Η ρωσική οικονομία παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Pic.: The Times Of India
Freepen.gr - Η ρωσική οικονομία έχει παρουσιάσει σταθερή ανάπτυξη σε πολλούς τομείς, ενώ η ανεργία παραμένει σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, γεγονός που ωθεί τους αξιωματούχους να υπαινίσσονται καλύτερες προοπτικές για το έτος, παρά τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφει με μεγάλη έκπληξη το Reuters.

Με κινητήρια δύναμη την στρατιωτική παραγωγή, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,3% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 2,7% τον προηγούμενο μήνα, και κατά 4,8% από την αρχή του έτους, έναντι αύξησης 3,1% την ίδια περίοδο το 2023.

Μια προκαταρκτική εκτίμηση για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε 4,6%, έναντι 1,8% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι αξιωματούχοι απέδωσαν την ανάπτυξη αυτή στις ισχυρές επενδύσεις κεφαλαίου, μεταξύ άλλων από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 8,3% σε ετήσια βάση σε 8,44 τρισεκατομμύρια ρούβλια (92 δισεκατομμύρια δολάρια), μετά από αύξηση 14,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία αντέχει παρά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις και τα προβλήματα στις διεθνείς πληρωμές με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, όπως η Κίνα, που οδήγησαν σε πτώση των συνολικών εισαγωγών κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, επισήμαναν επίσης την υπερθέρμανση, η οποία ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 200 μονάδες βάσης στο 18% τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 9,4%, ενώ οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία. Η ανεργία παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο 1,9 εκατομμυρίων ατόμων τον Ιούλιο, ή 2,4% του εργατικού δυναμικού.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια