Ακρίβεια: Εφιάλτης δίχως τέλος για τους Έλληνες!


Eπίμονος αποδεικνύεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,1% τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει πως όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο πιο υψηλό δείκτη πληθωρισμού στην ευρωζώνη, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ακρίβεια παραμένει στα ύψη, με «οδηγό» τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και υπηρεσίες.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) έχουν δείξει ότι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 2,8% στα τρόφιμα, 6,2% στην ένδυση, 5,5% στη στέγαση, 3,5% στην εκπαίδευση και 6,5% στα ξενοδοχεία και την εστίαση.

Πιο αναλυτικά, μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται στο ελαιόλαδο 38,9%, στα ψάρια 9,9% και τα φρούτα 7,7%. Έπειτα από υποχώρηση αρκετών μηνών το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 20,2% και η τιμή ρεύματος 11,3%. Στις υπηρεσίες οι τιμές των εισιτηρίων για το αεροπλάνο εκτοξεύθηκαν κατά 36,4%, τα ασφάλιστρα υγείας κατά 14% και αυτά των οχημάτων κατά 5,6%.

Μεγάλος πονοκέφαλος για τους πολίτες συνεχίζουν να αποτελούν οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων που ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 5,4%, που παρά την ανακοίνωση των μέτρων αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιο δείγμα σταθεροποίησης, αντιθέτως εκτοξεύονται ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί για ακόμα έναν μήνα πως επικρατεί «χάσμα» ανάμεσα στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 2% τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 1,7% του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στην ευρωζώνη η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,3% (1,7% τον Σεπτέμβριο) δεν αποτελεί… ενθαρρυντικό νέο, ωστόσο το γεγονός ότι παραμένει στην «ασφαλή ζώνη» του 2% λειτουργεί κατευναστικά κυρίως προς την ΕΚΤ και τον διαφαινόμενο σχεδιασμό της για νέες μειώσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Οκτώβριο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (3,9%, σταθερό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, έναντι 0,4% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-4,6%, έναντι -6,1% τον Σεπτέμβριο).

Πηγή: dimokratia.gr

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια