Στο… αντάρτικο η «ομάδα των 11» σφυροκοπά του Μαξίμου!

Πηγή: Αron-Visuals/Unsplash


Ενταση δημιουργήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα «κόκκινα δάνεια». Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη ΝΔ, η νέα ερώτηση του Γ. Βλάχου, ήρθε «μετά από την απογοητευτική (σ.σ. δήθεν) απάντηση που είχε λάβει σε προηγούμενή του ερώτηση».

Φυσικά αυτό που συμβαίνει δεν είναι διόλου τυχαίο και δεν είναι αυτό που «βλέπουμε». Ο βουλευτής της Ν.Δ. αποτελεί μέλος της λεγόμενης «ομάδας των 11» βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι διατηρούν επιφυλάξεις για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα και πλέον έχουν κάνει τη «ζωή δύσκολη» στους ομόσταυλους συναδέλφους τους στην κυβέρνηση μέσω της Βουλής. Και όπως είναι γνωστό οι «έντεκα» ανήκουν είτε στο περιβάλλον των δύο πρωθυπουργών της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Ο Βλάχος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι ο Χατζηδάκης είχε απαντήσει πρώτα μέσω δελτίου τύπου, πριν ενημερωθούν οι βουλευτές, υπογραμμίζοντας το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και ορισμένων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η τοποθέτηση του Βλάχου εστίασε στη γενικότερη δυσαρέσκεια που υπάρχει στους κόλπους της ΝΔ για την οικονομική διαχείριση των «κόκκινων δανείων», σημειώνοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται δίνει υπερβολικά δικαιώματα στα funds, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δώσαμε στα funds το μαχαίρι και το πεπόνι». Παράλληλα, ο Βλάχος άφησε αιχμές για την κυβερνητική διαχείριση, τονίζοντας ότι ενώ το «πεπόνι» δεν μπορεί να επιστραφεί, το «μαχαίρι» μπορεί να παραδοθεί σε χέρια που θα χειριστούν το ζήτημα με δικαιοσύνη, ζητώντας μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία.

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης αντέτεινε ότι κανένας στη Βουλή δεν είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητος από τους άλλους, τονίζοντας ότι προτάσεις που δεν είναι καλά μελετημένες θα πλήξουν τους καταθέτες και τους φορολογούμενους, όχι τις τράπεζες. Υπογράμμισε ότι πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί και ότι κάποιες προτάσεις θα μας οδηγήσουν πίσω στον νόμο Κατσέλη, με αρνητικές συνέπειες για τους δανειολήπτες. Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας πως δεν θα γίνει λαϊκιστής για να γίνει αρεστός στα ΜΜΕ και ότι παραμένει πιστός στις αρχές της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας.

Τι κρύβεται στο παρασκήνιο

Αυτή η ένταση, όμως, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εσωκομματικής διαμάχης στη Νέα Δημοκρατία. Το «κίνημα των 11» έχει αναδειχθεί ως μια ομάδα βουλευτών που αμφισβητούν ανοιχτά τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά σε θέματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Η ομάδα αυτή αντιτίθεται στις επιλογές της κυβέρνησης που θεωρούν ότι ευνοούν τις τράπεζες και τα funds, ενώ παραμελούν τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης και των μικρών δανειοληπτών.

Ποιοι είναι οι “11” : Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή .

Πέρα από αυτή τη διαμάχη, υπάρχουν και οι έντονες διαφωνίες μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο πρώην ηγέτες της παράταξης έχουν ανοιχτά εκφράσει την αντίθεσή τους στην πολιτική κατεύθυνση που έχει επιλέξει ο Μητσοτάκης. Ο Καραμανλής, αν και διατηρεί ένα πιο ήπιο προφίλ, έχει δείξει τις διαφωνίες του σε κλειστά πολιτικά πλαίσια, για τη διαχείριση της εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Από την άλλη, ο Σαμαράς έχει προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις, εκφράζοντας ανοιχτή διαφωνία για την προσέγγιση Μητσοτάκη στα εθνικά ζητήματα, την εξωτερική πολιτική και τη μεταναστευτική πολιτική, θεωρώντας ότι απομακρύνεται από την πατριωτική και συντηρητική ταυτότητα της ΝΔ.

Η δυσαρέσκεια αυτή δεν είναι πλέον απλώς μια εσωκομματική αναταραχή, αλλά μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τον Μητσοτάκη: αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας, οι εσωτερικές αυτές εντάσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρό πολιτικό ρήγμα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Αν αγνοήσει αυτές τις φωνές και επιμείνει στις φιλελεύθερες και κεντρώες πολιτικές του, διακινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με μια ανοιχτή ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματος, κινδυνεύοντας η ίδια η κυβέρνηση και διακυβέρνησή του.

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει ότι δεν είναι πια το ενιαίο και αδιαμφισβήτητο «στρατόπεδο» που πολλά ΜΜΕ και όλη η ομάδα επικοινωνίας του Μαξίμου προσπαθούν απεγνωσμένα να περάσουν στην κοινωνία, αλλά ένα κόμμα που πλέον ταλαντεύεται μεταξύ εσωτερικών αντιφάσεων και αμφισβητήσεων. Και ο χρόνος για τον Κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει αυτή την εσωτερική κρίση εξαντλείται γρηγορότερα από όσο ο ίδιος νομίζει.
Πολύ γρηγορότερα…

Πηγή: neostrategy.gr

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια