Για πρώτη φορά τεχνολογική υπεροχή στα μαχητικά αεροσκάφη από την ΠΑ έναντι της ΤΗΚ: 54 μαχητικά με ραντάρ AESA έναντι κανενός τουρκικού

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το 30ό αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-16 Viper από την Lockheed Martin και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στο πλαίσιο του στρατηγικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του ελληνικού στόλου αεροσκαφών τύπου F-16 κάτι που μαζί με την παράδοση του 24ου και τελευταίου Rafale οδηγεί στην ΠΑ να ζει ημέρες αεροπορικής υπεροχής έναντι της τουρκικής αεροπορίας.
 
Γιατί απλά κανένα μαχητικό της Τουρκίας μέχρι αυτή την στιγμή δεν διαθέτει ραντάρ κατηγορίας AESA.
 
Η Ελλάδα, με τα νέα γαλλικά μαχητικά Rafale που διαθέτουν ένα από τα πιο εξελιγμένα ραντάρ AESA στον κόσμο, το RBE2, κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο καθώς συνδέονται με τους πυραύλους αέρος-αέρος τύπου Meteor.
 
Η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθεί να μην χάσει τις εξελίξεις και έτσι σε πρώτη φάση προσπάθησε να προβεί στην αγορά 40 F-16 BLOCK 70 και κιτ εκσυγχρονισμού, για 79 συνολικά μαχητικά F-16 Block 50 που διαθέτει αλλά τελικά μόνο η προμήθεια των καινούργιων μαχητικών είναι στα άμεσα σχέδια ενώ ανακοίνωσε ότι όλα τα Block-40 /-50/- 50+ θα αναβαθμιστούν με εγχώριας γενιάς ηλεκτρονικά όπως ανακοινώθηκε.
 
“Η νέα απόφαση για το «ÖZGÜR», το εγχώριο αντίστοιχο πρόγραμμα του F-16 Blok-70 αυξάνεται. Το αεροσκάφος που θα υποβληθεί στον εκσυγχρονισμό ÖZGÜR θα είναι το αντίστοιχο του F-16 Blok 70. Το πεδίο εφαρμογής του εκσυγχρονισμού ÖZGÜR — F-16, που ξεκίνησε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών, διευρύνεται”.
 
Ο Επικεφαλής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε ότι δύο επιτυχημένα πρωτότυπα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του Έργου ÖZGÜR, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα F-16 Block 30.
 
Ο Ι.Ντεμίρ, στις δηλώσεις που έκανε στο CNN TÜRK, ανακοίνωσε ότι το έργο ÖZGÜR δεν θα περιοριστεί μόνο στα F-16 Block 30, αλλά θα εφαρμοστεί και σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 σε διαμορφώσεις Block 40 και Block 50.
 
Το AESA ραντάρ τύπου Murad συμπεριλήφθηκε στο ÖZGÜR Project πριν από λίγο καιρό στο πλαίσιο του Εθνικού Ραντάρ F-16 AESA, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την ASELSAN.
 
Και σε αυτό το πρόγραμμα ελπίζει στο να ευοδωθεί η προμήθεια 40 μαχητικών Eurofighter Tranche 4 με το ραντάρ AESA E-scan ECRS (European Common Radar System) Mk1 της Leonardo, το οποίο έχει επίσης υιοθετηθεί και από την Luftwaffe για την δική της καινούργια αγορά Eurofighter, που θα αντικαταστήσουν εν μέρει τα Tornado IDS, αλλά και την Ισπανία για την αντικατάσταση των F/A-18+.
 
Όμως η Τουρκία δείχνει να καλύπτει το κενό με τις μαζικές επενδύσεις που έχει κάνει στα μη-επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη όπως τα TB-2, Akinci, ANKA-3 και άλλα τα οποία σταδιακά ενσωματώνουν ραντάρ AESA, ικανότητα βολής και πυραύλων αέρος-αέρος εκτός των όπλων εδάφους, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι είναι εγχώρια, φθηνά και παράγονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς.
 
Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα αναβάθμισης, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 84 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία, βελτιώνοντας τις επιχειρησιακές ικανότητες των αεροσκαφών και τις εναέριες δυνατότητές τους.
 
Συγκεκριμένα, οι αναβαθμίσεις της διαμόρφωσης F-16 Viper περιλαμβάνουν το ραντάρ APG-83 Active Electronically Scanned Array, έναν εξελιγμένο Ψηφιακό Υπολογιστή Ελέγχου Πτήσης, με δυνατότητες όπως το Αυτόματο Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης με το Έδαφος και το Σύστημα Ανάκτησης ενεργοποιούμενο από τον πιλότο.
 
Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ramstein Flag 24», αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα αυτών των αναβαθμίσεων, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας και προωθώντας έτσι τους στόχους ασφάλειας της Ελλάδας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
 
«Το πρόγραμμα F-16 Viper ενισχύει καθοριστικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να προασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει δυναμικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο Mike Shoemaker, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Integrated Fighter Group.
 
«Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αδιάκοπης δέσμευσης της Lockheed Martin να προσφέρει κορυφαίες λύσεις αεροπορικής υπεροχής» πρόσθεσε στη συνέχεια.
 
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Lockheed Martin δεσμεύεται να στηρίζει την Ελλάδα μέσω στρατηγικών συνεργασιών, οι οποίες πρόκειται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με υψηλή εξειδίκευση, ενισχύοντας παράλληλα την έρευνα και την καινοτομία, και προάγοντας την τεχνολογική πρόοδο.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η πολεμική μας αεροπορία ξεπέρασε σε κάποιον τεχνολογικό τομέα την τουρκική....
Πολλές φορές έχει γίνει στο παρελθόν....
Οπως για παράδειγμα την εποχή της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο μας το 1974 που η Ελλάδα είχε ήδη παραλάβει τα καινούργια μαχητικά F 4 Φαντομ που δεν διέθετε η Τουρκία...
Δυστυχώς η προδοσία δεν επέτρεψε στους Ελληνες πιλότους να τσακίσουν την τουρκική αποβατική δύναμη και να καταστρέψουν ουσιαστικά την εισβολή....

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια