Η Ουκρανία μπορεί να ετοιμάζεται να επιτεθεί ή να αποκόψει τη νοτιοανατολική πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Κυριακή ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί για την «απειλή» που περιγράφει η στρατιωτική ενίσχυση της Λευκορωσίας κατά μήκος των συνόρων. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο επέστησε επίσης την προσοχή την περασμένη εβδομάδα στους 120.000 Ουκρανούς στρατιώτες που, όπως ισχυρίζεται, αναπτύχθηκαν πρώτοι εκεί. Ενδεικτικά, η Λευκορωσία διαθέτει μόνο περίπου 65.000 ενεργούς στρατιώτες, το ένα τρίτο των οποίων σταθμεύει κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, μια μικρή ουκρανική δύναμη προσπάθησε ανεπιτυχώς να εισβάλει σε ένα μικροσκοπικό χωριό στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Εκ των υστέρων, ήταν πιθανότατα μια δοκιμαστική απόπειρα, αλλά οποιαδήποτε εισβολή τύπου Κουρσκ κατά μήκος αυτού του μετώπου θα μπορούσε να προκαλέσει τον κίνδυνο να παρεμποδίσει ή ακόμη και να αποκόψει την στρατιωτική εφοδιαστική της Ρωσίας προς τη νοτιοανατολική πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένας κοντινός αυτοκινητόδρομος που εκτείνεται μεταξύ εκεί και της ομώνυμης πρωτεύουσας του Μπριάνσκ, μόλις 30-50 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία από τα σύνορα.

Η Ουκρανία μπορεί να ετοιμάζεται είτε να επιτεθεί στο Γκόμελ (το οποίο απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα) είτε τουλάχιστον να απειλήσει την στρατιωτική εφοδιαστική της Ρωσίας προς εκεί από το Μπριάνσκ, κρίνοντας από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, η οποία, όπως σημειώνει ο «Kyiv Independent», είναι η πρώτη για τη Λευκορωσία από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αφήνουν δυσοίωνα να εννοηθεί τελεσίγραφο γράφοντας ότι «καλούμε τις ένοπλες δυνάμεις της να σταματήσουν τις μη φιλικές ενέργειες και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους μακριά από τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας σε απόσταση μεγαλύτερη από το βεληνεκές βολής των συστημάτων της Λευκορωσίας».

Αυτό το υποστήριζαν υπενθυμίζοντας στη Λευκορωσία πως «προειδοποιούμε ότι σε περίπτωση παραβίασης των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας από τη Λευκορωσία, το κράτος μας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ασκήσει το δικαίωμα αυτοάμυνας που εγγυάται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Κατά συνέπεια, όλες οι συγκεντρώσεις στρατευμάτων, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οι δρόμοι ανεφοδιασμού στη Λευκορωσία θα καταστούν νόμιμοι στόχοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας». Το σκηνικό λοιπόν είναι έτοιμο για να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με αυτό το ψεύτικο πρόσχημα, αν το Κίεβο έχει την πολιτική βούληση να το κάνει.

Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά των πέντε πιο πιθανών σεναρίων. Το πρώτο είναι ότι η Ουκρανία δεν εισβάλλει ούτε στις περιοχές Γκόμελ ούτε στις περιοχές Μπριάνσκ, αλλά αρκείται στο να συνεχίσει να στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα σύνορα της πρώτης και ενδεχομένως να συνεχίσει να πραγματοποιεί επιδρομές μικρής κλίμακας στη δεύτερη. Το πλεονέκτημα είναι ότι η Ουκρανία δεν θα επεκταθεί περαιτέρω, αλλά το μειονέκτημα είναι πως επίσης δεν θα επεκτείνει περαιτέρω ούτε τους αντιπάλους της. Αυτό είναι το λιγότερο επικίνδυνο σενάριο από τα πέντε.

Όσον αφορά το δεύτερο σενάριο, η Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει τη Λευκορωσία σε έναρξη συμβατικών εχθροπραξιών ή να ενορχηστρώσει μια ψεύτικη σημαία για το σκοπό αυτό. Καθένα από τα δύο θα μπορούσε να πιέσει τη Δύση να επέμβει συμβατικά, όπως ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι θα έκανε αν η Λευκορωσία εμπλακεί επίσημα σε αυτή τη σύγκρουση. Η Ουκρανία μπορεί να χρειάζεται απεγνωσμένα την ανακούφιση από την πίεση που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια επέμβαση, αλλά μπορεί είτε να την κρεμάσουν ή η επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ένταση.

Το τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο σενάριο είναι παρόμοια, καθώς η Ουκρανία θα μπορούσε να επιτεθεί είτε στο Γκόμελ, είτε στο Μπριάνσκ, είτε και στα δύο. Αυτό θα εγκυμονούσε τους ίδιους κινδύνους που το πρώτο θα απέτρεπε όσον αφορά είτε την περαιτέρω επέκταση των δικών της δυνάμεων είτε/και των αντιπάλων της. Είναι το πιο δραματικό σύνολο σεναρίων λόγω του πόσο θα επιδείνωνε τη σύγκρουση, αλλά αυτό μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που θέλει η Ουκρανία, αν πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει τη Δύση να επέμβει συμβατικά προς υποστήριξή της, υπονοώντας έτσι ότι σύντομα θα χάσει αν δεν το κάνουν.

Από αυτά τα πέντε, ενώ το πρώτο θα ήταν αναμφισβήτητα το καλύτερο, φαίνεται να είναι το λιγότερο πιθανό. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θα είχε κάνει την πρώτη του δήλωση για τη Λευκορωσία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αν δεν πίστευε ότι αυτό θα της απέφερε κάποιο όφελος, πόσο μάλλον να υπονοήσει απειλητικά ένα τελεσίγραφο και στη συνέχεια να επαναβεβαιώσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, το οποίο θα διαστρεβλωθεί για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα σε περίπτωση που αποφασίσει να επιτεθεί στο Γκόμελ ή/και στο Μπριάνσκ. Κάτι μαγειρεύεται και δεν προμηνύει τίποτα καλό για τη Λευκορωσία.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια