Η επιχείρηση Κουρσκ της Ουκρανίας: Στρατηγικό αριστούργημα ή γκάφα;

Russian troops in the Kursk region (ΑΡ via Russian Defense Minstry)
Freepen.gr - Σε έναν αθόρυβο ελιγμό πριν από την αυγή πριν από μια εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση με στόχο την περιοχή του Κουρσκ. Οι πρώτες πληροφορίες έδειξαν ότι και τα δύο μέρη κράτησαν σιωπηρή στάση τις πρώτες πρωινές ώρες της επιχείρησης. Έχει πλέον επιβεβαιωθεί πως τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει βαθιά σε ρωσικά εδάφη, φέρνοντας τις ρωσικές δυνάμεις σε σύγχυση και αναγκάζοντάς τις να ανασυνταχθούν.

Η επιχείρηση εξέπληξε τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, προκαλώντας αντιδράσεις από παγκόσμιες δυνάμεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν επιβεβαιώσει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, το οποίο περιλαμβάνει επιθετικά μέτρα σε εχθρικό έδαφος, με πιθανή χρήση του στρατιωτικού τους εξοπλισμού.

Καθώς η ομίχλη του πολέμου επιμένει στην περιοχή του Κουρσκ, η σαφήνεια των αποτελεσμάτων της επιχείρησης παραμένει ασαφής. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αυστραλό στρατηγό, στρατηγό Μικ Ράιαν, η πρωτοβουλία έχει προφανώς διαταράξει τη συνήθη δυναμική μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

«Η ικανότητα της Ουκρανίας να προκαλέσει μια τέτοια έκπληξη δεν έχει αναστατώσει μόνο τη Δύση αλλά και τους Ρώσους», σημείωσε στην ανάλυσή του ο απόστρατος στρατηγός Ράιαν.

Σε μια συνέντευξη στο πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Wirtualna Polska, ο στρατηγός Ryan τόνισε τις στρατηγικές και τακτικές επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων. «Οι Ουκρανοί δεν αιφνιδίασαν απλώς τον εχθρό τους- τον σόκαραν και τον ανάγκασαν να αντιδράσει αργά. Σαφώς, η Ουκρανία έχει εντοπίσει και εκμεταλλευτεί μια σημαντική ευπάθεια στη ρωσική άμυνα».

Η επιτυχία της επιχείρησης επεκτάθηκε πέρα ​​από τα απλά εδαφικά κέρδη. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν ουσιαστικά παράλληλες επιχειρήσεις που εμπόδισαν τις ρωσικές ενισχύσεις να φτάσουν στη ζώνη σύγκρουσης. Αυτές περιλάμβαναν όχι μόνο ενέδρες αλλά και την στρατηγική καταστροφή αεροπορικών βάσεων και αποθηκών πυρομαχικών, υπονομεύοντας κρίσιμα τις ρωσικές υλικοτεχνικές δυνατότητες.

«Τέτοιες ενέργειες αγοράζουν κρίσιμο χρόνο, επιτρέποντας στην Ουκρανία να διατηρήσει επιχειρησιακή δυναμική», πρόσθεσε ο στρατηγός Ράιαν.

Περαιτέρω, ο Ryan επεσήμανε τις ευρύτερες επιπτώσεις της επίθεσης. «Αυτή η επιχείρηση δεν αφορά μόνο τακτικά κέρδη. Οι Ουκρανοί στέλνουν επίσης ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και στη Δύση, περιλαμβάνοντας μια σειρά από πολιτικές και στρατηγικές προθέσεις», δήλωσε.

«Ένας άλλος στρατηγικός στόχος μπορεί να είναι η αλλαγή της αφήγησης του πολέμου με τρόπο που είναι πιο ευνοϊκός για την Ουκρανία. Η τόνωση του ηθικού του ουκρανικού πληθυσμού είναι επίσης ένας πιθανός στόχος, λαμβάνοντας υπόψη τους παρατεταμένους αμυντικούς αγώνες και τις ζημιές στις υποδομές που έχουν υποστεί», πρόσθεσε ο Ράιαν.

Όσον αφορά τη ιδιαιτερότητα της φετινής αντεπίθεσης σε σύγκριση με προηγούμενες προσπάθειες, ο Ράιαν επεσήμανε την ενισχυμένη ουκρανική στρατιωτική ετοιμότητα και την τακτική πολυπλοκότητα. «Αυτή τη φορά, η επιχείρηση διεξήχθη από έμπειρες μονάδες χρησιμοποιώντας προηγμένες αντιαεροπορικές τακτικές και ηλεκτρονικό πόλεμο, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη από τις προσπάθειες του περασμένου έτους όπου αναπτύχθηκαν λιγότερο προετοιμασμένες μονάδες».

Αν και είναι πρόωρο να προσδιοριστεί ο πλήρης αντίκτυπος της τολμηρής κίνησης της Ουκρανίας στο Κουρσκ, η επιχείρηση αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της σύγκρουσης. Είτε αυτό αποδειχθεί ότι είναι ένα αριστούργημα που αλλάζει την ορμή του πολέμου είτε ένα στρατηγικό σφάλμα που συνδυάζει τις υπάρχουσες προκλήσεις θα ξεδιπλωθεί με τον καιρό, σύμφωνα με τον Αυστραλό στρατηγό.

* πληροφορίες rmx.news

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια