BRICS: Ένα παράλληλο σύμπαν


Του Σταμάτη Κυριάκη

Φέτος η 16η σύνοδο των BRICS γίνεται υπό την προεδρία της Ρωσίας. Λογικά θα έπρεπε να γίνει με μεγάλη λαμπρότητα στην Μόσχα λόγω και την ιδιαίτερης σημασίας της.

Ωστόσο έγινε στο άγνωστο Καζάν. Το Καζάν είναι μια μικρή πόλη με πληθυσμό 1.150.000 κατοίκους. Πρόκειται για την πρωτεύουσα του Ταταρστάν στις όχθες του Βόλγα, στην συμβολή του με τον ποταμό Καζάνκα.

Το Ταταρστάν δεν είναι Σλάβοι. Είναι αμιγώς μουσουλμανική Δημοκρατία της Ρώσικης Ομοσπονδίας. Η χώρα αυτή , ιστορικά, πολιτιστικά και γεωγραφικά Ακροβατεί μεταξύ ανατολής και Δύσης.

Φαίνεται ότι η επιλογή του τόπου δεν έγινε τυχαία.

Από τις 22 έως 24 Οκτωβρίου του 2024 πάνω από 30 ηγέτες κρατών συναντήθηκαν εκεί στην κρισιμότερη και ουσιαστικότερη σύνοδο μέχρι τώρα και σε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά τεταμένο.

Οι χώρες τους αντιπροσωπεύουν το 45% του πληθυσμού του πλανήτη και το 35,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στην εισηγητική ομιλία του: «Ο μηχανισμός BRICS είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα στον κόσμο για αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών».

Πράγματι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι BRICS κατέχουν το 24,5% του όγκου εξαγωγών , το 33,9% της έκταση γης, το 36,7% ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, το 39,3% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής, το 40% της παραγωγής πετρελαίου, το 44,7% του σιταριού. Εκπροσωπούν, δε, το 45,2% του πληθυσμού.

Να σκεφτεί κανείς ότι οι G7 αντιπροσωπεύουν το 30,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει ειδήσεις αλλά και πολιτικές τοποθετήσεις ηγετών στην Πύλη των BRICS, εδώ .

Τα σημαντικότερα της Συνόδου συνοψίζονται στα εξής.

Οι BRICS διευρύνονται ραγδαία. Οι χώρες που περιμένουν να ενταχθούν είναι περισσότερες από κάθε άλλη προηγούμενη σύνοδο. Αυτό έχει ως συνέπεια να ορισθούν κανόνες και προϋποθέσεις για την ένταξη νέων μελών. Ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια χαλαρή λέσχη είναι υπαρκτός.

Οι BRICS εγκαινιάζουν νέο παγκόσμιο νόμισμα. Κατ’ αρχάς θα χρησιμοποιείται για τις μεταξύ τους συναλλαγές και συν τω χρόνω φιλοδοξούν να αντικαταστήσει το δολάριο στις παγκόσμιες συναλλαγές.

Καθιερώνουν ένα νέο χρηματιστήριο σιταριού. Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν προτείνει σχέδιο για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγής σιτηρών με βάση τα BRICS.

«Ορισμένες χώρες BRICS είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών δημητριακών, λαχανικών και ελαιούχων σπόρων στον κόσμο. Προτείνουμε το άνοιγμα μιας ανταλλαγής δημητριακών BRICS, η οποία θα διευκόλυνε τον σχηματισμό δίκαιων και προβλέψιμων δεικτών τιμών για προϊόντα και πρώτες ύλες, λαμβάνοντας υπόψη τον ειδικό τους ρόλο στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας».

Στο τέλος της συνόδου υπογράφτηκε διακήρυξη με τίτλο: «Η διακήρυξη του Καζάν». Η διακήρυξη αποτελείται από 134 σημεία.

Διαβάστε εδώ

Τα κυριότερα σημεία της διακήρυξης έχουν ως εξής :

Την σπουδαιότητα της διεύρυνσης της συνεργασίας με βάση τα κοινά συμφέροντα και της περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών εταιρικών σχέσεων.

Σεβασμός στις εθνικές θέσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν. Σημειώνονται και θα εξεταστούν οι προτάσεις διαμεσολάβησης για την ειρηνική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης μέσω διαλόγου.

Ανησυχία για τον αρνητικό αντίκτυπο των παράνομων κυρώσεων στην παγκόσμια οικονομία.

Κάλεσμα για πιο ενεργή συμμετοχή των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, ιδίως από την Αφρική, στις παγκόσμιες διαδικασίες.

Χαιρετίζουν το σημαντικό ενδιαφέρον των χωρών του Παγκόσμιου Νότου για την ένωση.

Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Σουδάν, ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

Επιβεβαίωση της δέσμευσης στην πολυμέρεια και τη διατήρηση του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στο διεθνές σύστημα.

Έμφαση στη σημασία της συνέχισης της εφαρμογής της στρατηγικής οικονομικής εταιρικής σχέσης μέχρι το 2025 σε όλους τους τομείς.

Υποστήριξη μιας συνολικής μεταρρύθμισης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητάς του.

Χαιρετίζει τη χρήση των εθνικών νομισμάτων για τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της σύνδεσης και των εμπορικών τους εταίρων.

Εκφράζει την αντίθεση σε μονομερή μέτρα που εισάγονται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Επιδιώκει τον δημοκρατικό και ισότιμο διάλογο βασισμένο στην επιστημονική έρευνα.

Καταδικάζει τις επιθέσεις κατά του προσωπικού του ΟΗΕ και τις απειλές για την ασφάλειά του και καλεί το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες αυτές.

Καλωσορίζει τη σύσταση μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου στην Αϊτή και τη δημιουργία εκλογικού συμβουλίου για την επίλυση της κρίσης.

Επιβεβαιώνει την απόφαση για μέτρα στήριξης της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Κάλεσμα για τη μεταρρύθμιση των θεσμών του Bretton Woods ώστε να αντικατοπτρίζουν την εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι χώρες BRICS συμφώνησαν να συζητήσουν και να μελετήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ανεξάρτητης υποδομής διασυνοριακού διακανονισμού και θεματοφυλακής BRICS Clear.

Οι χώρες BRICS υποστηρίζουν την αποδοχή της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη δήλωση της ένωσης μετά τη σύνοδο κορυφής. Συγκεκριμένα, εκδόθηκε ειδική ανακοίνωση καταδίκης της χρήσης δολοφονικής βίας, της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης του Παλαιστινιακού λαού.

Τέλος, η Σερβία συμμετείχε στο Καζάν με τέσσερις υπουργούς. Έγινε γνωστό ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πήγε στην Βελιγράδι να καλοπιάσει το Βρούτσιτς αλλά ματαίωσε την συνάντηση και αποχώρησε από το Βελιγράδι όταν διαπίστωσε ότι λίγες ώρες πριν ο Βούτσιτς είχε συνομιλίες για οικονομικά θέματα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ρετσέτνικοφ.

Περισσότερα διαβάστε εδώ

Είναι φανερό ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ να συγκρατήσουν ότι μπορούν μπροστά στην αυξανόμενη διεύρυνση των BRICS. Η παρακμιακή πορεία τους σε όλα τα επίπεδα οδηγεί χώρες που θεωρούσαν υποτελείς σε αυτούς να βλέπουν ως διέξοδο την συμμετοχή τους σε ένα νέο παγκόσμιο κέντρο με διαφορετικές αρχές.

Προφανώς δεν πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό σύστημα αλλά για μια καινοφανή κίνηση χωρών που αναπτύσσονται, επηρεάζουν άμεσα την πορεία του κόσμου οικονομικά , βλέπουν να διαμορφώνεται ένα ζοφερό μέλλον για τον πλανήτη και θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία των ΗΠΑ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στο υπόβαθρο βρίσκεται η ασίγαστη ταξική διαίρεση της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η επιθετικότητα των ΗΠΑ τόσο στην Ουκρανία με την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας όσο και με το πογκρόμ που ακολούθησε ενάντια στους Ρωσόφωνους πληθυσμούς όσο και στην Μέση Ανατολή με την σφαγή του Παλαιστινιακού λαού θυμίζουν έντονα παλαιότερες αυτοκρατορίες της Ιστορίας στις περιόδους της παρακμής τους.

Η Ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε κεφαλαιώδη και υπαρξιακά διλλήματα.

Ή θα καθορίζει την ζωή των ανθρώπων εσαεί μια συμμορία πολυεκατομμυριούχων που έχει ιδιοποιηθεί όλη την γνώση και τον πλούτο των ανθρώπων από την εποχή της εμφάνισης του Homo sapiens ή θα αναζητήσει νέους δρόμους.

Πηγή: kommon.gr

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια