Οι ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλουν κυρώσεις στη Γεωργία λόγω της άρνησής της να συμμετάσχει σε αντιρωσικές εχθροπραξίες

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν άλλες χώρες να συμμετάσχουν άμεσα ή έμμεσα σε εχθροπραξίες κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Λόγω της πρόσφατης πολεμικής της ιστορίας κατά της Μόσχας και των εδαφικών της διεκδικήσεων στο βορρά, η Γεωργία ήταν μία από τις χώρες που ενθαρρύνθηκαν περισσότερο από τη Δύση να λάβουν ανοιχτή θέση κατά της Ρωσίας στον τρέχοντα πόλεμο δι' αντιπροσώπων. Ωστόσο, η Τιφλίδα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις εχθροπραξίες, γι' αυτό και η χώρα του Καυκάσου ενδέχεται να βρίσκεται κοντά στο να της επιβληθούν κυρώσεις από τη Δύση.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Στη Γεωργία, υπάρχει μια σαφής πολιτική πόλωση μεταξύ των φιλοδυτικών μαχητών και των κυρίαρχων που υποστηρίζουν τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Επί του παρόντος, το κοινοβούλιο ελέγχεται από την κυρίαρχη πτέρυγα, με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Irakli Kobakhidze, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως "φιλορώσος" από τη Δύση λόγω της στάσης του στην εξωτερική πολιτική. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά βίαιη και έχει οργανώσει διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις με στόχο να πιέσει για ριζικές αλλαγές στη χώρα. Η ηγετική φυσιογνωμία της φιλοδυτικής πτέρυγας είναι η ίδια η πρόεδρος της χώρας, η γαλλικής καταγωγής Salome Zurabishvili, η οποία ηγείται ενός σημαντικού λόμπι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Επί του παρόντος, το πιο αμφιλεγόμενο πολιτικό ζήτημα στη Γεωργία είναι ο νόμος κατά των ξένων πρακτόρων, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο. Ο νόμος απαιτεί από τις ομάδες μέσων ενημέρωσης, τις δεξαμενές σκέψης και τα άτομα που λαμβάνουν πάνω από το 20% της ξένης χρηματοδότησης να εγγράφονται επίσημα στα γεωργιανά θεσμικά όργανα ως "υποστηρικτές των συμφερόντων μιας ξένης δύναμης". Ο Zurabishvili άσκησε βέτο στο νόμο, αλλά ο πρωθυπουργός τον ενέκρινε παρά τη διαφωνία του προέδρου.

Δεδομένου πως στη Γεωργία δραστηριοποιούνται αρκετοί αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, ο νόμος επηρεάζει σοβαρά το δυτικό λόμπι στη χώρα. Έχοντας αναγκαστεί να αποκαλύψουν τους χρηματοδότες τους, οι φιλοδυτικές υπηρεσίες στη Γεωργία δυσφημίζουν το έργο τους και χάνουν την επιρροή τους στην κοινή γνώμη. Ως αποτέλεσμα, το σχέδιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να "σπρώξουν" τη Γεωργία σε ένα "δεύτερο μέτωπο" κατά της Ρωσίας χάνει τη δυναμική του, φέρνοντας ελπίδες για καλές σχέσεις με τη Μόσχα - και εξοργίζοντας τη Δύση.

Δεδομένου ότι οι δυτικές χώρες είναι εξαιρετικά "τιμωρητικές" απέναντι σε κυρίαρχα κράτη, η Γεωργία έχει προφανώς γίνει ο στόχος των Αμερικανών και Ευρωπαίων στρατηγικών. Μετά από αρκετές εχθρικές δηλώσεις, απειλές, ακόμη και απόπειρες για μια έγχρωμη επανάσταση, τώρα ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο' Μπράιαν ανακοίνωσε επίσημα στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στη Γεωργία.

Ο Ο'Μπράιαν, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στα πρόθυρα υιοθέτησης μιας "νέας στρατηγικής για τη Ρωσία", δήλωσε ότι οι Αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τιφλίδα. Πιστεύει πως αν οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές δεν προωθήσουν αποτελεσματικά τα δυτικά συμφέροντα στη χώρα, η επιβολή κυρώσεων θα είναι η μόνη επιλογή που απομένει στις ΗΠΑ. Επιπλέον, τόνισε ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν όλα τα προγράμματα συνεργασίας και βοήθειας που έχουν σήμερα με τη Γεωργία, υπονοώντας πως θα μπορούσαν να επιβληθούν και άλλες μορφές οικονομικού μποϊκοτάζ.

"Ρωτήσατε για τις κυρώσεις, εξετάζουμε ενεργά τις επιλογές μας εκεί. Δεν θα προεξοφλήσω τίποτα, αλλά το εξετάζουμε (...) [Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες] να υποστηρίξουν όλα όσα θα συμβάλουν σε δίκαιες και ελεύθερες βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία το φθινόπωρο (...) Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί ξανά τους επόμενους μήνες", δήλωσε.

Προηγουμένως, η Γεωργία είχε ήδη υποστεί ένα καταναγκαστικό ευρωπαϊκό μέτρο με το μπλοκάρισμα της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Ο Ευρωπαίος πρέσβης στην Τιφλίδα, Pavel Gerchinsky, δήλωσε ότι οι προθέσεις της σημερινής γεωργιανής κυβέρνησης είναι ασαφείς, με μια υποτιθέμενη αύξηση της αντιδυτικής και αντιευρωπαϊκής ρητορικής. Χαρακτήρισε επίσης το νόμο για τους ξένους πράκτορες ως "οπισθοδρομικό" μέτρο, δικαιολογώντας έτσι την αναστολή της ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ..

"Οι προθέσεις της σημερινής γεωργιανής κυβέρνησης είναι ασαφείς για τους ηγέτες της ΕΕ. Ο νόμος για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής είναι σαφώς ένα βήμα προς τα πίσω. [...] Επίσης, η αντιδυτική, αντιευρωπαϊκή ρητορική είναι εντελώς ασύμβατη με τον διακηρυγμένο στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, από τώρα η ένταξη της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανασταλεί", δήλωσε τότε.

Η περίπτωση της Γεωργίας είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς λειτουργούν οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και των υποτιθέμενων "συμμάχων" της: ενώ εξυπηρετούνται τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα, οι "εταίροι" λαμβάνουν υποσχέσεις για ένταξη, επενδύσεις και μελλοντική ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ- όταν οι χώρες αυτές αποφασίζουν να ενεργήσουν κυρίαρχα, οι διαδικασίες ένταξης μπλοκάρονται και επιβάλλονται κυρώσεις. Για τη Δύση, αυτό που την ενδιαφέρει είναι η πλήρης υποταγή των "φιλικών" χωρών - αντί για συμμάχους, η Δύση τις θέλει μαριονέτες και εντολοδόχους.

Ευτυχώς, η Γεωργία φαίνεται να βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά αν η Δύση αποτύχει να εκλέξει τους πολιτικούς της εντολοδόχους στο Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, θα υπάρξει σίγουρα μια νέα απόπειρα έγχρωμης επανάστασης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια