Οι ΗΠΑ μπορεί να μην ηττώνται ακόμα αλλά σίγουρα δεν κερδίζουν στο δικό τους παιχνίδι εξ ου και θέλουν να αλλάξουν τους όρους.
Του Θέμη Τζήμα
Οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν υποστεί σοκ. Όπως γράφει ο Γκάρι Μάρκους: «Ο αγώνας για την υπεροχή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχει τελειώσει, τουλάχιστον προς το παρόν, και οι ΗΠΑ δεν κέρδισαν». Τι συνέβη; Η DeepSeek, μια κινεζική startup ενός έτους, παρουσίασε ένα μοντέλο ΤΝ, παρόμοιο με το ChatGPT που ονομάζεται R1, με όλες τις γνωστές ικανότητες των «δυτικών» μοντέλων, το οποίο όμως λειτουργεί με ένα κλάσμα του κόστους των δημοφιλών μοντέλων ΤΝ της OpenAI, της Google ή της Meta. Η εν λόγω εταιρεία έχει δαπανήσει μόλις 5,6 εκατομμύρια δολάρια για το εν λόγω μοντέλο της, σε σύγκριση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν οι αμερικανικές εταιρείες. Για την ακρίβεια μιλούμε για το 1/50 του κόστους εκπαίδευσης των «δυτικών» μοντέλων.
Επιπλέον, η ByteDance (μητρική εταιρεία του TikTok) εμφάνισε ένα ακόμα φθηνότερο, νέο μοντέλο. Ενώ οι κινεζικές εταιρείες βρίσκουν τον φτηνό δρόμο προς την τεχνολογική ισχύ, η Meta δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δαπανήσει πάνω από 65 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για την ανάπτυξη ΤΝ και δεν είναι η μόνη που επιλέγει τον πανάκριβο δρόμο προς την τεχνολογική υπεροχή. Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, έχει δηλώσει ότι η βιομηχανία της ΤΝ θα χρειαστεί τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για να υποστηρίξει την ανάπτυξη τσιπ σε ζήτηση που απαιτούνται για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων που διψούν για ηλεκτρική ενέργεια και τρέχουν τα πολύπλοκα μοντέλα του τομέα.
Το επίτευγμα της εν λόγω κινεζικής εταιρείας καθίσταται ακόμα εντυπωσιακότερο με δεδομένο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν εργαλεία γυμνής ισχύος, εν προκειμένω κυρώσεις και άλλους περιορισμούς, εναντίον της προμήθειας τσιπ ΤΝ προς την Κίνα, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι η DeepSeek κατάφερε να παρακάμψει τις κυρώσεις και να επιτύχει το μοντέλο χαμηλού κόστους με τσιπ ΤΝ χαμηλής ισχύος.
Φυσικά αυτή η εξέλιξη αποτελεί καίριο πλήγμα για το πουλέν των ΗΠΑ, την OpenAI. Από το αδιαμφισβήτητο GPT-4, τα αντίστοιχα οφέλη σε επίπεδο πελατολογίου, χρεώσεων και τον Σαμ Άλτμαν σε ρόλο γκουρού, οι κινεζικές εταιρείες δείχνουν ικανές να «παίξουν» στα ίσια τις αμερικανικές αν όχι να πάρουν το «πάνω χέρι».
Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι ο νόμος CHIPS, ο οποίος σχεδιάστηκε για να επιβραδύνει την Κίνα στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνέχεια των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αποδεικνύεται ένα ακόμα μπούμερανγκ. Στην πραγματικότητα ο εν λόγω νόμος πιθανότατα ενθάρρυνε την Κίνα να κατασκευάσει τα δικά της τσιπ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, επιχείρησε να κερδίσει έναν μαραθώνιο με όρους κατοσταριού. Το κόστος είναι πάντα μεγάλο από τέτοιες επιλογές. Την ίδια αφέλεια δείχνει και ο Τραμπ. Είναι σαν να αδυνατούν οι ΗΠΑ να κατανοήσουν το παιχνίδι του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και να επιχειρούν να το παίξουν με όρους παγκόσμιας αυτοκρατορίας, ενώ στην πραγματικότητα μιλούμε για ένα σύστημα παγκόσμιας οικονομίας. Οι κυρώσεις, οι διοικητικοί περιορισμοί μπορούν βραχυπρόθεσμα να επιφέρουν κέρδη αλλά είναι αδύνατον να ελέγξουν και να κατευθύνουν το παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι. Η γυμνή ισχύς μπορεί να μοιάζει εντυπωσιακή αλλά δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, ούτε να κερδίσει το καπιταλιστικό παιχνίδι. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια πλήρη εσωτερίκευση των αγορών σε διεθνή κλίμακα και απόλυτη πολιτική κυριαρχία, πράγμα ανέφικτο.
Οι ΗΠΑ μπορεί να μην ηττώνται ακόμα αλλά σίγουρα δεν κερδίζουν στο δικό τους παιχνίδι εξ ου και θέλουν να αλλάξουν τους όρους. Ο καπιταλισμός μάλλον θα αποδειχθεί πολύ ισχυρότερος ακόμα και από τη μητρόπολή του.
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.