Να ποιον φοβάται πραγματικά η ΕΕ (και δεν είναι ο Τραμπ ή ο Μασκ)

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες μετά την κουβέντα του ζεύγους στο τζάκι είναι ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να αρχίσουν να μαθαίνουν κάποιες άβολες αλήθειες ο ένας από τον άλλον

Από την Rachel Marsden, αρθρογράφο, πολιτικό στρατηγικό σύμβουλο και οικοδέσποινα ανεξάρτητης παραγωγής talk-shows στα γαλλικά και τα αγγλικά - rachelmarsden.com - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν ο ιδιοκτήτης της X, Elon Musk, ανακοίνωσε μια ψηφιακή συζήτηση στο τζάκι της εφαρμογής με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και σημερινό επικρατέστερο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Donald Trump, τουλάχιστον ένας αξιωματούχος της ΕΕ έγινε αμέσως έξαλλος.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών της ΕΕ Τιερί Μπρετόν αντέδρασε στην διαδικτυακή προώθηση της αποκλειστικής εκδήλωσης με μια απειλή - το είδος του πράγματος που περνάει πολύ καλύτερα σε ένα επίσημο εταιρικό επιστολόχαρτο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτή την περίπτωση) παρά, ας πούμε, σε ένα ψιθυριστό, μη ανιχνεύσιμο τηλεφώνημα.

«Σας γράφω στο πλαίσιο των πρόσφατων γεγονότων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε σχέση με την προγραμματισμένη μετάδοση στην πλατφόρμα σας Χ μιας ζωντανής συνομιλίας μεταξύ ενός υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και εσάς, η οποία θα είναι επίσης προσβάσιμη στους χρήστες στην ΕΕ», έγραψε ο Μπρετόν στον Μασκ.

Προειδοποίησε τον δισεκατομμυριούχο για τις εν εξελίξει έρευνες συμμόρφωσης και επέμεινε στην ανάγκη να μετριάσει την «ενίσχυση επιβλαβούς περιεχομένου», η οποία «αν δεν αντιμετωπιστεί θα μπορούσε... να δημιουργήσει επιζήμιες επιπτώσεις στον δημόσιο διάλογο και τη δημόσια ασφάλεια».

Α, ναι. Επειδή οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη αφήγηση και την ατζέντα του κατεστημένου της ΕΕ θεωρείται γενικά απειλή για τη δημόσια τάξη. Οι πληβείοι μπορεί πράγματι να ανακαλύψουν κάποιες ενοχλητικές πραγματικότητες που εξηγούν καλύτερα γιατί η καθημερινή ζωή στην Ευρώπη έχει γίνει πιο δύσκολη από εκείνη των επικυρίαρχων της φύλαξης των πυλών.

Ακόμα χειρότερα, μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν κάτι γι' αυτό, πράγμα που αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη ενόχληση για το κυρίαρχο κατεστημένο, καθώς μπορεί να χρειαστεί πράγματι να αναθεωρήσουν κάποιες από τις πολιτικές τους εις βάρος κάποιων αδιαφανών ειδικών συμφερόντων.

Πόσο ταιριαστό που ο Μπρετόν επικαλέστηκε τις πρόσφατες ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες δεν προκλήθηκαν από έναν πραγματικό μετανάστη, αλλά παρ' όλα αυτά προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή για τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου - κάτι που είναι τόσο «ψεύτικο» που η ίδια η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει την έκταση του προβλήματος, αποθηκεύοντας μετανάστες σε μια υπεράκτια φορτηγίδα και προτείνοντας να τους στείλει στη Ρουάντα.

Ο Μπρετόν κοινοποίησε επίσης την επιστολή του στη διευθύνουσα σύμβουλο της X, Λίντα Γιακαρίνο, με τον ίδιο τρόπο που ένας διευθυντής που μαλώνει εγγράφως έναν απείθαρχο μαθητή αντιγράφει και τη μητέρα του παιδιού, ώστε να του δώσει ένα καλό χέρι ξύλο στο σπίτι. Όμως ο Breton ανακάλυψε ότι το να πείσεις τη μαμά είναι δύσκολο να το κάνεις όταν το «παιδί» σε αυτή την περίπτωση υποστηρίζει όλο το νοικοκυριό.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να επεκταθεί ένας νόμος που προοριζόταν να εφαρμοστεί στην Ευρώπη σε πολιτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ», απάντησε ο Yaccarino. «Επίσης, πατρονάρει τους Ευρωπαίους πολίτες, υπονοώντας πως είναι ανίκανοι να ακούσουν μια συζήτηση και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα».

Συνήθως, όταν η ΕΕ κατηγορείται για ξένη ανάμειξη, αυτό συμβαίνει επειδή είναι συνοδηγός του θείου Σαμ, ο οποίος αυτή τη φορά δεν ήταν κοντά για ενισχύσεις, όταν ο ίδιος ο Μασκ ανταπέδωσε με ένα meme από την ταινία Tropic Thunder - μια ακίνητη εικόνα του ηθοποιού Τομ Κρουζ στο ρόλο του ως ατζέντη ταλέντων, με λεζάντα τη φράση: «Κάνε ένα μεγάλο βήμα πίσω και κυριολεκτικά, f**k your own face!».

Ο αρχισυντάκτης των ψηφιακών δραστηριοτήτων της France Inter, Stephane Jourdain, επικαλέστηκε πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που του είπαν ότι η απάντηση του Musk θα προστεθεί στους φακέλους τους κατά της X. Ναι, ναι, κομισάριοι!

Ω, αλλά περιμένετε. Φαίνεται ότι ο Μπρετόν βγήκε μπροστά από το καραγκιοζιλίκι της ΕΕ και τώρα πρόκειται να δεχτεί ένα βαθύ μασάζ στην πλάτη από τα ίχνη των ελαστικών της καρότσας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αρνήθηκε πως ο Μπρετόν είχε την έγκριση της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να στείλει την επιστολή», ανέφεραν οι Financial Times. Ο Μπρετόν ξέρει τώρα ακριβώς πώς αισθάνεται κάθε πολίτης της ΕΕ όταν η μη εκλεγμένη «βασίλισσα Ούρσουλα» λαμβάνει το ίδιο είδος αποφάσεων από πάνω προς τα κάτω για όλους τους Ευρωπαίους με αυτές που ο μη εκλεγμένος Μπρετόν μόλις προσπάθησε να επιβάλει μονομερώς στον Μασκ.

Όλο αυτό το δράμα για ποιο λόγο ακριβώς; Για το γεγονός ότι ο Τραμπ μπορεί να πει κάτι που δεν ταιριάζει με την προπαγάνδα της ΕΕ, η οποία προφανώς είναι τόσο εύθραυστη και εύθραυστη που πρέπει να προστατευτεί προληπτικά από κάθε πιθανή μελλοντική πρόκληση, όσο λογική ή τρελή κι αν είναι;

Αποδεικνύεται ότι η ΕΕ δεν είχε λόγο να ανησυχεί ιδιαίτερα. Ο Τραμπ δεν φαίνεται να έχει ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει εδώ.

«Εκμεταλλεύονται σε μεγάλο βαθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο», δήλωσε ο Τραμπ για την Ευρώπη, η οποία παρακινήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να παραιτηθεί από την εμπορική της σχέση με τη Ρωσία, της οποίας η φθηνή ενέργεια της επέτρεπε να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Τώρα έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ακριβότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Και το εμπορικό έλλειμμα που έχουν οι ΗΠΑ με την ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα όλων των προστατευτικών δασμών που επιβάλλει σε άλλους ανταγωνιστές της, όπως η Κίνα -μια ιδέα που ο ίδιος ο Τραμπ υποστηρίζει εδώ και καιρό- αφήνοντας τις ΗΠΑ με λιγότερους προμηθευτές, όπως η ΕΕ. Οι ΗΠΑ κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά στο να αυτοκαταστρέφονται από ό,τι θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε άλλος.

«Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν δυσανάλογα περισσότερα για την υπεράσπιση της Ευρώπης απ' ό,τι η Ευρώπη; Αυτό δεν βγάζει νόημα», είπε ο Τραμπ στον Μασκ. «Αυτό είναι άδικο, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί». Μόνο που τα μετρητά των ΗΠΑ «για την Ουκρανία» ως επί το πλείστον απλώς διοχετεύονται στο στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη συμφωνία για τους φίλους της Ουάσινγκτον. Και όταν οι ΗΠΑ απαιτούν από την Ευρώπη να ξοδεύει περισσότερα για όπλα για τον εαυτό της, μαντέψτε ποιος είναι ο μεγάλος νικητής; «Την περίοδο 2019-2023, το 55% των εισαγωγών στην Ευρώπη προέρχεται από τις ΗΠΑ, από 35% την περίοδο 2014-2018», ανέφερε το γαλλικό κρατικό μέσο ενημέρωσης France 24 για τα όπλα της ΕΕ.

Λες και η ΕΕ πρόκειται να διευκρινίσει κάποια από αυτές τις δηλώσεις του Τραμπ. Αν οι Βρυξέλλες έπρεπε να είναι ειλικρινείς, θα έλεγαν: «Λοιπόν, στην πραγματικότητα, ο Τραμπ διέδιδε ψεύτικες ειδήσεις όταν είπε ότι δεν πληρώνουμε αρκετά για την Ουκρανία. Οι δικές μας βιομηχανίες όπλων αρχίζουν επίσης να εξαργυρώνουν την παρωδία τώρα, επίσης».
 
Επίσης, η ΕΕ πιθανώς δεν θα θέλει να παραδεχτεί ότι έχει γίνει περισσότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ για τα πάντα -συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου- παρά το γεγονός ότι η όλη ιδέα της ρήξης με τη Ρωσία ήταν προς το συμφέρον της αποφυγής της υπερβολικής δέσμευσης σε κάποιον εταίρο. Ωστόσο, να ο Τραμπ που ακούγεται σαν να μην έχει ιδέα γιατί οι Βρυξέλλες έχουν γίνει τόσο προσκολλημένες στο στάδιο πέντε που χρειάζονται τις ΗΠΑ για να αγοράζουν περισσότερα από τα πράγματά τους.

Όσο περισσότερο φλυαρεί ο Τραμπ, τόσο περισσότερο ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να εκτιμήσει μόνος του πόσο η πραγματικότητά του ταυτίζεται με τη δική του. Και όσο περισσότερο φως ημέρας υπάρχει ανάμεσά τους, τόσο λιγότερη επιρροή θα έχει ο Τραμπ πάνω τους. Γι' αυτό και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εξυπηρετήσει την ατζέντα της ίδιας της ΕΕ να τον αφήσει να μιλάει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το μειονέκτημα, βέβαια, είναι ότι η ανοιχτή συζήτηση για οτιδήποτε σχετικό με την ΕΕ που επικαλείται ο Τραμπ -ακόμα και ανίδεα- κινδυνεύει να προκαλέσει μια διαδικτυακή δημόσια ανάλυση των δράσεων της ΕΕ που θα διαρρεύσει στα πιο συμβατικά μέσα ενημέρωσης. Και ο κίνδυνος εκεί είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι πολιτικοί της ΕΕ να αποκαλυφθούν ως αδέξιοι καραγκιόζηδες.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια