M. K. Bhadrakumar - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Για πρώτη φορά, υπάρχει απόλυτη σαφήνεια όσον αφορά τον υψηλό κίνδυνο η σύγκρουση στην Ουκρανία να μετατραπεί σε πυρηνική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ. Η στρατηγική ασάφεια τερματίζεται με την εντυπωσιακή αποκάλυψη στη Μόσχα την Τετάρτη των διαφαινόμενων περιγραμμάτων του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας σε μια προσεκτικά χορογραφημένη συνεδρίαση της λεγόμενης μόνιμης διάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας για την πυρηνική αποτροπή στο Κρεμλίνο, υπό την προεδρία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και χρονικά τοποθετημένη την παραμονή μιας κρίσιμης συνάντησης μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι και του προέδρου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.
Το πιο κρίσιμο στοιχείο των αποκαλύψεων του Πούτιν είναι ότι η Ρωσία έχει επαναφέρει το πυρηνικό της δόγμα, σύμφωνα με το οποίο, όπως είπε, «η επίθεση κατά της Ρωσίας από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος... που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη (διάβαζε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο ή Γαλλία) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινή τους επίθεση».
Το συμπέρασμα είναι πως η υπομονή της Ρωσίας έχει εξαντληθεί και τα σοφιστείες του ΝΑΤΟ για την αποποίηση της ευθύνης για τις επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία δεν πλέκονται πια.
Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη ότι η μετάβαση της Ρωσίας στη χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να έχει ακόμη και προληπτικό χαρακτήρα. Με απλά λόγια, τα βαθιά χτυπήματα της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος και η επίθεση στη Λευκορωσία θα προκαλούσαν πλέον ατομική απάντηση.
Η αιχμηρή αναφορά στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι σημαντική, καθώς η Ουκρανία έχει επανειλημμένα εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ρωσικών στρατηγικών βάσεων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε αργότερα ότι οι δηλώσεις Πούτιν «θα πρέπει να θεωρηθούν ως ένα συγκεκριμένο μήνυμα (προς τη Δύση.) Πρόκειται για ένα μήνυμα που προειδοποιεί αυτές τις χώρες για τις συνέπειες σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε μια επίθεση εναντίον της χώρας μας με διάφορα μέσα, όχι απαραίτητα πυρηνικά».
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε το ευρύτερο πλαίσιο: «Αυτό σχετίζεται με την κατάσταση ασφαλείας που αναπτύσσεται κατά μήκος των συνόρων μας... Απαιτεί προσαρμογές στα θεμέλια της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής».
Οι εργασίες για την επικαιροποίηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες. Ο Πούτιν το ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Ιούνιο. Σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στην εμφάνιση νέων στοιχείων που σχετίζονται με τη «μείωση του ορίου για τη χρήση πυρηνικών όπλων» από έναν «πιθανό εχθρό».
Ο Πούτιν αναφερόταν στην ανάπτυξη «πυρηνικών εκρηκτικών μηχανισμών εξαιρετικά χαμηλής ισχύος» από τις ΗΠΑ την τελευταία περίοδο και στη δοκιμή τους σε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35A στην έρημο της Νεβάδα. Είναι σαφές ότι η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας δεν αποσκοπεί σε άμεση κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η ρωσική εφημερίδα Izvestia είχε αναφέρει πρόσφατα πως από το 2023, οι ΗΠΑ άρχισαν να αντικαθιστούν τις παλιές βόμβες στα οπλοστάσιά τους με τις νέες B61-12, μεταξύ άλλων και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι οποίες διαθέτουν θερμοπυρηνική γόμωση με μεταβλητή ισχύ έως και 50 kt. ενισχύοντας σημαντικά τις αμερικανικές πυρηνικές δυνατότητες.
Η νέα βόμβα έχει αποκτήσει μεγάλη ακρίβεια - είναι εξοπλισμένη με σύστημα ελέγχου με αδρανειακό και δορυφορικό υποσύστημα, το οποίο, σε συνδυασμό με ένα ελεγχόμενο τμήμα ουράς, την καθιστά παρόμοια με τις κατευθυνόμενες βόμβες JDAM. Και πάλι, οι διαστάσεις της επιτρέπουν την τοποθέτησή της στις εσωτερικές θήκες οπλισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-35 καθώς και των στρατηγικών βομβαρδιστικών.
Η Izvestia έγραψε: «Σε γενικές γραμμές, ως αποτέλεσμα του προγράμματος εκσυγχρονισμού, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναπτύσσει μια ουσιαστικά νέα και υψηλής ακρίβειας πυρηνική βόμβα. Συνολικά, προβλέπεται η παραγωγή τουλάχιστον 400 μονάδων». Τώρα, αυτό είναι αρκετά, αλλά το 2023, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν στο εξωτερικό ένα ακόμη πιο σύγχρονο μοντέλο, την B61-13, με μεγαλύτερη ισχύ του θερμοπυρηνικού φορτίου - σε ανώτερο όριο έως και 360 kt.
«Τέτοιες πυρηνικές βόμβες δεν έχουν τοποθετηθεί στην Ευρώπη στο παρελθόν... πρόκειται για έναν πολύ επιθετικό και επικίνδυνο εκσυγχρονισμό που προσδίδει στις τακτικές πυρηνικές βόμβες νέες ιδιότητες», σύμφωνα με την Izvestia - δηλαδή, μεγάλη ισχύς φορτίου που μπορεί να καταστρέψει μια μικρή πόλη με δεκάδες χιλιάδες θύματα, υψηλή ακρίβεια και ικανότητα να καταστρέψει ακόμη και ιδιαίτερα προστατευμένα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, η ανακοίνωση της επικαιροποίησης του δογματικού εγγράφου από τον Πούτιν έρχεται σε άμεσο πλαίσιο συζητήσεων στη Δύση γύρω από την πιθανή άδεια της Ουάσινγκτον για επιθέσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Σίγουρα, η απήχηση των αποκαλύψεων του Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αισθητή στην Ουάσιγκτον εν μέσω του κομματικού διχασμού που ήδη υπάρχει. Η Washington Post ανέφερε ότι όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, δεν ικανοποίησε το αίτημα του τελευταίου για άδεια να ρίξει πυραύλους αμερικανικής κατασκευής βαθύτερα στη Ρωσία. Αντ' αυτού, ανακοίνωσε την παράδοση περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας και νέων δυνατοτήτων αεράμυνας, «ενώ απέρριψε το κύριο αίτημα της χώρας».
Αρκεί να πούμε ότι η στρατηγική της σταδιακής κλιμάκωσης που ακολούθησαν οι ΗΠΑ (και το Ηνωμένο Βασίλειο) με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος από την υποτονική αντίδραση της Ρωσίας έχει καταστεί παρωχημένη και καταρρέει. Είναι ενδιαφέρον πως η Γερμανία και η Ιταλία έχουν αντιταχθεί ανοιχτά σε οποιαδήποτε πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.
Αντιθέτως, η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς απλώς εντείνεται. Στην πραγματικότητα, οι ρωσικές δυνάμεις μόλις εισέβαλαν στην «πόλη-φρούριο» Ουγκλεντάρ στο Ντονέτσκ, υποτίθεται απόρθητη, όπου έχει παγιδευτεί η επίλεκτη 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας.
στην περιοχή του Κουρσκ επίσης, η ισχυρή 82η Ταξιαρχία Εφόδου της Ουκρανίας, η οποία πρωτοστάτησε στην εισβολή, απειλείται τώρα με περικύκλωση. Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη στο πεδίο της μάχης σε όλο το μήκος της 800 χιλιομέτρων γραμμής του μετώπου.
Η ρωσική στάση συνεχίζει να είναι ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι. Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο TASS σε συνέντευξή του: «Η νίκη είναι απαραίτητη [στον πόλεμο. Αυτοί [η Δύση] δεν καταλαβαίνουν καμία άλλη γλώσσα. Αυτή η νίκη θα είναι δική μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Έχουμε γίνει πραγματικά ενωμένοι απέναντι στον πόλεμο που η Δύση εξαπέλυσε εναντίον μας».
Όλα αυτά έκαναν τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του Ντόναλντ Τραμπ μάλλον ενδιαφέρουσα. Ως κατεξοχήν επιχειρηματίας, η προδιάθεση του Τραμπ θα είναι πάντα στο τι υπάρχει για τις ΗΠΑ σε μια διευθέτηση της Ουκρανίας. Η Ουκρανία διαθέτει πόρους αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί και οι οποίοι παρουσιάζουν ζωτικό ενδιαφέρον για τις στρατηγικές America First και MAGA του Τραμπ.
Έχοντας τον Ζελένσκι στο πλευρό του, ο Τραμπ υποστήριξε ανοιχτά ότι έχει «εξαιρετική σχέση» μαζί του και πίστωσε για πρώτη φορά στον τελευταίο πως τον βοήθησε να κερδίσει τη δίκη για την παραπομπή του στα τέλη του 2019. «Αυτός [ο Ζελένσκι] ήταν σαν ένα κομμάτι ατσάλι... Το θυμάμαι αυτό, θα μπορούσε να το παίξει χαριτωμένος και δεν το έπαιξε χαριτωμένος και το εκτιμώ αυτό», θυμήθηκε ο Τραμπ.
Σε άλλο σημείο, ο Τραμπ πρόσθεσε: «ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή νίκη, γιατί αν κερδίσει η άλλη πλευρά [η Ρωσία], δεν νομίζω πως θα έχετε νίκη με τίποτα - για να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Θα καθίσουμε κάτω και θα το συζητήσουμε...».
Η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στο ενδιαφέρον του Τραμπ για μια διευθέτηση της Ουκρανίας. Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, πρώην υπουργός Πολιτισμού και βοηθός του Πούτιν, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας για τη διαπραγμάτευση των όρων ειρήνης με την ουκρανική κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2022 -και επίσης μονογράφησε το σχέδιο συμφωνίας- αλλά έκτοτε εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, επανεμφανίστηκε πρόσφατα δημοσίως στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα στις αρχές Ιουλίου.
Στο ανακοινωθέν του Κρεμλίνου για τις συνομιλίες Πούτιν-Ορμπάν στις 5 Ιουλίου, ο Μεντίνσκι αναφερόταν ως προεδρικός σύμβουλος. Ο Όρμπαν ήρθε μεταφέροντας ειδήσεις από τον Τραμπ σχετικά με μια ειρηνευτική διαδρομή για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
από freepen.gr
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.