Ηλεκτρική ενέργεια - Οι ''εταίροι'' μας έστειλαν πάλι τον λογαριασμό στήριξης της Ουκρανίας ...


Της Στέλλας Πατρώνα *

Και με αφορμή τον εκφυλισμό των αγαπητών κατοικιδίων που λόγω κονσερβούλας και ξηράς τροφής ξέμαθαν να τρώνε ψάρια (και πολύ περισσότερο να κυνηγούν ποντίκια), ας πάμε λίγο και στον εκφυλισμό της πολιτικής μας ζωής που κάτι ανάλογο συμβαίνει....

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν άρθρα με τίτλους “Ξεφεύγει η κατάσταση στις αγορές Χονδρικής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη” (Αδάμ Αδαμόπουλος energy. gr), “Σπάει τα ρεκόρ στην τιμή ενέργειας η ΝΑ Ευρώπη” (world energynews. gr), “Οι 3 λόγοι που βάζουν “φωτιά” στα Χρηματιστήρια Ενέργειας των Βαλκανίων” (Γιώργος Φιντικάκης, energy press), τα οποία μας πληροφορούν ότι καταγράφονται πάλι τιμές ρεκόρ στην περιοχή της Ν.Α Ευρώπης λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας που απορροφά η Ουκρανία και της τεχνικής μείωσης των ροών ηλεκτρισμού από την Αυστρία προς την Ουγγαρία. 

Με άλλα λόγια οι κεντροευρωπαίοι “εταίροι” μας έστειλαν πάλι (το ίδιο έκαναν και τον Ιούλιο) το λογαριασμό στήριξης της Ουκρανίας στα Βαλκάνια και είτε το κίνητρό τους είναι το “στρίμωγμα” του Όρμπαν, είτε η περιχαράκωση των δικών τους οικονομιών, πρόκειται σαφώς για μια πρακτική που στρέφεται εναντίον των οικονομιών των χωρών των βαλκανίων και των λαών των χωρών αυτών.

Μάλιστα, για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ακόμη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε – μαζί με τις  κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας - να προσδώσει πολιτική διάσταση στην σύμπηξη ενιαίου μετώπου κατά της ακρίβειας στην ενέργεια από τις ενώσεις βιομηχανικών καταναλωτών των τριών χωρών (βλέπετε στα σχόλια το άρθρο του Αδάμ Αδαμόπουλου). 

Παρ' όλα αυτά – και εδώ φαίνεται ο εκφυλισμός της πολιτικής στη χώρα μας – καμιά αντιπολιτευτική δύναμη δεν κάνει λόγο για το ζήτημα αυτό, προφανώς για τον εξής λόγο:

Η κριτική στο ισχύον ηλεκτροδοτικό σύστημα φθάνει έως την “απελευθέρωση” της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη “μετατροπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα” και τη λειτουργία του “καρτέλ ενέργειας”, αλλά καμια αντιπολιτευτική δύναμη δεν αναφέρεται στην “ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” και στους πρόσθετους κινδύνους και περιορισμούς που αυτή συνεπάγεται.....

Πως λοιπόν θα αναφερθούν σήμερα στο εν λόγω θέμα;  Ο όρος “ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” είναι “άγνωστος” στην πολιτική κριτική και φαίνεται ότι θα παραμείνει έτσι για καιρό, αφού η χρήση του συνεπάγεται – αναγκαστικά -  και την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος...


* Η Στέλλα Πατρώνα είναι δικηγόρος, μέλος του Δικτύου Ενεργών Καταναλωτών – Δ.Ε.ΚΑ και της πρωτοβουλίας “Δρόμος Ανοιχτός”

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια