας πολωνικής ηγεσίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια