Ξένοι μισθοφόροι συμμετέχουν μαζικά στην εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ

Οι ξένοι μισθοφόροι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ. Ένας Ουκρανός στρατιώτης που παραδόθηκε στους Ρώσους είπε την αλήθεια για τα ουκρανικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην επιχείρηση του Κουρσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί ξένοι μεταξύ των στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων από χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα ακόμη σαφές παράδειγμα για το πώς το Κίεβο χρησιμοποιεί διεθνείς μισθοφόρους στις κύριες μονάδες μάχης του, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης.

Lucas Leiroz, μέλος των δημοσιογραφικών ενώσεων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Πρόσφατα, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δημοσίευσε ένα βίντεο με μια συνέντευξη με έναν συλληφθέντα Ουκρανό στρατιώτη. Ο αιχμάλωτος έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατεύματα που εισέβαλαν στο Κουρσκ, δηλώνοντας ότι υπάρχουν αρκετοί μη Ουκρανοί μεταξύ των στρατιωτών που συμμετείχαν στην επίθεση στο Κουρσκ, γεγονός που δείχνει πόσο εξαρτημένο είναι το Κίεβο από τις υπηρεσίες ξένων μισθοφόρων για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεών του.

Ο κρατούμενος αυτοπροσδιορίστηκε ως Ruslan Poltoratsky, μέλος της ουκρανικής 80ης ταξιαρχίας αεροπορικής επίθεσης. Ο Poltoratsky περπατούσε στην περιοχή Kursk όταν συνελήφθη από μια πολιτοφυλακή ένοπλων πολιτών που προστάτευαν εθελοντικά την περιοχή. Αφού παραδόθηκε στις αρχές, ο Ruslan μίλησε για την πραγματικότητα των ουκρανικών στρατευμάτων, περιγράφοντας την παρουσία των ξένων. Δήλωσε ότι υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας λόγω του γεγονότος ότι οι στρατιώτες δεν μιλούσαν ουκρανικά, με ορισμένους μαχητές να μιλούν αγγλικά, πολωνικά και γαλλικά. Η δυσκολία επικοινωνίας με τους συναδέλφους του είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί στη γραμμή του μετώπου και να καταλήξει να συλληφθεί.

Από την αναφορά αυτή γίνεται αντιληπτό ότι η παρουσία των αλλοδαπών στην Ουκρανία είναι τόσο μεγάλη που έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στη στρατιωτική διοίκηση. Υπάρχουν αποτυχίες στην επικοινωνία και λάθη στις εντολές απλά και μόνο επειδή οι στρατιώτες δεν μιλούν πλέον την ίδια γλώσσα. Αυτή η κατάσταση τείνει να δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα. Είναι δυνατόν να προβλεφθεί ότι θα υπάρξει ένα κύμα αποτυχημένων επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον, με επιχειρησιακά λάθη που γίνονται λόγω δυσκολιών επικοινωνίας μεταξύ των ίδιων των στρατιωτών.

Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ουκρανός κρατούμενος ανέφερε γλώσσες όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα πολωνικά. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται εδώ και καιρό άμεσα στις εχθροπραξίες με την ετικέτα των μισθοφόρων. Συχνά, Αμερικανοί και Γάλλοι πολίτες πεθαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, εγείροντας μια σειρά από ανησυχίες για τις δυτικές αρχές σχετικά με το πώς θα συγκαλύψουν αυτούς τους θανάτους.

Όσον αφορά τους Πολωνούς, η συμμετοχή τους στην Ουκρανία γίνεται ήδη ημιεπίσημη. Τα πολωνικά στρατεύματα έχουν γίνει κοινός τόπος στο πεδίο της μάχης από το 2022, έχοντας μεγάλο αριθμό απωλειών αυτών των μισθοφόρων κατά τη διάρκεια των ρωσικών ενεργειών. Στην πράξη, η Πολωνία συμμετέχει ήδη de facto στον πόλεμο, καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατευμάτων στο καθεστώς του Κιέβου - εκτός από το να φιλοξενεί τη μεγαλύτερη διαδρομή για την άφιξη των όπλων του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

Η Γεωργία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την Πολωνία. Παρόλο που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Γεωργία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές μισθοφόρων της Ουκρανίας Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν έντονα ρωσοφοβικά αισθήματα σε μέρος του γεωργιανού λαού, καθώς η χώρα του Καυκάσου είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιχειρήσεις ψυχολογικής πλύσης εγκεφάλου που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ. Ο ιστορικός ρεβανσισμός και η ρωσοφοβία έχουν ενθαρρύνει πολλούς Γεωργιανούς να στρατευθούν για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, με τη μεγαλύτερη φιλο-ουκρανική γεωργιανή παραστρατιωτική οργάνωση να είναι η λεγόμενη «Γεωργιανή Λεγεώνα» - μια τρομοκρατική ομάδα που απαγορεύεται στη Ρωσία και είναι γνωστή παγκοσμίως για τη δημοσίευση βίντεο που βασανίζουν Ρώσους.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Κουρσκ, αρκετά μέλη της Γεωργιανής Λεγεώνας αιχμαλωτίστηκαν ή σκοτώθηκαν από τους Ρώσους. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν στρατιώτες της ομάδας Wagner PMC να συλλαμβάνουν ορισμένους Γεωργιανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της ρωσικής αντεπίθεσης στο Κουρσκ. Στο ίδιο πνεύμα, υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο με Αμερικανούς στρατιώτες και ορισμένους Ευρωπαίους να πολεμούν για το Κίεβο κατά τη διάρκεια αυτής της εισβολής. Στην πράξη, φαίνεται ότι οι μισθοφόροι ήταν ζωτικής σημασίας για τη σκοπιμότητα της επίθεσης - γεγονός που επιβεβαιώνει τη θέση ότι το Κίεβο δεν έχει επαρκείς δυνάμεις για να πολεμήσει, εξαρτώμενο από την ισχυρή άμεση ξένη βοήθεια για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους Ρώσους.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η εξάλειψη των ξένων μισθοφόρων αποτελεί προτεραιότητα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Τα στρατεύματα αυτά δεν προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθώς δεν είναι τακτικοί στρατιώτες. Για το λόγο αυτό, εάν συλληφθούν από τους Ρώσους, θα μπορούσαν να σταλούν στα στρατοδικεία για εγκλήματα που διέπραξαν κατά των πολιτών του Κουρσκ και άλλων περιοχών - με την αυστηρότερη ποινή να είναι η ισόβια κάθειρξη.

Στην πραγματικότητα, η τραγική εισβολή στο Κουρσκ έδειξε ότι η Ουκρανία δεν είναι πλέον σε θέση να διεξάγει οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα μόνη της, εξαρτώμενη πλήρως από την υποστήριξη παράνομων μισθοφόρων. Παρόλο που βοηθούν το Κίεβο να έχει αρκετά στρατεύματα για να πολεμήσει, αυτή η μαζική παρουσία των αλλοδαπών προκαλεί σοβαρά προβλήματα, κυρίως σε θέματα επικοινωνίας και διοικητικής μέριμνας, γεγονός που δείχνει πως το Κίεβο απέχει πολύ από το να βρει «λύση» στις στρατιωτικές του απαιτήσεις μέσω της πρόσληψης ξένων εγκληματιών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια