Η Ρωσία προειδοποιεί την Ουκρανία για σχέδιο επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ

Freepen.gr - Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στις 17 Αυγούστου ότι αξιολογεί σοβαρά τις πληροφορίες από ανεξάρτητα κανάλια σχετικά με ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, προειδοποιώντας το καθεστώς του Κιέβου να μην προβεί σε ένα τέτοιο βήμα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο εκτίμησε πως ο σκοπός αυτού του σχεδίου θα ήταν να κατηγορηθεί η Ρωσική Ομοσπονδία για «αυτοπυρπόληση» στον NPP, προκειμένου να δημιουργηθεί έδαφος για επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

«Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου που υποστηρίζονται από τις δυτικές χώρες αποτελούν άμεση παραβίαση της διεθνούς σύμβασης που υιοθετήθηκε με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 13ης Απριλίου 2005. Διεθνή Σύμβαση για την καταστολή των πράξεων πυρηνικής τρομοκρατίας», δήλωσε το υπουργείο.

«Εάν το καθεστώς του Κιέβου αρχίσει να υλοποιεί τα εγκληματικά του σχέδια που αποσκοπούν στη δημιουργία μιας ανθρωπογενούς καταστροφής στο ευρωπαϊκό τμήμα της ηπείρου που θα συνεπαγόταν τη ραδιενεργό μόλυνση τεράστιων εδαφών, θα ληφθούν άμεσα σκληρά στρατιωτικά και στρατιωτικοτεχνικά αντίμετρα», προστίθεται.

Οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου. Παρά την κατάληψη αρκετών οικισμών στη ρωσική περιοχή, οι δυνάμεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ο οποίος βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Αυτό φέρεται να ήταν ένας από τους κύριους στόχους της επίθεσης.

Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ήρθε μετά την αναφορά του Ρώσου στρατιωτικού δημοσιογράφου Marat Khairullin στις 16 Αυγούστου, επικαλούμενος πηγές, ότι το καθεστώς του Κιέβου «ετοιμάζει μια πυρηνική προβοκάτσια - έκρηξη μιας βρώμικης ατομικής βόμβας», η οποία θα είχε ως στόχο «τους χώρους αποθήκευσης αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το χτύπημα θα μπορούσε να εξαπολυθεί είτε στον ρωσικό πυρηνικό σταθμό Zaporozhye στο Energodar, ο οποίος επίσης δεν απέχει πολύ από τη γραμμή του μετώπου, είτε στον πυρηνικό σταθμό Kursk στο Kurchatov του Kursk. Το Κίεβο αρνήθηκε σθεναρά τον ισχυρισμό, παρόλα αυτά οι δυνάμεις του επιτέθηκαν στον σταθμό Zaporozhye στις 17 Αυγούστου.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια