Κ.Τασούλας: Η Ελλάδα θα προασπίσει τις «ΝΑΤΟϊκές αρχές και αξίες»!


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ένα ακόμη ΝΑΤΟϊκό κήρυγμα «πιστώνεται στον λογαριασμό» του προέδρου της Βουλής, με αφορμή την τοποθέτησή του στην κοινή Συνεδρίαση Υποεπιτροπών Διατλαντικών Σχέσεων και Ανθεκτικότητας& Πολιτικής Ασφάλειας ΝΑΤΟ. που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Μάλιστα, αυτή την φορά ο Κώστας Τασούλας μίλησε για τις «ΝΑΤΟϊκές αρχές και αξίες» που πρόκειται να προασπίσει η Ελλάδα!

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να απευθύνει χαιρετισμό, στην κοινή συνεδρίαση δύο υπο-επιτροπών του κοινοβουλίου, έχει αυτόνομη πολιτική σημασία. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως ο Κώστας Τασούλας είναι από τα πρόσωπα που συζητούνται ως πιθανές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής μεταξύ άλλων είπε πως «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των συμμαχικών πρωτοβουλιών, αποφάσεων και δράσεων, με στόχο την έγκαιρη, αποτελεσματική και αξιόπιστη αντιμετώπιση των παραδοσιακών αλλά και μη παραδοσιακών προκλήσεων ασφαλείας. Παραμένοντας προσηλωμένη στη διεθνή πολυμέρεια, τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και την προάσπιση των ΝΑΤΟϊκών αρχών και αξιών».

Νωρίτερα, είχε επαινέσει την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ το 1952, λέγοντας πως «υπήρξε μία στρατηγικής σημασίας επιλογή για το διεθνή προσανατολισμό της. Συνέβαλε καταλυτικά στην εμπέδωση της θέσης της Ελλάδας στο δυτικό κόσμο, ανέδειξε τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά της και επηρέασε ουσιαστικά το ευρύτερο πλαίσιο χάραξης και άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Επιπλέον φρόντισε να εκφράσει… «ΝΑΤΟφροσύνη» υποστηρίζοντας πως οι δεσμεύσεις της χώρας στο ΝΑΤΟ πρέπει να υπηρετούνται με προθυμία: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνοχή και η αλληλεγγύη αποτελούν τη λυδία λίθο του ΝΑΤΟ και για το λόγο αυτό, οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε ως Σύμμαχοι πρέπει να υλοποιούνται με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, όχι με εξαγγελίες. Η Ελλάδα πορεύεται και θα συνεχίσει να πορεύεται εντός της Συμμαχίας με γνώμονα αυτήν την αρχή.»


Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποσπάσματα του χαιρετισμού του Κώστα Τασούλα που δημοσιοποιήθηκαν δεν περιλαμβάνεται η παραμικρή αναφορά στο ζήτημα της Κύπρου. Ούτε για την απόφαση του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 14 Αυγούστου του 1974 για την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας.

Αυτά σε μία συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα αιχμής που αφορούν την Βορειοτατλαντική Συμμαχία. Ενδεικτικά στην θεματολογική ατζέντα της ήταν:

– Η ελληνική προοπτική για την ασφάλεια και τις πολιτικές εξελίξεις στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.

– Η προοπτική της Ελλάδας για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

– Η ναυτική ασφάλεια.

-Οι εξελισσόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές προκλήσεις.

-Η προοπτική της Ελλάδας για την αμφισβήτηση της Κίνας στη τάξη, που βασίζεται σε κανόνες

Στην συνεδρίαση αυτή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάνης, αλλά και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.


από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια