Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
Πρόθυμος να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ τις προοπτικές ειρήνευσης στην Ουκρανία και βελτίωσης των αμερικανορωσικών σχέσεων εμφανίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν από το βήμα της ετήσιας διεθνούς διάσκεψης που οργάνωσε η Λέσχη Βαλντάι στο Σότσι.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρώσος πρόεδρος δεν υπήρξε φειδωλός σε εγκώμια για τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο. «Μπορεί κανείς να έχει οποιαδήποτε γνώμη (για τον Τραμπ) και μπορεί ο ίδιος, ως επιχειρηματίας χωρίς πολιτική εμπειρία να διέπραξε σφάλματα στην πρώτη του θητεία. Όταν όμως δέχθηκε απόπειρα δολοφονίας, η αντίδρασή του με εντυπωσίασε. Επέδειξε σθένος και γενναιότητα», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει, η ζωή θα δείξει. Αυτή η θητεία του θα είναι η τελευταία.
Αυτά που είπε ως τώρα, αν και βέβαια ειπώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, όπου στόχος του ήταν να μαζέψει ψήφους, αυτά που είπε για την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία και για τη βούλησή του να οδηγήσει τα πράγματα προς τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης, αξίζουν τουλάχιστον την προσοχή μας. Με την ευκαιρία, του εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για την εκλογή του. Δεν τον πήρα τηλέφωνο γιατί ξέρετε, κάποτε οι Δυτικοί ηγέτες με έπαιρναν τηλέφωνο μια φορά την εβδομάδα, αλλά κάποια στιγμή (μετά την ουκρανική κρίση) διέκοψαν τις σχέσεις τους. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε θέλει να αποκαταστήσει σχέσεις μαζί μας».
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε παραλληλισμό των επιθέσεων που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ με εκείνες που είχε δεχτεί ένας άλλος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος για τον οποίο είχε καλά λόγια, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος. «Θυμάμαι ότι τον κατηγορούσαν ότι είναι άσχετος, αμόρφωτος, ότι έχει χαμηλό IQ, ενώ είχε προσωπικότητα και υπήρξε επιτυχημένος κυβερνήτης μιας δύσκολης Πολιτείας, του Τέξας».
Χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες ομιλίας και ερωταπαντήσεων για να έρθει ο Ρώσος πρόεδρος στο θέμα που όλοι περιμέναμε, δηλαδή την πρώτη του αντίδραση στην εκλογή Τραμπ. Ξεκίνησε τη μακροσκελή του ομιλία με αναφορά στη χθεσινή ημερομηνία, 7 Νοεμβρίου, επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης των μπολσεβίκων στη Ρωσία, λέγοντας: «Είναι μια ημερομηνία ιστορική για τη Ρωσία, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα. Μαζί με τις επαναστάσεις της Ολλανδίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτέλεσε ορόσημο στην Ιστορία της ανθρωπότητας».
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι και σήμερα η ανθρωπότητα διανύει περίοδο επαναστατικών αλλαγών διαφορετικού είδους, με κύριο χαρακτηριστικό το πέρασμα από το μονοπώλιο της Δυτικής ηγεμονίας σε έναν νέο, πολυπολικό κόσμο. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ομάδα BRICS, τη σύνοδο κορυφής της οποίας φιλοξένησε ο ίδιος πριν από λίγο καιρό στο Καζάν, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα ισότιμης συνεργασίας, χωρίς ηγεμονική δύναμη, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, που αποτελεί όργανο της αμερικανικής κυριαρχίας.
Αναφορικά με την Ευρώπη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι «δεν περίμενε ποτέ» ότι οι ηγέτες μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών θα συμπεριφέρονταν μετά την εκδήλωση της ουκρανικής κρίσης με όρους «αποικιακής εξάρτησης» από τις ΗΠΑ. Τα πυρά του στράφηκαν κυρίως κατά της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία, την οποία κατηγόρησε ότι με τις αντιρωσικές της ενέργειες επέφερε μεγάλο πλήγμα στην ίδια τη γερμανική οικονομία. Μάλιστα έσπευσε να αντιδιαστείλει τον Σολτς με τον συντηρητικό προκάτοχό του Χέλμουτ Κολ, προφέροντάς μας μια αποκάλυψη ιστορικού χαρακτήρα.
«Το 1993 ήμουν παρών σε συνάντηση του Κολ με τον τότε δήμαρχο της Αγίας Πετρούπολης, όπου εκτέλεσα χρέη μεταφραστή. Ως πρώην αξιωματούχος της KGB, που είχα γαλουχηθεί στη λογική του Ψυχρού Πολέμου, εξεπλάγην όταν άκουσα τον Κολ να λέει ότι τον μέλλον της Ευρώπης ως ανεξάρτητου πολιτικού και πολιτιστικού κέντρου στον κόσμο θα κριθεί από τις καλές σχέσεις της με τη Ρωσία».
Ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε ένα συγκρατημένο άνοιγμα προς τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης λέγοντας: «Αργά ή γρήγορα πιστεύουμε ότι θα καταλάβουν πως η Ρωσία δεν βλέπει τον Δυτικό πολιτισμό ως εχθρό. Ποτέ δεν είπαμε, όπως λένε άλλοι, πως όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι η Δύση αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό και ανθρώπινο δυναμικό. Είναι όμως ένα από τα κέντρα του σύγχρονου κόσμου και όχι το μοναδικό».
Ερωτηθείς για την ανανέωση της συμφωνίας ελέγχου των στρατηγικών πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ, είπε: «Δεν αρνούμαστε το διάλογο, αλλά πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια και αμοιβαιότητα. Οι Αμερικανοί λένε ότι θέλουν να μειώσουν τα πυρηνικά όπλα, αλλά ταυτόχρονα διακηρύσσουν ότι επιδιώκουν τη «στρατηγική ήττα», δηλαδή το τσάκισμα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ε, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να τα επιδιώκουν και τα δύο μαζί, δηλαδή να επιδιώκουν να μας τσακίσουν και εμείς να παραιτηθούμε από την πυρηνική μας αποτροπή και να έχουμε business as usual».
Τι μας είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ
Στο περιθώριο της ομιλίας του Ρώσου προέδρου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ για τις σχέσεις Αθήνας- Μόσχας και όχι μόνο.
«Η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ εχθρική έναντι της Ελλάδας», μας είπε ο κ. Πεσκόφ. «Η ευθύνη για τη σοβαρή ζημιά στις διμερείς σχέσεις βρίσκεται στην Ε.Ε. και στην ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία ξεκίνησε μια πολύ εχθρική πολιτική απέναντι στη Ρωσία μετά την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Ουκρανία. Δεν νομίζω ότι οι σχέσεις μας μπορούν να επανέλθουν σε ομαλά επίπεδα μέσα σε μία νύχτα, θα χρειαστεί χρόνος. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να καλλιεργήσει αντιρωσικά αισθήματα στην ελληνική κοινή γνώμη, χωρίς ποτέ να προσπαθήσει να καταλάβει γιατί φτάσαμε ως εδώ, να καταλάβει τις ρωσικές ανησυχίες για την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ».
Υπάρχουν δυνατότητες για εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τις ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Γαλλία; «Ασφαλώς. Εξαρτάται από τις πολιτικές που θα επιλέξουν. Αν είναι έτοιμες να ακούσουν τη Ρωσία και να πάρουν υπόψη τους τις ανησυχίες της για την εθνική της ασφάλεια, τότε θα υπάρξει μια νέα ευκαιρία». Όσο για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο συνομιλητής μας ήταν επιφυλακτικός: «Δεν είναι σαφής η κατάσταση. Ο εκλεγείς πρόεδρος θα κληθεί όχι από τα προεκλογικά του λόγια, αλλά από τις πράξεις του, από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο».
Πηγή: kommon.gr
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.