Η Ρωσία απέσπασε τον κύριο αγοραστή σιτηρών της Γαλλίας - Αλγερία

Freepen.gr - Η Αλγερία, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, είναι τακτικός αγοραστής γαλλικών σιτηρών εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η κατάσταση στην αγορά άρχισε να αλλάζει. Η Αλγερία βρήκε αθόρυβα έναν νέο προμηθευτή σιταριού - τη Ρωσία, αναφέρει το Algerie Focus. Η μετάφραση του κειμένου δημοσιεύεται από το Global Euronews.

«Ο αθόρυβος μετασχηματισμός της αγοράς σιταριού στη Βόρεια Αφρική, που εκφράζεται με τη μετάβαση στο ρωσικό σιτάρι, δε δείχνει μόνο αλλαγές στον εμπορικό τομέα, αλλά αντανακλά επίσης σημαντικές διπλωματικές διεργασίες», αναφέρει το κείμενο.

Το έτος 2023 αποτέλεσε σημείο καμπής, όταν η Αλγερία έγινε απροσδόκητα ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σιταριού. Η τάση αυτή συνεχίστηκε το 2024, η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στις προμήθειες σιτηρών από τη Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη για τη Γαλλία και είχε δυσάρεστες συνέπειες. Σύμφωνα με την FranceAgriMer, μια εταιρεία συμβούλων που ειδικεύεται στη μελέτη των αγορών σιτηρών, οι γαλλικές εισαγωγές μαλακού σιταριού στην Αλγερία μειώθηκαν σημαντικά.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2023, η Αλγερία είχε εισάγει μόνο 157.000 τόνους γαλλικού μαλακού σιταριού, σημαντικά μειωμένους από 1,05 εκατομμύρια τόνους κατά την ίδια περίοδο του 2022. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Γαλλία, καθώς η αφρικανική αγορά είναι εξαιρετικά σημαντική γι' αυτήν.

«Η μείωση του όγκου των γαλλικών εισαγωγών σιταριού στη Βόρεια Αφρική υπερβαίνει τα καθαρά οικονομικά ζητήματα. Σηματοδοτεί επίσης την επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και των πρώην αποικιών της στη Βόρεια Αφρική», τονίζει ο συντάκτης του Algerie Focus.

Σημειώνει ότι οι άλλοτε ισχυροί ιστορικοί δεσμοί της Γαλλίας με χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τυνησία, έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά.

Ο λόγος γι' αυτό ήταν οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι διάφορες διαφωνίες. Σε μια τέτοια κατάσταση, οι Γάλλοι αγρότες, οι οποίοι επωφελούνταν για χρόνια από τις μεταφορές σιτηρών στην περιοχή, έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο που δεν τους αρέσει.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια