Ποιος είναι ο σκοπός της εισβολής της Ουκρανίας στο Κουρσκ της Ρωσίας;

Photo: мультимедиа.минобороны.рф by Евгений Кель, CC BY 4.0
Ποιο μάθημα θέλει η Ουκρανία να πάρει η Ρωσία από την επίθεση στο Κουρσκ;

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εισέβαλαν στη Ρωσία στις 6 Αυγούστου. Ποιοι είναι οι στόχοι της Ουκρανίας από την επίθεση; Γιατί αποτέλεσε έκπληξη για τη Μόσχα; Το Pravda.Ru ζήτησε τη γνώμη εμπειρογνώμονα από τον στρατιωτικό αναλυτή και πολιτικό επιστήμονα Ντμίτρι Τάραν.

Anton Baketov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

- Πώς θα χαρακτηρίζατε τις μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που εισέβαλαν στην περιοχή του Κουρσκ; Τι όπλα διαθέτουν και πόσοι μαχητές υπάρχουν;


Πρόκειται για επίλεκτες μονάδες που διατηρούνταν σε εφεδρεία και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Η ιστορία αυτής της περιβόητης αντεπίθεσης σχετίζεται άμεσα με τρία γεγονότα, τρεις παράγοντες που καθορίζουν πλέον την κατάσταση των πραγμάτων στην ουκρανική κατεύθυνση:

Η νίκη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η κατάληψη οικισμών στην DPR και στην περιοχή Zaporozhye.

Οι Ουκρανοί αρνούνται να πάνε σε πόλεμο στις βορειοδυτικές περιοχές, ιδιαίτερα στη Βόλιν. Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι σκοτώνουν εκπροσώπους των γραφείων στρατολόγησης στρατιωτών, οι οποίοι στρατολογούν κρέας για το μέτωπο σε βιομηχανική κλίμακα.

Ο Zelensky υποτίθεται πως αγόρασε ένα οινοποιείο από τον Sting για εβδομήντα και κάτι εκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά τα γεγονότα δημιουργούν ορισμένες εντάσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης. Οι εφεδρικές μονάδες ρίχτηκαν στην κατεύθυνση του Κουρσκ. Τα μαχητικά αυτά διαθέτουν μεγάλη ποικιλία φορητών όπλων, εξοπλισμό αναγνώρισης και συστήματα αεράμυνας.

Η αντεπίθεση, η εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ, δεν παίζει στρατηγικό ρόλο. Πρόκειται πρωτίστως για μια κίνηση τακτικής και μέσων ενημέρωσης. Δεν μπορούν να υποχωρήσουν, θα αντέξουν μέχρι τέλους για να πιστέψουν όλοι ότι η Ουκρανία είναι ακόμα ισχυρή και νικήτρια.

Στην πραγματικότητα, η κρίση στο Κουρσκ σημαίνει ότι το ουκρανικό καθεστώς ζει τις τελευταίες του μέρες. Ο λαός της Ουκρανίας είναι έτοιμος να μιλήσει ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ουκρανική προπαγάνδα. Η κρίση στην περιοχή του Κουρσκ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάγκη να σκιαγραφηθεί τουλάχιστον κάποιου είδους "νίκη" με φόντο όλες τις ήττες που σημειώθηκαν πρόσφατα.

- Το μέτωπο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σπάει από τις ραφές, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν. Πιστεύετε πως ένας από τους στόχους της εισβολής στην περιοχή του Κουρσκ είναι να αποσπάσει τις εφεδρείες μας από άλλα σημεία του μετώπου;

Ναι, φυσικά. Αυτό γίνεται για να μειωθεί η πίεση της ήττας και να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της νίκης εκεί που υποτίθεται ότι κανείς δεν περίμενε τίποτα. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα προς τους επικεφαλής των δήμων και τον κυβερνήτη. Γιατί δεν εκκένωσαν τους ντόπιους; Εννοώ από τα παραμεθόρια χωριά που ζούσαν υπό την απειλή επιθέσεων; Υπάρχουν ερωτήματα και προς τις υπηρεσίες πληροφοριών. Θα έπρεπε να είχαν παρατηρήσει τη συσσώρευση εξοπλισμού και στρατιωτικού προσωπικού στα σύνορα με την περιοχή του Κουρσκ.

- Πιστεύετε ότι ο Ζελένσκι θέλει έτσι να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη συνέχεια;

Το συζητούν, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με τη νόμιμη εξουσία στην Ουκρανία. Τέλος, οι Αμερικανοί και ο δυτικός συνασπισμός που στέκεται πίσω από την Ουκρανία, προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες για διαπραγματεύσεις που θα είναι επωφελείς για την ουκρανική πλευρά.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε εξαιρετικά ασταθή κατάσταση. Αν ο λαός της Ουκρανίας εξεγερθεί, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα αρχίσουν να λιποτακτούν. Εκεί βιάζονται πολύ αυτή την στιγμή, επειδή η Ουκρανία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση από οικονομική, στρατιωτική και πολιτική άποψη. Φαίνεται ότι προσπαθούν να κερδίσουν κάτι πίσω πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Ζελένσκι έκανε πρόσφατα καμουφλαρισμένες δηλώσεις λέγοντας πως η Ουκρανία έχει κουραστεί από τον πόλεμο, ότι κάτι πρέπει να γίνει. Ωστόσο, η Δύση έχει προμηθεύσει τόνους όπλων στην Ουκρανία για έναν σκοπό. Η Δύση δεν θέλει να χάσει αυτό το προγεφύρωμα στον αγώνα κατά της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν έχουν αλλάξει για τη Ρωσία, αλλά οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Ουκρανία θα είναι καταστροφικές για το Κίεβο.

- Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι Ουκρανοί μαχητές καταλάβουν ή χτυπήσουν τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ;

Πιστεύω ότι το θέμα του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ είναι δευτερεύον, καθώς δεν είναι τόσο εύκολο να καλύψεις 77 χιλιόμετρα με βαριές μάχες κατά μήκος της διαδρομής. Θα μπορούσαν να είχαν επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό με διαφορετικό τρόπο αν ήθελαν. Μια επιχείρηση απόβασης θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είχαν χτυπήσει τον NPP Zaporizhzhya ή να είχαν οργανώσει μια προβοκάτσια σε άλλους πυρηνικούς σταθμούς με την ίδια επιτυχία. Νομίζω ότι όλη η συζήτηση για τον κίνδυνο για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντάσεις, να προστεθούν προσδοκίες πανικού. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

- Ποιες δυνάμεις διαθέτουμε για να υπερασπιστούμε την περιοχή του Κουρσκ;

Νομίζω ότι θα αποκρούσουμε την επίθεση κάτω από οποιοδήποτε σενάριο. Οι οχυρωμένες περιοχές στην περιοχή του Κουρσκ προετοιμάστηκαν. Θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία πληροφοριών, στη βρετανική και την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών που προετοίμασαν αυτή την πρόκληση. Τα ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στην περιοχή του Κουρσκ σε σημεία που δεν ήταν προετοιμασμένα για άμυνα από τη δική τους άποψη. Δεν έχω επίσημες πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας σχετικά με τους πόρους που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την επίλυση του προβλήματος. Νομίζω πως όλα θα έχουν τελειώσει σε λίγες ημέρες.

Θα ήθελα να το πω για άλλη μια φορά: αυτό δεν είναι ούτε αναγνώριση μάχης, ούτε αντεπίθεση. Πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για μια πολιτική και δημοσιογραφική ειδική επιχείρηση επίλεκτων μονάδων για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της νίκης αυτές τις ημέρες του Αυγούστου και να κερδηθούν πρόσθετοι πολιτικοί πόντοι για το καθεστώς του Κιέβου.

- Ήταν η Ρωσία προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον εχθρό; Ή μήπως πρόκειται για μια τακτική κίνηση του υπουργείου Άμυνας να παγιδεύσει τις πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες των ουκρανικών στρατευμάτων για να τις αλέσει αργότερα;

Δεν έχω γνώση των σχεδίων και των στρατηγικών στόχων του Γενικού Επιτελείου, αλλά δεν αποκλείω την επιλογή σας. Ίσως υπήρξαν κάποιοι λανθασμένοι υπολογισμοί στις προετοιμασίες. Θα πρέπει να αποδώσει κανείς τα εύσημα στις ουκρανικές μονάδες που εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη των πληροφοριών ολόκληρης της δυτικής κοινότητας και έλαβαν υπόψη τους όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό είναι ένα μάθημα για εμάς.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια