Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ανησυχούν για την αυξανόμενη δύναμη του βοηθού του Ζελένσκι, Αντρίι Γιέρμακ

Όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην Ελβετία τον Ιούνιο για μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, η εκδήλωση προσέφερε μια ματιά στα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται παρασκηνιακά στο Κίεβο, ανέφερε το Bloomberg, προσθέτοντας ότι όποιος έχει συναναστραφεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα αναγνωρίσει πιθανότατα τον Andriy Yermak, τον προσωπάρχη που βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Καθώς η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της, ορισμένοι από τους διεθνείς υποστηρικτές του Κιέβου ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πόσο η λήψη αποφάσεων συγκεντρώνεται στα χέρια του Yermak, ενός πρώην παραγωγού ταινιών, ο οποίος έχει γίνει ο "μοναδικός φύλακας" του Zelensky με άμεσο λόγο στα πάντα, από την εξωτερική πολιτική έως τον στρατιωτικό σχεδιασμό.

Η άνοδος του 52χρονου, γράφει το πρακτορείο, συνοδεύτηκε από την πτώση πολλών άλλων κοντά στην κορυφή - ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενός διοικητή της κεντρικής τράπεζας και του προκατόχου του ως προσωπάρχη - συχνά στα χέρια του κορυφαίου βοηθού, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια αντιπροσωπεία, την οποία επικαλείται το πρακτορείο, περιέγραψε τον Yermak ως έναν ισχυρογνώμονα αξιωματούχο με τεράστια επιρροή, ο οποίος συχνά προωθούσε φιλοδοξίες που ξεπερνούσαν την πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για ένα μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο Yermak δήλωσε στις 31 Ιουλίου: "Δεν εμπλέκομαι σε κάθε δουλειά, απλώς συντονίζω. Ναι, είμαι πολύ περήφανος που ο πρόεδρος ζητάει τη γνώμη μου, αλλά ζητάει τη γνώμη μου επειδή φέρνω αποτελέσματα".

"Φυσικά διαβάζω και ακούω ότι οι άνθρωποι μιλούν για τη δύναμή μου, αλλά σας παρακαλώ, πείτε μου, πώς χρησιμοποιώ αυτή τη δύναμη; Να εργάζομαι 24 ώρες, επτά ημέρες, να αναλαμβάνω περισσότερες υποχρεώσεις και περισσότερα ρίσκα. Ο [Zelensky] είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι είναι σημαντικό να ακούει και να γνωρίζει τις διαφορετικές απόψεις. Παίρνει πάντα ο ίδιος τις αποφάσεις", πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στις 3 Ιουλίου, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί περί του ότι ο Γέρμακ έχει συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία "γίνονται απλώς για να μου επιτεθεί".

"Κάνει αυτό που του λέω να κάνει - και εκπληρώνει τα καθήκοντα", πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το Bloomberg επεσήμανε επίσης ότι το προφίλ του Yermak στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτο με εικόνες του ίδιου με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους - συχνά χωρίς να φαίνεται πουθενά ο Zelensky. Μια ανάρτηση της 7ης Ιουνίου στο κανάλι του στο Telegram έδειχνε τον Yermak να σφίγγει το χέρι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ενώ ο Zelensky έσφιγγε το χέρι με τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin - μια αντιστροφή του πρωτοκόλλου που προκάλεσε χλευαστικά σχόλια στο Κίεβο.

Η δυναμική αυτή προκάλεσε ένα συνηθισμένο αστείο μεταξύ των Ουκρανών για τον αρχηγό του επιτελείου: "Δεν είναι το νούμερο ένα, αλλά ούτε και το νούμερο δύο".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η εντολή του Γέρμακ είναι ευρύτερη από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του. Έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε κάθε σημαντική απόφαση στη σύγκρουση: αντικατέστησε τον κορυφαίο στρατηγό Ζελένσκι, εξασφάλισε προμήθειες όπλων, διαπραγματεύτηκε εγγυήσεις ασφαλείας, επέβλεψε την ανταλλαγή κρατουμένων και -στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας- προσπάθησε να κερδίσει την υποστήριξη του Παγκόσμιου Νότου στον αγώνα του Κιέβου.

Πηγές που είναι εξοικειωμένες με την απόλυση τον Μάιο του Ουκρανού υπουργού Υποδομών Αλεξάντρ Κουμπράκοφ, ενός αξιωματούχου που κάποτε είχε άμεση σχέση με τον Ζελένσκι και ήταν κοντά στην κυβέρνηση Μπάιντεν, λένε ότι ο Γέρμακ συνέβαλε καθοριστικά στην απομάκρυνσή του. Σύμφωνα με το Bloomberg, το προεδρικό γραφείο απέτυχε να εξηγήσει επαρκώς την απόλυση, μεταξύ άλλων αλλαγών στο προσωπικό, αφήνοντας τις ξένες κυβερνήσεις σε σύγχυση σχετικά με την αλλαγή.

Το Bloomberg υπογράμμισε ότι η δυναμική της εξουσίας αποτελεί σοβαρό ζήτημα για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους διεθνείς δωρητές -συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- οι οποίοι έχουν θέσει τη διαφάνεια ως κριτήριο αναφοράς για τη μεταφορά κεφαλαίων. Η αμερικανική Επιτροπή για έναν υπεύθυνο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη εγκρίνει βοήθεια ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.

Το άρθρο κατέληγε με τον γελοίο ισχυρισμό του Yermak πως "η Ρωσία δεν έχει κίνητρα. Στο τέλος, η νίκη είναι στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν κίνητρα".

Με τον Yermak να παραμένει αλαζονικά σταθερός στην πεποίθησή του ότι η Ουκρανία θα νικήσει και πως η Ρωσία δεν έχει κίνητρα, υποδηλώνει ότι το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά αυταπάτη σχετικά με την πλήρη έκταση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Ωστόσο, δηλώνει επίσης: "Πρέπει να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό για να επιτύχουμε μια δίκαιη ειρήνη". Αυτό υποδηλώνει ότι το Κίεβο έχει, στην πραγματικότητα, επίγνωση της κατάστασης και αρχίζει να απελπίζεται για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και ότι η συζήτηση για το ότι η Ρωσία δεν έχει κίνητρο είναι απλώς προπαγάνδα που, τελικά, ούτε οι Ουκρανοί ούτε η Δύση δεν πιστεύουν πλέον.

Όπως και να έχει, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η εξουσία στην Ουκρανία έχει παγιωθεί σε όλο και λιγότερα χέρια, με τον Γέρμακ να απομακρύνει όλους εκείνους που μπορούν δυνητικά να αμφισβητήσουν αυτόν και τον Ζελένσκι. Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει και να καταλαμβάνει όλο και περισσότερα εδάφη, το καθεστώς θα γίνει πιο απελπισμένο και παρανοϊκό, και μπορεί να αναμένεται ότι περισσότερες δημοφιλείς ή σημαίνουσες προσωπικότητες θα εκκαθαριστούν από τον Γέρμακ και τον Ζελένσκι.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια