Η φτώχεια (των μισθών) και η... καλοπέραση (των κερδών)

 

Με «κακές παρέες» η Ελλάδα σε όλους τους κοινωνικούς παραγωγικούς δείκτες, μόνη και μακράν πρώτη στα κέρδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ● Η απληστία των κερδών, η άλλη όψη της κοινωνικής δυστυχίας

Του Πάνου Κοσμά

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί εν όψει ΔΕΘ να... επιδιορθώσει τη «μεγάλη της αφήγηση» για την οικονομία, η οποία πλέον αμφισβητείται σε διαρκώς ευρύτερη κλίμακα όπως αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία… δεν βοηθούν. Αντίθετα, οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και οι μελέτες του ΚΕΠΕ, ακόμη και του ΙΟΒΕ και σε κάποιο βαθμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) διαψεύδουν εκκωφαντικά το κυβερνητικό success story.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών επέλεξαν για τίτλο της πρωθυπουργικής παρέμβασης το «δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, που βλέπει ότι η «απληστία κερδών» είναι ανεξέλεγκτη, ενώ στον αντίποδα η ζωή για τους μισθωτούς και τα λαϊκά νοικοκυριά γίνεται διαρκώς πιο δύσκολη.

Η «ένδοξη» πρωτιά…

Την περασμένη Παρασκευή ήταν η ανακοίνωση της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ε.Ε. και τις χώρες-μέλη. Η Ελλάδα, σε αντίθετη κίνηση από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη κατέγραψε αύξηση στο 2,1%, ενώ στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,2%. Το τεκμήριο αυτό διέψευσε άμεσα και με διπλό τρόπο τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι η «δύσκολη φάση με την ακρίβεια πέρασε».

Μία μέρα πριν, μια άλλη ανακοίνωση της Eurostat για τον βαθμό ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων στις χώρες-μέλη κατέταξε την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις.


Ηταν μόνο δύο παραδείγματα, σε... ατυχή για την κυβέρνηση συγκυρία. Συνολικότερα, τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μακράν πρώτη στην Ε.Ε. σε ένα μόνο στατιστικό στοιχείο: τα κέρδη και γενικότερα την «εταιρική απληστία». Οχι μόνο με τα κατεξοχήν… λαμπρά παραδείγματα των τραπεζών, των εταιρειών διύλισης και των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, αλλά και στο σύνολο της οικονομίας.

Η Ελλάδα γνωρίζει τη μακράν πιο θεαματική αύξηση του Δείκτη Κερδών στην Ε.Ε., όπως τεκμηριώνει ο σχετικός πίνακας. Οι πέντε πρώτες χώρες στην κατάταξη (Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Ιταλία, Ιρλανδία), καθόλου περίεργα έχουν τους χαμηλότερους δείκτες Πραγματικού Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας. Με λίγα λόγια, η εκτίναξη των κερδών βασίστηκε στην καθήλωση του κόστους εργασίας.

...και οι «κακές παρέες»

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα έχει από τους χειρότερους δείκτες κοινωνικής δυστυχίας στην Ε.Ε. (ποσοστό κινδύνου φτώχειας και ποσοστό υλικής και κοινωνικής στέρησης), όπως τεκμηριώνουν οι σχετικοί πίνακες. Είναι τρίτη (πίσω από τη Ρουμανία και Βουλγαρία, που κατέχουν τις πρώτες θέσεις) στο ποσοστό ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας και 2η πίσω από τη Ρουμανία (με τρίτη τη Βουλγαρία) στο ποσοστό ατόμων σε υλική και κοινωνική στέρηση.

Τι απ’ όλα αυτά θα αλλάξει με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; Με βάση αυτά που διαρρέουν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τίποτε! Η παθογένεια του μοντέλου ανάπτυξης που έχει εγκαθιδρυθεί είναι δομική και δεν αντιμετωπίζεται με επιμέρους και περιφερειακού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Πηγή: efsyn.gr

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια